Nieuws

Spit is een echte kiemdoder tegen resistente bacteriën

Spit is een echte kiemdoder tegen resistente bacteriën


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Waarom we bloedende wonden likken

Veel mensen kennen de reactie. Je snijdt je vinger, het begint te bloeden en je steekt instinctief je vinger in je mond. Je kunt met een gerust geweten aan dit instinct toegeven, omdat bepaalde stoffen in het speeksel zitten die ziektekiemen doden. Het is een speciaal peptide, een keten van aminozuren, die antibacterieel werkt. Onderzoekers van de Universiteit van Graz zijn er, in samenwerking met internationale collega's, in geslaagd een antibacterieel middel uit menselijke stoffen te onderzoeken dat geschikt is voor medische toepassingen.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) meldt dat jaarlijks ongeveer 25.000 mensen in de EU sterven aan infecties veroorzaakt door resistente bacteriën die ze eerder in een zorginstelling hadden opgelopen. Antibioticaresistentie wordt een steeds groter probleem en wetenschappers zoeken wereldwijd naar oplossingen. Onderzoekers van de Universiteit van Graz hebben nu bijgedragen aan het oplossen van dit probleem in een onderzoek. Ze waren in staat om een ​​actief ingrediënt gemaakt van menselijke stof te gebruiken voor gebruik in een medicijn dat een antibacterieel effect heeft - zelfs met resistente bacteriën. De resultaten van de studie zijn gepubliceerd in het tijdschrift Science Translational Medicine.

Actief bestanddeel tegen resistente bacteriën

"Er zijn bepaalde stoffen in de lichaamsvloeistof die ziektekiemen doden", legt Dr. Nermina Malanovic en Prof. Dr. Karl Lohner van het Institute for Molecular Biosciences aan de Karl-Franzens-University Graz in een persbericht over de studieresultaten. Het actieve ingrediënt is een keten van aminozuren die antibacterieel werkt. Dergelijke verbindingen zijn in het menselijk lichaam niet alleen aanwezig in speeksel, maar ook in de traanvloeistof en in witte bloedcellen of op de huid. In het kader van een EU-project konden de twee wetenschappers van de Universiteit van Graz samen met de Nederlandse universiteiten van Leiden en Amsterdam het onderliggende afweermechanisme tegen bacteriën ophelderen.

Welk actief ingrediënt is het?

"Het positief geladen peptide genaamd SAAP-148 lost de bacteriële celmembranen op, die bestaan ​​uit negatief geladen fosfolipiden, en vernietigt daardoor de bacteriën", legt Nermina Malanovic uit. Het actieve ingrediënt is onderzocht met behulp van celculturen en in dierproeven en is al met succes getest in de vorm van een huidcrème. De onderzoekers zien een groot potentieel in het nieuwe actieve ingrediënt, vooral wanneer het wordt gebruikt tegen het snel toenemende aantal antibioticaresistente ziektekiemen.

Effectief tegen antibioticaresistente ziektekiemen

"We hebben ontdekt dat dit peptide een efficiënt effect heeft, zelfs in die bacteriegroepen die bijzonder veel voorkomen en massaal zijn voor de toenemende antibioticaresistentie onder de afkorting ESKAPE", meldt het onderzoeksteam. Een ander groot voordeel van de peptiden is volgens de wetenschappers dat ze gemakkelijk en goedkoop kunnen worden gesynthetiseerd.

Verdere projecten zijn gepland

Een farmaceutisch bedrijf dat bij het EU-project betrokken is, is nu van plan om in samenwerking met de universiteit van Graz verdere studies uit te voeren om de efficiëntie te optimaliseren. In de toekomst is ook een resistente biofilm van het peptide voor heup- of knieprothesen denkbaar. (vb)

Auteur en broninformatieVideo: BRMO (Juni- 2022).


Opmerkingen:

 1. Dempster

  Maak fouten. Ik ben in staat om het te bewijzen. Schrijf me in PM, spreek.

 2. Bartalan

  Ik denk dat er altijd een mogelijkheid is.

 3. Samujind

  Het is niet meer dan conditionaliteit

 4. Tearley

  is nieuwsgierig, en de analoge is?Schrijf een bericht