Nieuws

Geen bedreiging voor consumenten door Afrikaanse varkenspest

Geen bedreiging voor consumenten door Afrikaanse varkenspest


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Dierziekte: consumenten lopen geen risico op Afrikaanse varkenspest

Veel mensen zijn bang dat de Afrikaanse varkenspest (ASP), die momenteel in Oost-Europa heerst, binnenkort ook naar Duitsland zal komen. De zeer besmettelijke ziekte is meestal dodelijk voor varkens. Het vormt echter geen gezondheidsrisico voor de mens, het Federaal Instituut voor Risicobeoordeling (BfR) vestigt de aandacht hierop.

Afrikaanse varkenspest kon naar Duitsland worden gebracht

De van oorsprong uit Afrika afkomstige Afrikaanse varkenspest (ASP) is jaren geleden de EU-grens overgestoken. Het is momenteel ongebreideld in verschillende landen in Oost-Europa. Ook in dit land is er een groot risico dat de ziekte wordt geïntroduceerd. Consumenten hoeven zich echter geen zorgen te maken. Omdat volgens het Federal Institute for Risk Assessment (BfR) de ziekteverwekker niet overdraagbaar is op mensen.

Geen gezondheidsrisico voor mensen

De momenteel in Oost-Europa woedende Afrikaanse varkenspest (ASP) zou zich spoedig naar Duitsland kunnen verspreiden.

De ziekte vormt echter geen gezondheidsrisico voor de mens: "De ziekteverwekker van de ASP is niet overdraagbaar op de mens", legt professor Dr. Dr. Andreas Hensel, president van het Federaal Instituut voor Risicobeoordeling (BfR) in een persbericht.

"Noch direct contact met zieke dieren, noch de consumptie van voedsel dat afkomstig is van besmet gedomesticeerd gedomesticeerd of wild zwijn vormt een gezondheidsrisico."

In het verleden zijn in het kader van de ASP herhaaldelijk waarschuwingen gegeven over dierensouvenirs.

Zo werd er jaren geleden op gewezen dat er geen varkensvlees geïmporteerd werd uit Rusland of Oekraïne.

Verschillende transmissiepaden

ASP wordt veroorzaakt door een virus dat wilde zwijnen en als huisdier gehouden varkens aantast en dat leidt tot een ernstige, vaak dodelijke ziekte van de dieren. De ziekteverwekker wordt overgedragen via direct contact, via uitscheidingen van geïnfecteerde dieren of via teken.

Het ASP-virus is inheems in geïnfecteerde wilde dieren in Afrikaanse landen. Maar er zijn altijd uitbraken in Zuid-Europa. Sinds 2007 heeft de ziekteverwekker zich verspreid van Georgië tot Armenië, Azerbeidzjan en Rusland in het noordwesten.

ASP-gevallen bij wilde zwijnen en uitbraken bij als huisdier gehouden varkens worden sinds 2014 in de Baltische staten geregistreerd. Het virus werd ook aangetroffen in Polen en Tsjechië.

Bereid vlees altijd hygiënisch voor

De ziekteverwekker is uiterst stabiel en kan gedurende enkele maanden besmettelijk blijven in voedsel.

Als onverwarmd voedsel of onverwarmde voedselresten die afkomstig zijn van besmette dieren aan niet-besmette dieren worden gevoerd, kan het virus zich daarom verspreiden naar voorheen ASP-vrije gebieden en dus ook naar de varkensstapel.

"In niet-gekookte varkensvleesproducten (bijv. Salami / ham van huis- of everzwijn) blijft het ASP-virus gedurende lange tijd stabiel", schreef het Friedrich-Loeffler-Institut (FLI) in een bericht.

"Wilde zwijnen kunnen besmet raken met de ziekteverwekker door het voeren of onjuist weggooien van geschikte producten, zoals het weggooien van restanten in rustplaatsen", vervolgden de experts.

Hoewel het ASP-virus geen gevaar of risico is voor mensen, moet vlees van huis- en everzwijn, net als elk ander rauw vlees, altijd hygiënisch worden bereid, omdat het ook andere pathogenen kan bevatten, beveelt de BfR aan.

Volgens de experts moet het vóór het koken in de koelkast worden bewaard en apart van ander voedsel worden bereid. Bij verhitting moet in het stuk vlees minimaal twee minuten een temperatuur van 70 graden of hoger worden bereikt. (advertentie)

Auteur en broninformatieVideo: Trendrapport: Varkens u0026 Voer - Stress slaat toe op varkensmarkt (Juni- 2022).


Opmerkingen:

 1. Vodal

  Volgens mij bega je een fout. Ik stel voor om het te bespreken. Schrijf me in PB.

 2. Anzety

  Welke zin ... geweldig, een geweldig idee

 3. Aren

  Ik raad u aan om de website te zoeken waar veel artikelen zijn over uw interesse.

 4. Darrin

  Ik geloof dat je het mis had. Ik ben er zeker van. Ik stel voor om het te bespreken. Schrijf me in PM, spreek.

 5. Bardolf

  Hoe zit het met het gekke denken?

 6. Akizuru

  Neem geen hoofd!Schrijf een bericht