Nieuws

Langzaam eten kan het risico op obesitas verminderen

Langzaam eten kan het risico op obesitas verminderen


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Fast food kan tot overgewicht leiden

Japanse onderzoekers ontdekten in een onderzoek bij diabetici dat de snelheid van voedselinname het lichaamsgewicht kan beïnvloeden. Langzaam eten kan je daarom helpen af ​​te vallen. Aan de andere kant hebben degenen die snel hun maaltijden slikken, meer kans op overgewicht.

Snelheid van voedselopname

Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat overmatig eten je ziek maakt. Onderzoekers ontdekten dat mensen die hun voedsel opslokken niet alleen meer kans hebben op overgewicht, maar ook een hoger risico lopen op het ontwikkelen van een metabool syndroom. Goede redenen dus om meer tijd te besteden aan maaltijden. Vooral mensen met diabetes zouden dit moeten doen. Volgens een nieuwe studie zou langzamer eten hen kunnen helpen om af te vallen.

Caloriearm dieet voor diabetici

Mensen met diabetes type 2 worden meestal in eerste instantie door artsen aanbevolen om een ​​caloriearm dieet te volgen. Omdat in veel gevallen de zogenaamde diabetes op natuurlijke wijze kan worden genezen.

Onderzoekers uit Japan hebben nu ontdekt dat simpelweg langzamer eten gunstig kan zijn voor diabetici.

Wetenschappers van de Kyushu University Graduate School of Medical Sciences hebben de effecten van veranderingen in eetsnelheid op obesitas bij patiënten met diabetes bestudeerd.

Daartoe evalueerden de wetenschappers gegevens van ongeveer 60.000 mannen en vrouwen bij wie tijdens de onderzoeksperiode de diagnose diabetes type 2 werd gesteld. De gegevens zijn verzameld van 2008 tot 2013.

De proefpersonen moesten onder meer informatie geven over hun gewicht en levensstijl.

Volgens de auteurs van het onderzoek was de grootste zorg de snelheid van eten ("snel", "normaal" en "langzaam").

Ze vroegen ook naar gewoonten, zoals of het diner binnen twee uur voor het slapengaan werd geserveerd, of er tussendoortjes waren of dat het ontbijt werd overgeslagen.

De onderzoekers vroegen ook naar alcohol- en tabaksgebruik en slaap.

Langzamer eten remde de ontwikkeling van obesitas

In hun studie rapporteerden Yumi Hurst en Haruhisa Fukuda van de Kyushu University Graduate School of Medical Sciences, Fukuoka, in het British Medical Journal Open, "dat langzamer eten de ontwikkeling van obesitas remde".

Het toonde ook aan dat langzame en normale eters minder snel overgewicht hadden dan snelle eters. Positieve effecten op de body mass index (BMI) en tailleomvang werden ook gevonden.

"Interventies gericht op het verminderen van de eetsnelheid kunnen effectief zijn bij het voorkomen van obesitas en de bijbehorende gezondheidsrisico's", concluderen de auteurs.

Strategieën voor een langzamer dieet

De studie van de Japanse onderzoekers oogstte ook internationale erkenning. Volgens Susan Jebb, hoogleraar voeding en volksgezondheid aan de universiteit van Oxford, volgens het "Science Media Center":

'Hoewel dit slechts een observationele studie is en niet kan worden aangenomen dat de associatie oorzakelijk is, is er een plausibel mechanisme.'

Laboratoriumstudies hebben ook aangetoond dat langzamer eten leidt tot een lager energieverbruik tijdens maaltijden.

Volgens de expert was de uitdaging echter "het vinden van strategieën die leiden tot langzamere voeding in het dagelijks leven".

Gewichtsverlies door vochtverlies

Dr. Simon Cork van Imperial College London vindt de studie interessant. Ze bevestigt dat "langzaam eten geassocieerd wordt met minder gewichtstoename dan snel eten".

Dit heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat signalen uit de darm, die aangeven dat je vol zit, niet zoveel tijd hebben om bij de hersenen te komen als je snel eet.

Dr. Katarina Kos, onderzoeker naar obesitas en adviseur voor diabetes en gewichtsbeheersing aan de medische faculteit van de Universiteit van Exeter, had echter lichte kritiek op het wetenschappelijke werk uit Japan:

“Het is niet duidelijk waarom mensen in de loop van de zesjarige studie de waargenomen eetsnelheid veranderden, maar dat zou interessant zijn. Rekening houdend met diabetesmedicatie, zou het ook belangrijk zijn geweest om aan lichaamsbeweging te denken. ”

Volgens de expert zou het belangrijkste de bloedsuikerspiegel / diabetes controle zijn geweest. Want: "Een slechte beheersing van diabetes kan onder meer leiden tot gewichtsverlies door vochtverlies."

Het zou ook interessant zijn om te zien of langzamer eten ook mensen zonder diabetes kan helpen om af te vallen. (advertentie)

Auteur en broninformatie


Video: Videospreekuur pijnklachten en knobbeltjes in de borst. St. Anna Ziekenhuis (Mei 2022).