Nieuws

Wetenschappelijk onderzoek: E-sigaretten beschadigen de lever

Wetenschappelijk onderzoek: E-sigaretten beschadigen de lever


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Hoe beïnvloedt het gebruik van e-sigaretten de lever?

De populariteit van elektronische sigaretten is de afgelopen jaren aanzienlijk toegenomen. Onderzoekers hebben nu ontdekt dat het gebruik van e-sigaretten kan leiden tot ophoping van vet in de lever.

 • E-sigaretten schaden de lever.
 • E-sigaretten kunnen leveraandoeningen, diabetes, hartaandoeningen en beroertes veroorzaken.
 • Bepaalde genen versnellen de ontwikkeling van leververvetting.

In hun huidige studie ontdekten wetenschappers van de Charles R. Drew University of Medicine and Science in Los Angeles dat e-sigaretten de lever lijken te schaden. De artsen publiceerden de resultaten van hun studie bij de 100th Annual Endocrine Society in Chicago (ENDO 2018).

Schaden e-sigaretten de gezondheid?

Veel rokers van normale sigaretten zijn de afgelopen jaren overgestapt op e-sigaretten. De advertentie laat zien dat e-sigaretten veiliger zijn voor de gezondheid dan conventionele sigaretten, wat vaak een reden is om te besluiten e-sigaretten te gebruiken. De nieuwe studie laat echter zien waarom e-sigaretten zeker niet als veilig voor de gezondheid kunnen worden beschouwd. De resultaten kunnen belangrijke gevolgen hebben voor de volksgezondheid en de wetgeving, leggen de onderzoekers uit.

Veel langetermijneffecten zijn nog niet bekend

De vloeistof in e-sigaretten kan nicotine bevatten, wat al in verband is gebracht met niet-alcoholische leververvetting. De langetermijneffecten van het gebruik van e-sigaretten op leveraandoeningen, diabetes, hartaandoeningen of beroertes zijn echter nog niet bekend.

Hoe is het onderzoek verlopen?

Tijdens de onderzoeksperiode (12 weken) hebben de artsen een onderzoek bij muizen uitgevoerd. De dieren misten het gen voor apolipoproteïne E. Hierdoor werden ze gevoeliger voor de ontwikkeling van hartaandoeningen en leververvetting. Alle muizen in het onderzoek kregen een dieet dat relatief veel vet en cholesterol bevatte. Een groep van deze muizen werd blootgesteld aan aerosol uit e-sigaretten, zodat hun nicotinegehalte in het bloed vergelijkbaar was met die van rokers en gebruikers van e-sigaretten. Een tweede groep muizen werd blootgesteld aan een zoute aerosol.

E-sigaretten bevorderden leverziekten

De onderzoekers namen monsters van de lever en onderzochten vervolgens de daarin aanwezige genen die waren aangetast door het gebruik van e-sigaretten. Hiervoor is een techniek gebruikt die de zogenaamde RNA-sequentieanalyse wordt genoemd. De wetenschappers identificeerden veranderingen in een totaal van 433 genen die geassocieerd waren met de ontwikkeling en progressie van leververvetting bij de muizen. De experts ontdekten ook dat genen die verband houden met circadiane ritmes de ontwikkeling van leverziekte, inclusief de ontwikkeling van leververvetting, bij muizen versnellen.

Er moeten preventieve maatregelen worden genomen

"Onze experimentele resultaten zullen beleidsmakers helpen, evenals overheids- en staatsregulatoren, preventieve maatregelen te nemen om het toenemende gebruik van e-sigaretten bij kinderen en volwassenen te stoppen", aldus studie-auteur Theodore C. Friedman van de Charles R. Drew University of Medicine en Wetenschap in een persbericht. (net zo)

Auteur en broninformatieVideo: Chinas Vanishing Muslims: Undercover In The Most Dystopian Place In The World (Juni- 2022).


Opmerkingen:

 1. Amphion

  Daarin zit ook iets voor mij, het lijkt me een heel goed idee. Helemaal met je eens.

 2. Muata

  Laten we praten, ik heb iets te zeggen over deze kwestie.

 3. Gutilar

  Mee eens, dit is het opmerkelijke antwoord

 4. Macmaureadhaigh

  unpoweringSchrijf een bericht