Medicinale planten

Griffonia - effecten, gebruik en bijwerkingen

Griffonia - effecten, gebruik en bijwerkingen


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Griffonia - de Afrikaanse zwarte boon

Griffonia simplicifolia, Afrikaanse zwarte bonen in het Duits, wordt traditioneel door mensen gebruikt om een ​​goed humeur te creëren en het libido te stimuleren. Het is een kruipende plant die bosrijk wordt en groeit in de regenwouden van West- en Centraal-Afrika. Als afrodisiacum wordt het voornamelijk gebruikt in Ghana.

Peulen vormen zich van de groene bloemen en als ze rijp zijn, morsen ze zwarte zaden. Het zijn precies deze bonen (zaden) wanneer Griffonia wordt gebruikt - voor angst zoals paniekaanvallen, stemmingsstoornissen, depressie, migraine, verstoorde slaap en een gebrek aan serotonine. Ze verlichten ook de symptomen van alcoholontwenning.

Griffonia als remedie

De zaden worden eerst gedroogd, vervolgens gemalen en geëxtraheerd met alcohol of gereinigd door herhaalde kristallisatie. Het resulterende poeder wordt tot tabletten geperst.

Tryptofaan

Zwarte bonen bevatten tot 20% 5-hydroxytryptofaan (5-HTP). Het is een tussenproduct van het aminozuur tryptofaan en een "ruwe massa" voor de boodschapper serotonine. Het lichaam kan zelf geen tryptofaan aanmaken.

Bij jongeren vormen de hersenen en de lever 5-HTP uit het aminozuur met het enzym tryptofaanhydroxylase. Veel mensen hebben echter te weinig van deze stof. Dit kan te wijten zijn aan leeftijd of stress. U moet dan 5-HTP nemen. De hersenen kunnen dit omzetten in serotonine.

Bananen en chocolade

Bananen en chocolade, maar vooral de zwarte bonenzaden, bevatten de stof. In het geval van chocolade geldt dit vooral voor zwarte chocolade met een bijzonder hoog cacaogehalte. Zwarte chocolade verbetert niet alleen je humeur, het maakt je ook minder vet dan chocolade met minder cacao. Edam en Emmentaler, soja- en tarwekiemen en cashewnoten bevatten ook veel tryptofaan.

Voorkom hunkeren naar voedsel?

Het "verlangen naar chocolade" komt vaak voort uit een tekort aan serotonine, wat op zijn beurt leidt tot een "japp" voor koolhydraten en ongecontroleerd eetbuien. Griffonia biedt een alternatief om deze onbedwingbare trek te voorkomen en zo overgewicht te verminderen.

Waar leidt serotoninedeficiëntie toe?

Disfuncties in het serotonine-huishouden kunnen ook stemmingsstoornissen veroorzaken. Gedrag en perceptie worden ook beïnvloed door het zogenaamde gelukshormoon. Het beïnvloedt ook de bloedstolling, de regeneratie van de lever en de alvleesklier en het hart.

Een tekort aan serotonine leidt soms tot depressie, angst en agressiviteit. De boodschapper beïnvloedt ook het slaapritme, de eetlust, het geheugen, het leervermogen, pijnbeheersing, darmactiviteit en ontstekingen. Lage serotoninespiegels zijn ook te zien bij zelfmoordfantasieën, stress, obesitas, migraine, verslavend gedrag en premenstrueel syndroom.

Gevolgen van serotoninedeficiëntie

Een tekort aan serotonine speelt ook een rol bij andere ziekten. Het helpt de bloeddruk in het cardiovasculaire systeem onder controle te houden. In de skeletspieren zet de stof de bloedvaten uit en verhoogt zo de bloedcirculatie.

Fibromyalgie is een ziekte met de volgende symptomen: spierpijn, vermoeidheid, koorts, slapeloosheid, prikkelbare darmsyndroom en zwelling van de lymfeklieren. De oorzaak van deze ziekte is niet bekend, maar wordt geassocieerd met een serotoninedeficiëntie.

De Biogena-studie

De Salzburgse dokter Dr. Walter Wührer en andere wetenschappers hebben een studie gemaakt naar het gebruik van Griffonia bij depressieve toestanden, angststoornissen en stress. Ze onderzochten of 5-HTP verkregen uit Afrikaanse zwarte bonen in combinatie met B-vitamines helpt.

Ze onderzochten 69 mensen met depressie, angst en extreme stress. De ene groep kreeg gedurende drie weken Biogena Griffonia50 Serolution, de andere een placebo. Aan het begin en einde van het onderzoek bepaalden de artsen depressie, angst en stress met behulp van de DASS-vragenlijst (depressie, angst, stressschalen).

