Nieuws

Plotselinge hartdood: regelmatige cyclonen in het hart

Plotselinge hartdood: regelmatige cyclonen in het hart


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Hartonderzoekers in Göttingen ontwikkelen nieuwe, veelbelovende echografie-diagnostiek voor hartritmestoornissen
Alleen Duitsland sterft elke vijf minuten door een plotselinge hartdood. Hartstilstand wordt veroorzaakt door ventriculaire fibrillatie - een ernstige hartritmestoornis. Tot op de dag van vandaag begrijpen artsen niet precies wat er precies in het hart gebeurt. Tot nu toe was het voor artsen niet mogelijk om de dynamische processen in de flikkerende hartspier zichtbaar te maken. Een nieuw onderzoeksproject heeft voor het eerst verbazingwekkende kennis opgeleverd.

In de publicatie van Nature van vandaag laat een internationaal team van onderzoekers onder leiding van Jan Christoph en Stefan Luther van het Max Planck Institute for Dynamics and Self-Organisation en Gerd Hasenfuß van het Heart Center van het Universitair Medisch Centrum Göttingen voor het eerst zien hoe vortexachtige roterende contracties die aan de basis liggen van levensbedreigende hartfibrillatie Binnenin het hart kan worden waargenomen. Hiervoor gebruiken ze een nieuwe beeldvormingsmethode waarvoor in de geneeskunde gevestigde echografie-apparaten kunnen worden gebruikt. Hierdoor kunnen artsen hartritmestoornissen, maar ook andere hartaandoeningen, beter onderzoeken en nieuwe behandelmethoden ontwikkelen.

Naar het hart van ventriculaire fibrillatie: Max Planck-onderzoekers gebruiken echografiebeelden (links) om te reconstrueren hoe de hartspier samentrekt in een vortexvorm bij hartritmestoornissen (midden). U kunt ook de filamenten (rechts) lokaliseren die de kernen van de wervels vormen. Deze inzichten bieden aanknopingspunten voor verbeterde therapieën.

Als de hartspier niet meer gecoördineerd samentrekt, maar alleen flikkert, wordt deze levensbedreigend. Artsen spreken van fibrillatie. Als de belangrijkste kamers van het hart op deze wanordelijke manier trillen, is er maar één redding: de hartspier moet binnen een paar minuten worden gedefibrilleerd met een sterke stroomstoot, die erg pijnlijk is en het hartweefsel kan beschadigen. Flikkering in het atrium leidt daarentegen niet rechtstreeks tot de dood, maar kan dodelijke gevolgen hebben als het niet wordt behandeld. "De sleutel tot een beter begrip van fibrillatie ligt in nieuwe beeldvorming met hoge resolutie, die ook kan worden gebruikt om de processen in de hartspier te observeren", zegt Stefan Luther, hoofd van de onderzoeksgroep "Biomedische fysica" van het Max Planck Institute for Dynamics en Zelforganisatie en hoogleraar aan het Universitair Medisch Centrum Göttingen.

"De mechanische beweging van de hartspier bij fibrillatie is zeer complex, maar tegelijkertijd zeer karakteristiek - bijna als een vingerafdruk van fibrillatie", zegt Jan Christoph, onderzoeker bij het Max Planck Instituut voor Dynamiek en Zelforganisatie en bij het Duitse Centrum voor cardiovasculair onderzoek in Göttingen en hoofdauteur van de studie. Samen met Stefan Luther en een internationaal team van onderzoekers presenteert de fysicus nu een diagnostische methode waarmee het flikkeren van de hartspier tijdgebonden in drie dimensies kan worden onderzocht met een conventioneel echoapparaat, en dus veel nauwkeuriger dan voorheen bij de patiënt mogelijk was.

Nuttig voor diagnose en therapie van myocardiale zwakte

3D-echografie metingen van mechanische filamenten in het fibrillerende hart

De nieuwe diagnostische methode zal helpen om ventriculaire fibrillatie en mogelijk atriale fibrillatietherapie effectiever te maken. Een beter begrip van fibrillatie dat met de methode kan worden bereikt, zou de ontwikkeling van energiezuinige defibrillatie moeten bevorderen. Zwakkere, maar veel meer gerichte stroomstoten zouden de ventriculaire fibrillatie moeten beëindigen dan bij de pijnlijke defibrillatie met hoogenergetische elektrische schokken die tegenwoordig veel voorkomt. Met de nieuwe vorm van echografiediagnostiek kunnen artsen ontdekken hoe ze de stroomstoten met minder energie moeten instellen om het hart weer op de rails te krijgen.

De Göttingen-onderzoekers werken de methode ook verder uit, zodat deze ook de complexe excitatiedynamiek van boezemfibrilleren zichtbaar maakt. In de toekomst zullen cardiologen kunnen zien waar ze door ablatie pathologische opwindingsgebieden moeten wegnemen. De nieuwe echografie-methode zou ook nuttig moeten zijn voor het onderzoeken, diagnosticeren en behandelen van hartspierzwakte. De hartspiercellen werken niet effectief omdat hun gecoördineerde contractie verstoord is. Artsen zouden de oorzaken hiervan kunnen onderzoeken met gedetailleerde echografische onderzoeken, zodat ze hartfalen eerder kunnen identificeren en effectiever kunnen behandelen.

