Nieuws

Hulp in het zorgsysteem: Intelligente pleister voor mensen die zorg nodig hebben, erkent de behoefte aan hulp

Hulp in het zorgsysteem: Intelligente pleister voor mensen die zorg nodig hebben, erkent de behoefte aan hulp


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Nieuw zorgsysteem moet zorgverleners ontlasten en patiënten meer vrijheid geven

Mensen die zorg nodig hebben, zijn vaak de klok rond afhankelijk van de hulp van andere mensen. Dit vergt veel tijdrovend werk van de verpleging of de verzorger. Voor de verzorger, maar ook voor diegenen die hulp nodig hebben, kan deze situatie leiden tot stress en enorme psychologische stress. Het onderzoeksinstituut IDC van de Wilhelm Löhe Universiteit (WLH) ontwikkelde een idee om het zorgsysteem te ontlasten. Een intelligente pleister moet verschillende gegevens van de patiënt bewaken en dus herkennen wanneer ze hulp nodig hebben. De verzorger wordt direct geïnformeerd en kan snel helpen.

Het wordt momenteel duidelijk dat verpleegkundige diensten straks niet meer kunnen voldoen aan de snel groeiende vraag naar professionele ondersteuning in de verpleegsector. WHL-experts vrezen een ernstig aanbodtekort. Deze ontwikkeling moet worden tegengegaan met het zorgsysteem "moio care". Het idee is dat verpleegkundigen in de toekomst kunnen herkennen wanneer iemand daadwerkelijk hulp nodig heeft. Dit bespaart de zorgverlener tijd door middel van constante controles en geeft de patiënt meer privacy en mobiliteit. De patch is bijvoorbeeld bedoeld om te detecteren wanneer een patiënt moet worden verplaatst, of hij gevallen is of verloren is gegaan.

Het zorgsysteem is overbelast

Verpleegstatistieken van het Federaal Bureau voor de Statistiek laten zien dat ons verpleegsysteem overbelast is en dat er dringend nieuwe oplossingen moeten worden gevonden. Volgens het Federaal Bureau voor de Statistiek zijn er in Duitsland 2,6 miljoen mensen die zorg nodig hebben en dit aantal stijgt jaarlijks met ongeveer 48.000 mensen. Veel van de getroffenen hebben dementie. Voor 2019 wordt een aantal van meer dan 1,8 miljoen dementieën voorspeld. Meer dan 10 miljoen in de hele EU. Als de stijging doorzet zoals voorheen, verdubbelt het aantal dementerende mensen elke 20 jaar, zodat in 2050 wereldwijd zo'n 131 miljoen mensen dementeren.

Hoe kan de nieuwe patch helpen?

Op de rug van de patiënt wordt een dun en flexibel pleister aangebracht. Deze bevat verschillende sensoren, waarmee het nieuwe "TeleCare-systeem" bepaalde waarden bewaakt. Als er concreet actie nodig is, wordt de verantwoordelijke verpleegkundige direct geïnformeerd. Dit betekent dat de patiënt en de zorgverlener niet langer in de directe omgeving aan elkaar hoeven te worden vastgemaakt, wat enerzijds de controle en routinematige taken van de zorgverlener aanzienlijk verlicht en anderzijds de patiënt meer mobiliteit, meer privacy, meer onafhankelijkheid en meer bescherming geeft.

Wat wordt er precies bewaakt?

In de eerste ontwikkelingsfase moet de pleister worden uitgerust met een locatiesysteem dat verpleegkundigen informeert wanneer een gedesoriënteerde zorgverlener bijvoorbeeld een gedefinieerde zone verlaat. Hierdoor kunnen dementiepatiënten zich vrij bewegen in bekende gebieden. Daarnaast is het wegdek voorzien van acceleratie- en positiesensoren die een val kunnen detecteren of een valrisico kunnen inschatten. De pleister kan ook beschermen tegen doorligwonden. Het informeert de verzorger hoe lang een persoon in een bepaalde positie onbeweeglijk is gebleven. Daarnaast maakt de patch een activiteitenlogboek van de verzorger aan, wat betekent dat het dieet beter op de patiënt kan worden afgestemd.

Wanneer wordt de patch op de markt gebracht?

Het concept van het gips afkomstig van de WHL moet nu via het hiervoor opgerichte bedrijf "MOIO GmbH" op de markt worden gebracht. Het bedrijf is van plan in de tweede helft van 2018 te worden goedgekeurd als medisch hulpmiddel. Daarvoor moet echter de financieringsdrempel worden genomen, waarvoor momenteel een crowdfundingcampagne loopt. Daar wil het bedrijf 250.000 euro halen voor de komende ontwikkelingsstappen en de voorbereiding op de marktintroductie van het nieuwe systeem.

Het project heeft veel steun

"Apparaten die eerder op de markt waren, zijn vaak ongeschikt voor mensen met dementie omdat ze kunnen worden vergeten, verwijderd of verloren gaan zonder opgemerkt te worden en ook vaak bewuste handelingen van de drager vereisen", legt Jürgen Besser, algemeen directeur van MOIO GmbH, uit in een persbericht van Diakonie Neuendettelsau, de heeft het project geïnitieerd en ondersteund. Met meer dan 200 instellingen en ongeveer 7.200 medewerkers is Diakonie een van de grootste diaconale bedrijven in Duitsland. (vb)

Auteur en broninformatieVideo: Amsta Vlog: hoe is dat nou, werken in de zorg? (Juni- 2022).


Opmerkingen:

 1. Sproul

  Het spijt me, het komt niet in de buurt van mij. Wie kan nog wat zeggen?

 2. Diandre

  Hier zijn degenen aan!

 3. Steward

  stoer

 4. Hamid

  Mijn excuses, het is niet aan mij.

 5. Cassidy

  Volgens mij heb je het mis. Ik ben er zeker van. E-mail me op PM, we praten.Schrijf een bericht