Nieuws

Infectierisico: vijfjarig meisje lijdt aan ernstige meningokokkeninfectie

Infectierisico: vijfjarig meisje lijdt aan ernstige meningokokkeninfectieWe are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Vijfjarigen met ernstige meningokokkeninfectie: voorkom verdere ziekten

In Wiernsheim, Baden-Württemberg, heeft een vijfjarig meisje een ernstige meningokokkeninfectie. Om het risico op verdere ziekten te minimaliseren, informeert de lokale gezondheidsautoriteit over het voorkomen van de gevaarlijke ziekte.

Meisje dat lijdt aan een ernstige meningokokkeninfectie

Zoals het districtsbureau in Enzkreis op haar website meldt, heeft een vijfjarig meisje in Wiernsheim (Baden-Württemberg) een ernstige meningokokkeninfectie opgelopen. Het kind bezoekt daar de regenboogkleuterschool. Om het risico op verdere ziekten te minimaliseren, informeert het gezondheidsbureau alle ouders en medewerkers van de instelling over de preventieve behandeling van kinderen en opvoeders. Dit is om verdere infecties in de directe omgeving en in nauwe contacten te voorkomen.

Bacteriën worden meestal overgedragen door een druppelinfectie

Meningokokken zijn bacteriën die zich in de nasofarynx van mensen nestelen en, volgens het Robert Koch Institute (RKI), daar bij ongeveer tien procent van de bevolking zonder klinische symptomen kunnen worden gedetecteerd.

Ze worden meestal overgedragen door een druppelinfectie. Bij praten, hoesten of niezen, ontsnappen de bacteriën in kleine druppeltjes uit de nasopharynx in de lucht en kunnen ze van korte afstand worden ingeademd.

Bovendien kunnen de ziekteverwekkers als uitstrijkje worden overgedragen, bijvoorbeeld door het aanraken van de nasale afscheidingen, zelfs in nauw contact met de zieken. Buiten het lichaam sterven de bacteriën snel af.

Infectie leidt vaak tot bloedvergiftiging of meningitis

Volgens gezondheidsdeskundigen kunnen twee vormen van meningokokkenziekte afzonderlijk of samen voorkomen:

“In ongeveer tweederde van de gevallen ontwikkelen meningokokkenziekten zich als meningitis. In ongeveer een derde van de gevallen kenmerkt de cursus zich door sepsis ”, schrijft de RKI op haar website.

Het begin van de ziekte is meestal zeer plotseling en vordert snel.

Maar: "Gelukkig zijn meningokokkenziekten uiterst zeldzaam in Duitsland - er zijn slechts ongeveer vijf gevallen per miljoen mensen per jaar, meestal in de wintermaanden", legt de specialist Dr. Michael Junius van de gezondheidsafdeling van de Enzkreis.

Echter, in Hessen stierf slechts een paar weken geleden een klein kind aan de gevolgen van een meningokokkeninfectie.

Het is niet bekend waarom maar heel weinig mensen ziek worden en anderen niet.

Zoek snel medische hulp als er symptomen optreden

Een infectie kan leiden tot symptomen zoals koorts, hoofdpijn, gevoeligheid voor licht, pijn in het lichaam en een vertroebelde staat van bewustzijn.

"Een typisch teken is de pijnlijke stijfheid van de nek, vaak gecombineerd met braken in de ochtend of tekenen van falen van de bloedsomloop", legt de specialist Angelika Edwards uit.

Bij meningokokkenbloedvergiftiging worden de bacteriën door het hele lichaam weggespoeld, waardoor de bloedstolling wordt verstoord. Een punctiforme of uitgebreide bloeding op de huid en slijmvliezen kan op een dergelijke ziekte duiden.

In principe kan iedereen een meningokokkeninfectie krijgen. Het treft echter meestal zuigelingen in het eerste levensjaar, kleine kinderen of adolescenten.

'Ga zeker naar de dokter als je ziek wordt', beveelt Angelika Edwards aan.

Aanbevolen vaccinatie

Het is mogelijk om meningokokkenvaccin type C te krijgen, dat ook wordt aanbevolen door het Permanent Comité voor vaccinatie van het Robert Koch Institute.

'Het type bacterie dat de acute ziekte bij de vijfjarige veroorzaakte, is echter nog niet bekend', zegt Edwards.

Een snelle en snelle toediening van antibiotica kan ergere dingen voorkomen. (advertentie)

Auteur en broninformatieVideo: Noodzakelijk: jongeren extra ingeënt tegen dodelijke bacterie (Augustus 2022).