Nieuws

Gezond ouder worden: hoe de ziekte van Alzheimer te voorkomen

Gezond ouder worden: hoe de ziekte van Alzheimer te voorkomen


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Het risico op Alzheimer kan aanzienlijk worden verminderd

Volgens gezondheidsdeskundigen lijden ongeveer 1,2 miljoen mensen in Duitsland aan dementie, van wie de meesten de ziekte van Alzheimer hebben. De neurodegeneratieve ziekte is nog steeds niet te genezen. Door enkele maatregelen te nemen kan het risico om ziek te worden echter aanzienlijk worden verminderd.

Ongeneeslijke ziekte

Alleen al in Duitsland lijden ongeveer 1,2 miljoen mensen aan dementie, de meesten van hen hebben de ziekte van Alzheimer. Wereldwijd zijn er ongeveer 47 miljoen dementiepatiënten. En er zijn er steeds meer: ​​volgens het World Alzheimer's Report wordt elke 3,2 seconden een nieuwe diagnose van dementie gesteld. Hoewel de ziekte nog niet te genezen is, kan ze in een vroeg stadium met medicatie worden uitgesteld. Er zijn ook aanwijzingen dat hersenjogging de ziekte van Alzheimer kan helpen voorkomen. Maar er zijn meer manieren om het risico op ziek worden te verminderen.

Meest voorkomende vorm van dementie

De ziekte van Alzheimer is een progressieve hersenaandoening, waarvan de precieze oorzaak nog onbekend is. Typische symptomen zijn geheugenverlies, verwarring en desoriëntatie.

Daarnaast zijn er veranderingen in aard, beperkt beoordelingsvermogen, oriëntatie en taalstoornissen.

Alzheimer is de meest voorkomende vorm van onomkeerbare dementie, die volgens het Alzheimer Research Initiative e.V. (AFI) naar schatting 1,2 miljoen mensen in Duitsland treft.

Voorkom de ziekte van Alzheimer

De ziekte is nog niet te genezen. Veel mensen vragen zich daarom af hoe ze de ziekte van Alzheimer kunnen voorkomen.

Hoewel al bekend is wat goed is voor het hart, wint de kennis dat de hersenen ook positief kunnen worden beïnvloed tegenwoordig terrein, meldde de AFI in een ouder bericht.

Er is geen "magische formule" - maar het initiatief presenteert vijf aanbevelingen voor gezond ouder worden in de brochure "Preventie van Alzheimer: gezond leven - gezond ouder worden".

De brochure is ontwikkeld in samenwerking met Alzheimer-experts zoals Tim Fleiner gecreëerd door de Duitse Sportuniversiteit Keulen en kan gratis worden aangevraagd bij de AFI.

1. Beweging

Zorg voor voldoende lichaamsbeweging. Want wat een positief effect heeft op de gezondheid van het hart, is ook goed voor de hersenen.

Train daarom regelmatig - 150 minuten per week zou ideaal zijn, volgens het deskundige advies. Het is niet nodig om topprestaties te behalen, maar het is belangrijk dat je actief blijft met plezier.

Wandelen, zwemmen of fietsen naar het werk - er zijn veel mogelijkheden.

2. Geestelijke fitheid

Houd je hersenen fit door nieuwsgierig en open te blijven en nieuwe dingen te leren naarmate je ouder wordt. Of het nu gaat om een ​​taal, een muziekinstrument of pc-toepassingen: het uitproberen en leren van nieuwe dingen bevordert de mentale reserve en kan het risico op Alzheimer op oudere leeftijd verminderen.

3. Voeding

Een gezond, uitgebalanceerd dieet is een centraal onderdeel van een gezonde levensstijl.

De AFI-experts raden je aan om je te oriënteren op de klassieke mediterrane keuken, omdat dit de hersenen belangrijke voedingsstoffen geeft en de bereidheid om zichzelf te verdedigen versterkt.

Eet dus veel fruit en groenten, noten en geef de voorkeur aan vis boven vlees. Extra vierge olijfolie verlaagt ook het risico op de ziekte van Alzheimer, zoals Amerikaanse onderzoekers rapporteerden in het tijdschrift "Annals of Clinical and Translational Neurology".

Voldoende drinken is ook belangrijk, maar zwaar drinken moet worden vermeden. Dit verhoogt het risico op dementie enorm.

Diëten en eenzijdige voedingsconcepten moeten worden vermeden.

4. Sociale contacten

Samen zijn met anderen houdt de hersenen fit: volgens AFI-experts hebben degenen die veel sociale uitwisseling hebben een significant lager risico op Alzheimer dan iemand die veel alleen is.

Blijf dus in contact met de familie, cultiveer je vrienden- en kennissenkring of word actief in een vereniging.

5. Medische zorg en andere risicofactoren

Zorg goed voor jezelf en houd je gezondheid in de gaten door regelmatige doktersbezoeken.

Let vooral op symptomen van hart- en vaatziekten zoals hoge bloeddruk, diabetes en hoog cholesterol.

Als u stopt met roken, kunt u een andere belangrijke risicofactor positief beïnvloeden. (nee, advertentie)

Auteur en broninformatie


Video: 25 Waarom heb je soms wel zin in seks en soms niet? (Mei 2022).