Griffonia beter dan placebo

De bereiding van zwarte bonen toonde significant betere resultaten dan de placebo: 45% voor depressie vergeleken met 22% voor placebo; 63% versus 34% voor angst; onder stress bereikten de Griffonia-proefpersonen 50% vergeleken met 39% van degenen die de placebo gebruikten.

Verkeerde hoop?

Tot op heden zijn er geen geldige studies geweest naar de gespecificeerde effecten van Griffonia op obesitas, migraine, pijn en slaapstoornissen. In ieder geval mag u geen preparaten van de zwarte bonen nemen zonder medisch toezicht.

Voorzichtigheid is ook geboden bij overdosering: als de serotoninespiegel in de hersenen extreem stijgt, treedt het serotoninesyndroom op: koorts, misselijkheid en braken, angst, zweten, krampen en hartproblemen.

Interacties

Griffonia mag niet worden ingenomen met sint-janskruid, antidepressiva, sedativa en sommige pijnstillers, omdat het hun effecten versterkt. Zwangere vrouwen moeten de preparaten vermijden.

Bij orale inname verhoogt 5-HTP in de eerste plaats het serotoninegehalte, in de tweede plaats het niveau van andere boodschappersubstanties zoals dopamine, melatonine en noradrenaline.

Bijwerkingen van Griffonia

5-HTP kan bijwerkingen veroorzaken. Deze omvatten misselijkheid, vermoeidheid, maag, spieren en hoofdpijn, diarree, winderigheid en duizeligheid.

Geneesmiddelenwet

In de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk zijn supplementen met zwarte bonen vrij verkrijgbaar als voedingssupplement. In Duitsland valt 5-hydroxytryptofaan echter onder de Geneesmiddelenwet (AMG). Voorschrift is verplicht.

Aandacht: De dranken, poeder, capsules en tabletten verkregen uit de zaden van de zwarte bonen, die dienen als voedingssupplementen, zijn in Duitsland verboden.

Wanneer moet u stoppen met het gebruik van 5-HTP?

U moet stoppen met het gebruik van de supplementen als u tremoren en krampen, hartkloppingen en hartproblemen, braken en misselijkheid, snelle ademhaling, hallucinaties en ander verminderd bewustzijn ervaart.

Voor wie is 5-HTP niet geschikt?

5-HTP is niet geschikt voor mensen met anorexia en een laag gewicht. Mensen die lijden aan maagdarmzweren of die bloedafwijkingen hebben, moeten erop letten of hun bloedbeeld verandert.

Er zijn geen studies voor andere mogelijke risicogroepen. Totdat deze beschikbaar zijn, is 5-hydroxytryptofaan verboden terrein voor mensen met ernstige leveraandoeningen zoals nieren, allergielijders en patiënten met auto-immuunziekten. (Dr. Utz Anhalt)

Auteur en broninformatie

Deze tekst komt overeen met de specificaties van de medische literatuur, medische richtlijnen en lopende onderzoeken en is gecontroleerd door artsen.

Dr. phil. Utz Anhalt, Barbara Schindewolf-Lensch

Zwellen:

 • Russo, Ethan B .; Tyler, Virginia M.: Handbook of Psychotropic Herbs: A Scientific Analysis of Herbal Remedies for Psychiatric Conditions, Routledge, 2000
 • Fresia, Caroline: Pyrrolurie Psychologische afwijkingen bij kinderen en adolescenten met betrekking tot een stofwisselingsstoornis, epubli GmbH, 2012
 • Muszyńska, Bożena et al.: "Natuurlijke producten die relevant zijn bij de preventie en ondersteunende behandeling van depressie", in: Psychiatria Polska, Volume 49 Issue 3, 2015, Psychiatria Polska
 • Carnevale, Gianluca et al.: "Anxiolytic-like effect of Griffonia simplicifolia Baill. Seed extract in rats", in: Phytomedicine, Volume 18 Issue 10, 2011, sciencedirect.com
 • Coates, Paul M. et al.: Encyclopedia of Dietary Supplements, CRC Press, 2015
 • Huber, Roman; Michalsen, Andreas: Checklist complementaire geneeskunde, Thieme, 2014
 • Römmler, Alexander; Römmler, Josefine: "5-hydroxy-tryptofaan (5HTP) - een nuttige voorloper van serotonine", in: Journal of Complementary Medicine, Volume 2 Issue 4, 2010, Thieme


Video: 5-HTP Review - Does 5-HTP Really Work? - Youtube (Juni- 2022).


Opmerkingen:

 1. Noland

  En ik heb het geconfronteerd. Laten we deze vraag bespreken. Hier of in PM.

 2. Khufu

  Door welk nuttig onderwerp?

 3. Porrex

  En ik dacht dat ik het aan de beginners las ... (dit is altijd het geval), het zegt goed - het is kort en comfortabel om te lezen en te begrijpen.Schrijf een bericht