Nieuws

Positieve trend: artsen schrijven kinderen minder antibiotica voor


Minder antibioticavoorschriften voor kinderen

De afgelopen jaren is er herhaaldelijk kritiek geweest dat artsen te vaak antibiotica voorschrijven, in veel gevallen onnodig en vaak alleen op verdenking. Nu is er een positieve boodschap: volgens een huidige evaluatie zijn de antibioticavoorschriften afgenomen - althans voor kinderen.

Antibiotica voor kinderen alleen in noodgevallen

Hoewel experts herhaaldelijk hebben gewaarschuwd dat antibiotica in de kindertijd gevolgen voor de gezondheid kunnen hebben en dat kinderen dergelijke preparaten alleen in noodgevallen mogen krijgen, zijn de medicijnen in het verleden veel te vaak voorgeschreven, zelfs voor de jongste. Dergelijke fondsen worden nu echter steeds kritischer beoordeeld door ouders. En blijkbaar zijn meer artsen nu terughoudender om voor te schrijven.

Het aantal recepten neemt af

Uit een analyse van de verzekeringsgegevens van de KKH Kaufmännchenes Krankenkasse bleek dat artsen steeds minder antibiotica aan kinderen voorschrijven.

Volgens deze gegevens werden in 2016 in het hele land 425 antibioticavoorschriften afgegeven per 1.000 kinderen en jongeren tot 17 jaar - 33 procent minder dan in 2008.

In dezelfde periode registreerde de KKH zelfs een afname van 51 procent bij jongeren onder de één jaar: in 2016 gaven artsen slechts 95 antibioticumvoorschriften uit per 1.000 zuigelingen.

Slechte gevolgen voor de gezondheid

'Het is zeer positief dat antibiotica met toenemende zorg bij kinderen worden gebruikt', zegt Sven Seißelberg, apotheker bij de KKH. 'Want vooral bij zuigelingen kan een frequente inname slechte gevolgen hebben voor de gezondheid.'

Dit omvat vooral een verhoogd risico op inflammatoire darmaandoeningen, astma en obesitas.

Volgens onderzoekers hebben baby's die tijdens de borstvoeding een antibioticum krijgen meer kans om geïnfecteerd te raken en zijn daardoor meer afhankelijk van andere antibiotica.

Experts noemen de schadelijke effecten van de medicijnen op de darmflora als reden: ze verminderen niet alleen het aantal darmbacteriën, maar zorgen ook voor minder diversiteit.

Zelfs als moeders die borstvoeding geven een antibioticum krijgen, kan dit de baby schaden omdat het de ingrediënten in de moedermelk opneemt. "Als antibiotica nodig zijn, moeten ze zo specifiek mogelijk worden gebruikt en mag geen breedspectrummedicijn worden voorgeschreven", zegt Seißelberg. (advertentie)

Auteur en broninformatieVideo: Hans Rosling: The good news of the decade? (Januari- 2022).