Nieuws

Geneesmiddelvrije MAKS-therapie vertraagt ​​het beloop van dementie

Geneesmiddelvrije MAKS-therapie vertraagt ​​het beloop van dementieWe are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Dementie: medicamenteuze MAKS-therapie vertraagt ​​het beloop van de ziekte

In Duitsland lijden ongeveer 1,6 miljoen mensen aan dementie, de meesten van hen hebben de ziekte van Alzheimer. Hoewel de ziekte niet te genezen is, kan ze worden gestopt. Onder andere door de zogenaamde MAKS-therapie.

Steeds meer mensen met dementie

Volgens de Duitse Alzheimer's Association (DAlzG) wonen er vandaag ongeveer 1,6 miljoen mensen met dementie in Duitsland. Ongeveer 60 procent van hen lijdt aan dementie van het type Alzheimer. Maar het aantal blijft stijgen. Ondanks tientallen jaren van onderzoek is de ziekte nog steeds niet te genezen, maar kan ze worden gestopt. Onder andere met behulp van de zogenaamde MAKS-therapie, een holistische behandelaanpak zonder medicatie.

Minister van Volksgezondheid campagnes voor medicamenteuze MAKS-therapie

De Beierse minister van Volksgezondheid en Verpleging Melanie Huml voert campagnes voor verpleeghuisexploitanten voor het gebruik van drugsvrije MAKS-therapie bij mensen met dementie.

“MAKS-therapie maakt het mogelijk het verlies van alledaagse praktische en cognitieve vaardigheden te vertragen. Dit betekent dat de levensomstandigheden van getroffenen en hun familieleden voor langere tijd op hetzelfde hoge niveau kunnen worden gehandhaafd ', aldus de minister in een verklaring.

De effectiviteit van MAKS-therapie was aangetoond door een onderzoek in 32 kinderdagverblijven, de helft in Beieren, met meer dan 360 dementiepatiënten.

De resultaten van de studie waren medio 2017 beschikbaar en werden afgelopen december ook gepubliceerd in de "Deutsche Ärzteblatt".

Concept voor holistische resourcepromotie

"MAKS-therapie heeft een merkbaar gunstig effect op de onafhankelijkheid in het dagelijks leven en op de levenskwaliteit van mensen met dementie", legt Huml uit.

"Dit betekent een grote stap voorwaarts in de dementietherapie. Het onderhouden van alledaagse vaardigheden betekent dat verpleeghuispersoneel ook kan profiteren van verlichting."

De MAKS-therapie, ontwikkeld door het Center for Medical Health Services Research van de Psychiatric University Clinic in Erlangen, is een concept voor holistische middelenpromotie afgestemd op de behoeften van mensen met dementie.

Het therapieconcept bestaat uit gerichte oefeningen op motorische vaardigheden (zoals bewegingsgames), alledaagse praktische processen (inclusief knutselen en huishoudelijke activiteiten) en cognitie (geheugen en andere hersenfuncties worden getest) in een sociaal-communicatieve omgeving (in een groep).

De voortgang van de ziekte werd gestopt

Het Center for Medical Health Services Research, geleid door professor Dr. Elmar Gräßel en Dr. Katharina Luttenberger in de periode van april 2015 tot maart 2017, welke effecten MAKS therapie heeft in de dagopvang.

De minister van Volksgezondheid van Beieren legde uit: "De studie heeft aangetoond dat medicamenteuze MAKS-therapie de progressie van dementie kan vertragen en de levenskwaliteit van de getroffenen kan verbeteren."

Volgens de minister 'lieten mensen met milde cognitieve stoornissen of dementie als gevolg van de therapie een significant beter beloop van alledaagse praktische en cognitieve vaardigheden zien vergeleken met de reguliere zorg. Dit geldt ook voor opvallend gedrag en voor angst en depressie bij deze patiënten, die veel minder uitgesproken waren. ”(Ad)

Auteur en broninformatieVideo: Wat is het verschil tussen dementie en alzheimer? Herinneringen voor het leven 2019 (Augustus 2022).