Nieuws

Veel zout in de meeste kant-en-klare sauzen - risico op bloeddruk en hartaandoeningen neemt toe

Veel zout in de meeste kant-en-klare sauzen - risico op bloeddruk en hartaandoeningen neemt toe


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Veel sauzen bevatten veel zout

Als het bij het eten snel moet gaan, gebruiken veel mensen zogenaamde eindproducten. Deze zijn meestal niet echt gezond omdat ze te veel zout bevatten. Experts onderzochten de hoeveelheid zoutconcentratie in sauzen met zorgwekkende resultaten:

  • Kant-en-klare sauzen uit de supermarkt bevatten te veel zout.
  • Veel mensen consumeren elke dag meer dan tweemaal de aanbevolen hoeveelheid zout.
  • De meeste getroffenen zijn niet op de hoogte van de hoeveelheid zout in kant-en-klare sauzen.
  • Te veel zout verhoogt de bloeddruk, waardoor het risico op hartaandoeningen toeneemt.

In hun huidige onderzoek ontdekten de wetenschappers van het George Institute for Global Health dat kant-en-klare sauzen vaak veel zout bevatten, wat uiterst schadelijk is voor de gezondheid. De experts publiceerden een rapport over de resultaten van hun onderzoek.

Onderzoekers onderzochten 2.215 sauzen

Voor hun onderzoek analyseerden de Australische artsen in totaal 2.215 sauzen voor het koken, die tussen 2010 en 2017 in supermarkten werden verkocht. Deze sauzen hadden één groot gemeenschappelijk probleem: ze bevatten te veel zout.

Consumenten moeten worden geïnformeerd over de hoeveelheid zout in kant-en-klare sauzen

De resultaten zijn vrijgegeven ter ondersteuning van een nieuwe campagne genaamd Unpack the Salt. Deze campagne wordt uitgevoerd door de Hartstichting en is bedoeld om consumenten bewust te maken van het probleem van te veel zout in voedsel. Mensen moeten zich absoluut bewust zijn van het gezondheidsrisico van zout in voedsel, zeggen de onderzoekers.

De meeste mensen consumeren elke dag te veel zout

De wetenschappers ontdekten dat veel pastasauzen, Indiase en Aziatische pasta's, gekoelde en poedersauzen voor stoofschotels de maximaal aanbevolen dagelijkse zoutinname van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) overschreden, namelijk vijf gram. Een aanzienlijk deel van de mensen in Australië consumeert elke dag bijna tweemaal zoveel zout, waarvan 75 procent afkomstig is van verpakt voedsel, leggen de artsen uit.

Deze producten bevatten veel zout

Er was een groot verschil in de hoeveelheid zout tussen verschillende merken tomatensauzen, sommige bevatten 90 keer meer zout dan andere, leggen de auteurs uit. Het zoutgehalte was het hoogst in poedersauzen die werden gebruikt als onderdeel van maaltijden zoals stoofschotels, curry's en pastagerechten. Sommige bevatten bijna de helft van de aanbevolen dagelijkse zoutinname voor een hele familie in één maaltijd. Currypasta's bevatten ook hoge zoutconcentraties, sommige 20 keer meer zout dan andere. Het zoutgehalte van ongekoelde sauzen uit de supermarkt steeg van 2010 tot 2017 gemiddeld met 29 procent.

De maximaal aanbevolen hoeveelheid zout wordt vaak overschreden

Het rapport toonde overmatige zoutniveaus in kooksauzen en enorme schommelingen in zoutniveaus van product tot product die de gezondheid van de consument in gevaar brengen, zegt Clare Farrand van het George Institute for Global Health. "Een verse pastasaus uit de koelkast van de supermarkt bevat bijna een derde van de dagelijkse zoutinname in de saus alleen, voeg kaas toe en je verhoogt de zoutinname van de familie ruim boven de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid", voegde Farrand toe in een persbericht.

Controleer het zoutgehalte op het etiket

Sausmixen worden vaak gebruikt om maaltijden voor het hele gezin te bereiden. Veel mensen moeten zich er echter niet van bewust zijn hoe zout zulke sauzen eigenlijk zijn. Het label moet worden gecontroleerd om sauzen met een lager zoutgehalte te bepalen. Het is nog beter om de saus helemaal zelf te maken, met zo min mogelijk zout, adviseren de experts.

Te veel zout heeft invloed op de bloeddruk

De relatie tussen een dieet met veel zout en hoge bloeddruk is duidelijk. Hypertensie leidt op zijn beurt tot een verhoogd risico op hartaandoeningen.

'Hoge bloeddruk veroorzaakt 32 procent van hartaandoeningen en beroertes in Australië, en er zijn momenteel bijna zes miljoen Australische volwassenen met hoge bloeddruk. Dat is meer dan een derde van onze volwassen bevolking, 'zei Kellie-Ann Jolly van de Heart Foundation in het persbericht van het George Institute for Global Health. Als je met sommige van deze sauzen kookt, eet je veel meer dan de aanbevolen hoeveelheid zout per portie. Dit is alarmerend omdat we mensen moeten aanmoedigen om minder zout te eten, niet meer, voegt de expert toe.

Fabrikanten van pastasauzen verlagen het zoutgehalte

Het is van cruciaal belang om de consument bewust te maken van de gevaren van een hoog zoutgehalte in verpakt voedsel, zodat ze voor zichzelf en hun gezin gezonde keuzes kunnen maken. (net zo)

Auteur en broninformatie


Video: Is bij lage bloeddruk het gebruik van extra zoutdrop aan te raden? (Mei 2022).