Nieuws

Energiedranken veroorzaken gezondheidsproblemen bij elke tweede adolescent

Energiedranken veroorzaken gezondheidsproblemen bij elke tweede adolescentWe are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Hartkloppingen, pijn op de borst, misselijkheid: energiedrankjes schaden uw gezondheid

"Red Bull", "Monster" of "Booster": Energiedrankjes zijn al jaren populair. Bijna 70 procent van alle jongeren drinkt dergelijke dranken. Een recent onderzoek uit Canada laat zien hoe gevaarlijk dranken kunnen zijn: volgens de onderzoekers veroorzaken energiedrankjes gezondheidsproblemen bij elke tweede tiener.

Ruim tweederde van de jongeren drinkt energiedrankjes

Energiedranken groeien al jaren in populariteit. "Bijna 70 procent van alle jongeren drinkt energiedrankjes en een op de vier doet meer dan gezond is", schrijft het Consumentenadviescentrum Noordrijn-Westfalen op zijn website. “Maar studenten en volwassenen gebruiken de cafeïnehoudende frisdranken ook om hun prestaties en concentratievermogen te verbeteren; op feestjes en tijdens het autorijden moeten ze de vermoeidheid wegjagen ', aldus de experts. Een hoge consumptie van dergelijke dranken kan echter de gezondheid schaden. Een recent wetenschappelijk onderzoek uit Canada laat zien hoe gevaarlijk deze dranken kunnen worden.

Negatieve gevolgen voor de gezondheid

Volgens de studie van artsen van de University of Waterloo (Canada) heeft meer dan de helft van de Canadese adolescenten en jongvolwassenen die energiedrankjes hebben gedronken, negatieve gezondheidseffecten gehad.

Meer dan 2.000 jonge Canadezen tussen 12 en 24 jaar werden geïnterviewd voor de studie, die werd gepubliceerd in het vakblad "CMAJ Open".

55,4 procent van de ondervraagden meldde gezondheidsklachten zoals snelle hartslag, misselijkheid en, in zeldzame gevallen, convulsies.

Slaapstoornissen, diarree en pijn op de borst werden ook genoemd.

Ongezonde ingrediënten

Zoals studie-auteur David Hammond, professor aan de School of Public Health aan de Universiteit van Waterloo, uitlegde, kunnen de gezondheidseffecten van energiedranken worden toegeschreven aan de verschillende ingrediënten of de manier waarop ze worden geconsumeerd.

Een van de ongezonde ingrediënten is suiker: een blikje kan tot 13 suikerklontjes bevatten. Dergelijke drankjes beschadigen de tanden, leiden tot obesitas en bevorderen ziekten zoals diabetes.

Bovendien worden volgens Canadese wetenschappers energiedrankjes vaak met alcohol gedronken of tijdens lichamelijke activiteit geconsumeerd.

Andere experts waarschuwen altijd voor de gevaren van energiedrankjes met alcohol. Het Consumentenadviescentrum Noordrijn-Westfalen schrijft: "Er zijn verschillende sterfgevallen geweest die verband houden met de consumptie van energiedrankjes, voornamelijk in verband met alcohol en intensieve lichaamsbeweging zoals dans."

16-jarige jongen stierf

Een dood die wereldwijd een sensatie veroorzaakte, was die van een 16-jarige tiener uit de staat South Carolina.

De jongen was overleden aan een overdosis cafeïne door het drinken van melkkoffie, een grote fles cafeïnehoudende Diet Mountain Dew-limonade en een energiedrank binnen twee uur.

Volgens 'CNN' stortte de tiener in een klaslokaal op zijn school in de buurt van Columbia in, werd hij met ernstige aritmie naar een ziekenhuis gebracht en kreeg hij uiteindelijk een hartstilstand.

Gevaarlijker dan cafeïnehoudende dranken

"Bij de meeste risicobeoordelingen tot nu toe is koffie gebruikt als referentie voor het beoordelen van de gezondheidseffecten van energiedranken", aldus Hammond in een verklaring.

"Het is echter duidelijk dat deze producten een groter gezondheidsrisico vormen."

Eerdere studies hadden ook aangetoond dat energiedrankjes veel gevaarlijker zijn dan cafeïnedrankjes.

Voor sommige mensen met een bepaalde genetische aritmie kunnen zelfs kleine hoeveelheden dodelijk zijn, zoals Australische onderzoekers rapporteerden in het tijdschrift "International Journal of Cardiology".

Beperk de consumptie onder kinderen en adolescenten

"Het aantal gezondheidseffecten dat in ons onderzoek is waargenomen, suggereert dat er meer moet worden gedaan om de consumptie bij kinderen en adolescenten te beperken", aldus Hammond.

"Er zijn momenteel geen beperkingen voor kinderen die energiedrankjes kopen", aldus de auteur van het onderzoek.

Er zijn momenteel echter overwegingen in Canada om reclame voor energiedranken voor kinderen te verbieden en waarschuwingen te geven om dergelijke dranken niet te consumeren tijdens het sporten.

Vermijd energiedrankjes

Het Federaal Instituut voor Risicobeoordeling (BfR) wees er in een oudere mededeling ook op dat er aanwijzingen zijn dat "de gelijktijdige consumptie van energiedrankjes en grotere hoeveelheden alcohol en / of uitgebreide lichaamsbeweging het risico op negatieve gezondheidseffecten vergroten".

"Bepaalde groepen consumenten, zoals kinderen, zwangere vrouwen, moeders die borstvoeding geven en mensen die gevoelig zijn voor cafeïne, moeten afzien van het consumeren van dergelijke energiedrankjes", vervolgt hij.

In Duitsland wordt veel gediscussieerd over een mogelijk verbod op energiedrankjes. (advertentie)

Auteur en broninformatie


Video: Aldi en Lidl verkopen geen energiedrankjes meer aan kinderen (Augustus 2022).