Nieuws

Gele, rode, kleurloze, donkere urine: wat kan de urinekleur zeggen over onze gezondheid?

Gele, rode, kleurloze, donkere urine: wat kan de urinekleur zeggen over onze gezondheid?


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Licht of donker: wat de kleur van onze urine zegt

Een volwassene scheidt gewoonlijk gemiddeld anderhalve tot twee liter urine per dag uit. De kleur van de uitscheiding varieert: soms is het erg licht, soms nogal donker. Je hoeft je niet al te veel zorgen te maken als de urine een rijke gele kleur heeft, maar dit kan een indicatie zijn dat je niet teveel drinkt. Bepaalde veranderingen in de vloeistofuitscheiding moeten echter onmiddellijk door een uroloog worden verduidelijkt.

Met enkele wijzigingen noodzakelijkerwijs aan de dokter

Iedereen heeft een urinemonster moeten afgeven aan de dokter. Tot slot zijn urinetests een onmisbare methode in de medische diagnostiek om ziekten op te sporen of hun beloop te volgen. Op basis van de aard van de urine kunnen potentiële gezondheidsproblemen zelfs door leken worden herkend. Omdat de geur, kleur en hoeveelheid urine vaak de eerste indicatie geven dat er iets mis is. Sommige veranderingen moeten zeker met een arts worden verduidelijkt.

Urine ruikt meestal normaal

Normaal ruikt de urine normaal tijdens het plassen. Slecht ruikende urine kan wijzen op verschillende ziekten zoals urineweginfecties of diabetes.

Als het visachtig ruikt, zijn het vaak bacteriën die vaginale ontsteking veroorzaken, vooral bij vrouwen.

Vaak ruikt het echter slechts tijdelijk sterk, bijvoorbeeld na het eten van bepaald voedsel zoals asperges.

Hydratatie speelt een grote rol

De kleur is vaak veel zinvoller. Meestal is urine helder en licht geelachtig of amberkleurig, de kleur wordt veroorzaakt door metabole producten (urochromen) die in de urine worden aangetroffen.

Dienovereenkomstig bepaalt het ontstaan ​​van urochromen de mate van de gele kleur, die kan variëren van intens geel (hypotone urine) tot kleurloos of transparant.

De hydratatie is ook hier erg belangrijk: "Donkere urine is aanwezig als er weinig wordt gedronken of als de urine 's nachts in de blaas wordt gehouden", legt Karl Dorfinger, uroloog en voorzitter van de beroepsvereniging van Oostenrijkse urologen, uit in een rapport van de krant " Standaard".

Dit komt omdat het lichaam vocht via de nieren probeert vast te houden. "Over het algemeen geldt de vuistregel: drink zoveel dat je drie keer per dag een goede blaaslediging krijgt van 500 milliliter urine", zegt de dokter.

Elimineer minimaal anderhalve liter per dag

Andere gezondheidsdeskundigen raden ook aan om minstens zoveel per dag te drinken dat 1,5 liter urine via de urinewegen wordt uitgescheiden. Op deze manier worden de nieren en de urinewegen goed gespoeld. Idealiter is urine die zo licht mogelijk is, ideaal.

Als u echter heel weinig en zeer donkere urine uitscheidt, kan dit duiden op een nier- of leverprobleem.

Roodgekleurde urine kan onder meer worden veroorzaakt door de consumptie van voedsel: 'Dit gebeurt na het eten van bieten', legt Dorfinger uit in het artikel 'Standaard'.

Andere tinten zoals neon geel, roze of groenachtig kunnen ook het gevolg zijn van een verhoogde inname van vitamine B, bijvoorbeeld na het genieten van bosbessen of van bepaalde bacteriën. Een dergelijke verkleuring is meestal onschadelijk.

Bloed in de urine

Als de urine echter troebel is of als er deeltjes in drijven, moet u een arts raadplegen. Bewolkte en schilferige urine duidt vaak op een urineweginfectie.

Roodachtige urinesecreties spreken voor bloed in de urine en dus mogelijk voor nier- of urinestenen of andere, meer ernstige aandoeningen van de urinewegen.

"Blaasontstekingen zijn de meest voorkomende oorzaak van bloed in de urine", legt Dr. Reinhold Schaefer, uroloog en directeur van Uro-GmbH Nordrhein in een bericht.

Maar: "Als er bloed in de urine zit zonder tekenen van blaas- of nierontsteking, moet de aanwezigheid van blaaskanker worden uitgesloten", aldus de deskundige.

Oranje tot bruine troebelheid kan onder meer duiden op een aandoening van de galblaas of lever.

Schuimende urine of dikke ogen die in de urine drijven, kunnen ook wijzen op nierproblemen.

Medisch onderzoek in plaats van zelfdiagnose

Het is logisch om uw uitscheidingen in de gaten te houden, maar zelfdiagnoses zijn "altijd onder voorbehoud", zegt Dr. Herder.

Immers, "roodachtige verkleuring en andere veranderingen kunnen ook optreden na het eten van bepaald voedsel of het nemen van medicijnen."

Urine-zelftests van de apotheek doen volgens experts meestal weinig, omdat ze door een hoog foutenpercentage en verkeerd gebruik vaak voor onnodige zorgen zorgen.

Om zekerheid te krijgen en de oorzaak te achterhalen, raden we aan naar de uroloog te gaan.

Dit geldt ook voor pijn, koorts, misselijkheid en malaise in verband met afwijkingen in de urine.

Sommige medische professionals raden u aan om eenmaal per jaar een urinetest uit te voeren zonder enige symptomen, om mogelijke afwijkingen zoals een verhoogde bloedsuikerspiegel in een vroeg stadium op te sporen. (advertentie)

Auteur en broninformatie


Video: Elektrolytstoornissen (Mei 2022).