Nieuws

Zelfs een beetje overgewicht brengt het hart en de hersenen in gevaar

Zelfs een beetje overgewicht brengt het hart en de hersenen in gevaar


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Zelfs een beetje overgewicht belast het cardiovasculaire systeem

Overgewicht heeft een grote druk op de bloedsomloop. Een uitgebreide studie uit Schotland laat nu zien dat iets te veel vet op de ribben het risico op bloedsomloop verhoogt.

Geen voordelen van overgewicht

In het 'European Heart Journal' spreken de onderzoekers de stelling tegen dat obesitas soms zelfs de gezondheid bevordert. Zelfs matig overtollig buikvet verhoogde het risico op hartfalen, hartaanval en beroerte.

Veel buikvet is een aanwijzing voor hoge gezondheidsrisico's en omgekeerd, hoe minder buikvet iemand heeft, hoe lager het risico op hartaandoeningen, volgens de Stamatina Iliodromitti van de Universiteit van Glasgow.

Grootste studie tot nu toe

Het onderzoek, geleid door Iliodromitti, omvatte bijna 300.000 mensen tussen de 40 en 60 jaar en onderzocht hun gezondheid van 2006/2010 tot 2015. Er werd ook rekening gehouden met andere aspecten, zoals roken of hypertensie, die ook tot aandoeningen van de bloedsomloop leidden.

Duidelijk resultaat

Het resultaat was duidelijk: met een body mass index (BMI) tussen 22 en 23 is het risico op hart- en vaatziekten het laagst. Obesitas begint bij 25, obesitas bij 30.

Lineaire verhoging van het risico

Volgens de studie neemt het risico op deze ziekten lineair toe met de hoeveelheid vet: 5,2 punten boven de goedkoopste BMI-waarde voor vrouwen en 4,3 punten voor mannen verhoogt het risico met 13%.

Tailleomvang is een trigger

De tailleomtrek is belangrijk: vrouwen met een taille van 74 centimeter en mannen met 83 centimeter lopen het minste risico op een hartaanval, beroerte of hartfalen. Het risico neemt met 10% toe voor elke 11,4 cm meer taille bij mannen en 12,6 cm meer bij vrouwen.

Risico op buikvet

Buikvet speelt een cruciale rol. Het geeft boodschappersubstanties af die ontstekingen veroorzaken en de bloedvaten beschadigen.

Gevolgen

Het gevolg van de studie is: vetreductie is noodzakelijk voor de gezondheid. Obesitas maakt je ziek.

Typische gevolgen

De studie onderzocht de effecten van overgewicht op het cardiovasculaire systeem. Cardiovasculaire aandoeningen zijn niet het enige gevolg van obesitas. Diabetes II is ook een van de typische problemen.

Type II diabetes

Bij dit type diabetes kan het lichaam geen suiker meer in de cellen opnemen. De cellen reageren nauwelijks op insuline, waardoor de bloedsuikerspiegel stijgt terwijl de glucose niet meer wordt gebruikt.

Overproductie van insuline

Het lichaam geeft nu steeds meer insuline af totdat de alvleesklier niet meer kan produceren en de insulinetoevoer stopt. Dan breekt Diabetes II uit. De oorzaak van deze ziekte is vaak overgewicht.

Doorgaan met

Andere gevolgen van overgewicht zijn aandoeningen van het vetmetabolisme - artsen spreken van hyperlipidemie. Als het cholesterolgehalte of het triglyceridengehalte in het bloed door te veel vet stijgt, kan het organisme het overschot niet meer verminderen. Vet wordt afgezet in de vaten - hartaanval en beroerte hangen als een zwaard aan een draad over de betrokken persoon. (Dr. Utz Anhalt)

Auteur en broninformatieVideo: Bram Bakker: Dokters zitten altijd op de klachten, en nooit op de krachten (Juni- 2022).


Opmerkingen:

 1. Mohn

  Kapiteins! we gebruiken het allemaal

 2. Auley

  het snelle antwoord, het kenmerk van de geest :)

 3. Orham

  Super goed!!! Alles is super!

 4. Ur-Atum

  Ik ben het ermee eens, deze briljante gedachte zal op de juiste plaats komen.

 5. Amycus

  is niet logisch

 6. Nauplius

  Je hebt geen gelijk. Voer in dat we bespreken. Schrijf me in PM.

 7. Ektolaf

  Oh, deze slaven!Schrijf een bericht