Elektrische stimulatie veroorzaakt mechanische samentrekkingen van het hart

Computersimulatie van een elektromechanische wervel in het hartspierweefsel

Computersimulatie van een elektromechanische wervel in het hartspierweefsel
Elke hartslag wordt veroorzaakt door elektrische excitatiegolven die met hoge snelheid door de hartspier schieten en ervoor zorgen dat de hartspiercellen samentrekken. Als deze excitatiegolven door elkaar lopen, ontstaan ​​hartritmestoornissen. Artsen weten al lang dat bij elektrische hartritmestoornissen de elektrische stimulatie in de vorm van een wervel door de hartspier gaat. Tot dusver hebben ze zich op deze elektrische wervels gericht bij het bestuderen van hartritmestoornissen. Ze konden echter geen volledig beeld krijgen van de dynamiek in de dagelijkse medische praktijk. De Max Planck-onderzoekers kozen nu voor een andere aanpak en keken naar de spiertrekkingen van de flikkerende hartspier in plaats van naar elektrische stimulatie. “Tot dusver was de analyse van spiercontracties en vervormingen tijdens fibrillatie van weinig belang. Bij onze metingen zagen we echter dat de elektrische wervelingen altijd plaatsvinden met overeenkomstige vortexvormige mechanische vervormingen ”, zegt natuurkundige Jan Christoph.

Om de trillende bewegingen in de hartspier driedimensionaal weer te geven en te verbinden met de elektrische excitatie van het hart, ontwikkelden de onderzoekers nieuwe ultrasone meetmethoden met hoge resolutie. Ze toonden ook aan dat deze methoden kunnen worden gebruikt in krachtige echografie-apparaten die al routinematig worden gebruikt in veel cardiologische instellingen. Door de beeldgegevens van de spiercontracties te analyseren, konden ze in een flikkerend hart precies volgen hoe gebieden van samengetrokken en ontspannen spiercellen op een vortexvormige manier door de hartspier bewegen. Ze observeerden ook filamentachtige structuren die voorheen alleen bekend waren bij natuurkundigen in theorie en uit computersimulaties. Zo'n filamentachtige structuur lijkt op een draad en markeert het oog van de cycloon die door de hartspier beweegt. Het is nu voor het eerst mogelijk om de centra van de wervels in de spier te lokaliseren.

Parallel aan de echobeelden gebruikten de onderzoekers hogesnelheidscamera's en fluorescerende kleurstoffen, die de elektrofysiologische processen in de hartspier zichtbaar maken. De gemaakte opnamen bevestigen dat de mechanische wervelingen de elektrische wervelingen zeer goed weerspiegelen.

Potentieel om een ​​revolutie teweeg te brengen in de behandeling van hartritmestoornissen

Elektrische wervelingen op het oppervlak van het hart

Volgens de Göttingen-onderzoekers heeft de echografie-technologie de afgelopen jaren een enorme ontwikkeling doorgemaakt op het gebied van beeldkwaliteit en opnamesnelheden - het potentieel van moderne echografie-technologie is nog niet volledig benut. "Samen met de enorm toegenomen rekenkracht van moderne computers en de snelle ontwikkelingen op het gebied van computergraphics en digitale beeldverwerking, openen zich compleet nieuwe meet- en visualisatie-opties in het hart. We kunnen deze ontwikkelingen in de geneeskunde vandaag gebruiken ', zegt Jan Christoph.

De studie is een voorbeeld van succesvolle interdisciplinaire samenwerking tussen natuurkundigen en artsen in het Duitse Centrum voor Cardiovasculair Onderzoek. “Deze ontwikkeling heeft het potentieel om een ​​revolutie teweeg te brengen in de behandelingsmogelijkheden voor patiënten met hartritmestoornissen. We zullen de nieuwe technologie al in 2018 bij onze patiënten gebruiken om zowel hartritmestoornissen als hartspieraandoeningen beter te diagnosticeren en te behandelen, ”zegt Gerd Hasenfuß, co-auteur van de studie, voorzitter van het hartonderzoekscentrum in Göttingen en het hartcentrum van het Universitair Medisch Centrum in Göttingen. Stefan Luther is er zeker van: "Een diepgaande blik op de innerlijke dynamiek van het hart is een mijlpaal in hartonderzoek en zal in de toekomst het begrip en de behandeling van hartaandoeningen vormgeven." MPIDS / PH

Auteur en broninformatie


Video: Het Hart van de Adelaar Booktrailer - Emmelie Arents (Juni- 2022).


Opmerkingen:

 1. Rald

  Als je informatie correct structureert, wordt het duidelijker voor de lezers.

 2. Necage

  Ik wil u aanmoedigen om de site te bezoeken, met een groot aantal artikelen over het onderwerp dat u interesseert. Kan zoeken naar een link.

 3. Dait

  Bedankt, ben gaan lezen.

 4. Tagami

  Bedankt voor een uitleg. Allemaal ingenieus is eenvoudig.

 5. Faris

  Ik ben het helemaal met je eens. Daar is iets aan, en het is een goed idee. Ik steun je.

 6. Julien

  Het spijt me, maar naar mijn mening heb je geen gelijk. Ik kan de positie verdedigen. Schrijf me in PM, we zullen bespreken.Schrijf een bericht