Nieuws

Weerstand: Nieuwe sneltest laat zien welk antibioticum nog werkt

Weerstand: Nieuwe sneltest laat zien welk antibioticum nog werkt


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Antibioticaresistentie: snelle test helpt om het "juiste" medicijn af te geven

De toenemende resistentie tegen antibiotica stelt de gezondheidszorg voor een steeds grotere uitdaging. Als dergelijke medicijnen niet meer werken, kunnen zelfs kleine ontstekingen een groot risico worden. Duitse onderzoekers hebben nu een nieuw type sneltest ontwikkeld die snel informatie geeft over welk antibioticum in een specifiek geval nog effectief is.

Gevaarlijke toename van antibioticaresistentie

Multiresistente ziektekiemen vormen een groeiende bedreiging: door het massale en vaak onnodige gebruik van antibiotica zijn steeds meer ziekteverwekkers ongevoelig voor medicatie. Het was pas vorig jaar dat een Europese Commissie waarschuwde voor een enorme toename van antibioticaresistentie. Als het probleem niet snel onder controle wordt gebracht, staan ​​onderzoekers voor een horrorscenario. Volgens een oudere studie van de Berlin Charité zouden er in 2050 ongeveer tien miljoen sterfgevallen door multiresistente kiemen kunnen zijn. Infecties die tot nu toe zijn behandeld, kunnen levensbedreigend zijn. Een nieuwe test kan de verspreiding van resistentie in de toekomst helpen verminderen.

Snellere diagnostiek redt levens

Zoals het Leibniz Institute for Photonic Technologies (Leibniz-IPHT) in een actuele release schrijft, kan een nieuw type sneltest binnen drie en een half uur informatie geven over welk antibioticum in een specifiek geval nog steeds effectief is.

Snellere diagnostiek maakt gepersonaliseerde therapie mogelijk en redt levens.

Het gerichte, zuinige en verantwoorde gebruik van (breed spectrum en reserve) antibiotica is volgens de experts een voorwaarde om de verspreiding van resistentie tegen te gaan.

Bij standaardprocedures duurt het soms drie dagen om het resultaat te krijgen

Wetenschappers van het Leibniz Institute for Photonic Technologies (Leibniz-IPHT), het Center for Sepsis Control and Care van het Jena University Hospital en de Friedrich Schiller University Jena werken aan een snel, goedkoop alternatief voor de voorheen tijdrovende microbiologische pathogene diagnostiek.

“We combineren op licht gebaseerde analysemethoden met microfluïdische monsterverwerking. Met ons lab-on-a-chip-systeem, dat wil zeggen een geminiaturiseerd laboratorium, kunnen we bacteriestammen en hun resistentie in minder dan drie en een half uur duidelijk bepalen ”, legt projectmanager prof. Ute Neugebauer het voordeel van de nieuwe aanpak uit.

Standaardprocedures voor infectie-diagnose duren soms 72 uur om een ​​betrouwbaar resultaat te verkrijgen.

Een van de redenen hiervoor is dat het aantal ziekteverwekkers in een patiëntenmonster veel te klein is om tests te kunnen uitvoeren. Een analyse is alleen mogelijk na een tijdrovende teelt.

Artsen moeten vaak 'blindelings' behandelen met antibiotica

Vooral bij klinisch gebruik, bij de behandeling van ernstige infecties, b.v. bij sepsis is tijd een kritische factor.

Artsen op de intensive care staan ​​voor een zorgwekkend dilemma: "Te vaak moeten we 'blind' behandelen met breedspectrumantibiotica, omdat we in eerste instantie noch de ziekteverwekker noch de bestaande resistentie kunnen bepalen", zegt prof. Michael Bauer, directeur van de kliniek voor anesthesiologie en intensieve zorgen in het Universitair Ziekenhuis Jena .

'Dus we kunnen kanonnen op mussen schieten. Een vicieuze cirkel die de opkomst van nieuwe weerstanden bevordert. "

Basis voor een betrouwbare therapiebeslissing

De nieuwe methode van Jena biedt een aanzienlijk snellere diagnose als basis voor een betrouwbare therapiebeslissing.

Ute Neugebauer, werkzaam bij Leibniz-IPHT en in het Universitair Ziekenhuis in Jena, wijst op kleine elektroden die aan het oppervlak van de chip zijn bevestigd, ongeveer zo groot als een postzegel: "Hier fixeren elektrische velden de bacteriën in een heel klein gebied."

Gevangen daar brengen de Jena-onderzoekers de ziekteverwekkers in contact met verschillende antibiotica in verschillende concentraties en onderzoeken ze met behulp van Raman-spectroscopie.

"Dat betekent dat we de ziekteverwekkers met laserlicht bestralen en het spectrum van het verstrooide licht evalueren", beschrijft Neugebauer de methode.

“Na slechts twee uur zien we duidelijke veranderingen in de Raman-spectra. Hieruit kan worden afgeleid of de stam resistent of gevoelig is ”, legt prof. Jürgen Popp, directeur van Leibniz-IPHT en hoofd van het Instituut voor Fysische Chemie aan de Friedrich-Schiller-Universiteit Jena, uit.

“Tegelijkertijd krijgen we informatie over hoe hoog de concentratie van het antibioticum moet zijn om de bacteriegroei volledig te remmen. Dit is een belangrijke diagnostische parameter die een beslissende invloed heeft op het succes van de behandeling ”, vervolgt Popp.

Het team van chemici, artsen en biologen presenteerde de resultaten in het tijdschrift "Analytical Chemistry".

Hulp bij de toewijzing van de juiste medicatie

De combinatie van snelle, lichtgebaseerde diagnostiek en een hoge mate van automatisering verkort de tijd van monsterneming tot resultaat van 72 tot 3,5 uur.

'Zo'n snelle procedure kan een revolutie teweegbrengen in de diagnose van infectieziekten', zegt prof. Bettina Löffler, directeur van het Instituut voor Medische Microbiologie van het Universitair Ziekenhuis Jena.

De onderzoekers werken momenteel aan een platform voor gebruik in ziekenhuizen.

Een ander doel dat verder in de toekomst gaat, is de verdere ontwikkeling van een op patronen gebaseerd sneltestsysteem, waarmee huisartsen voor het eerst de weerstand snel en eenvoudig kunnen bepalen.

Dit zou artsen een krachtig hulpmiddel geven dat ze kunnen gebruiken om gepersonaliseerde therapiebeslissingen te nemen, d.w.z. ondersteund bij de toewijzing van de juiste medicatie. (advertentie)

Auteur en broninformatie


Video: Samadhi - Guided Meditation #1- Breath as the Bridge (Juni- 2022).


Opmerkingen:

  1. Kazrazil

    Ik kan beter, misschien, zwijgen

  2. Eldrick

    Volgens mij is hij fout. Schrijf me in PM, het praat met je.

  3. Kejas

    Er zit iets in. Hartelijk dank voor uw hulp bij dit probleem.Schrijf een bericht