Nieuws

De schurft verspreidt zich steeds meer - zo kun je jezelf beschermen

De schurft verspreidt zich steeds meer - zo kun je jezelf beschermen


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Steeds meer gevallen van schurft in Duitsland - zo kan het risico op infectie worden verminderd

Het aantal gevallen van schurft in Duitsland is de afgelopen maanden aanzienlijk toegenomen. Het risico op het oplopen van de jeukende huidziekte is bijzonder hoog in kleuterscholen en scholen. Gezondheidsdeskundigen leggen uit hoe het risico op infectie kan worden verminderd.

Besmettelijke huidziekte verspreidt zich

Veel mensen denken dat schurft in Duitsland al lang tot het verleden behoort, maar er zijn altijd fasen geweest waarin de jeukende huidziekte is teruggekeerd. Er zijn de laatste tijd steeds meer gevallen van schurftinfecties op scholen. En nog maar een paar maanden geleden moest een hele afdeling in een kliniek in Bonn worden gesloten vanwege schurftgevallen. Ziektekostenverzekeraar Barmer meldde onlangs ook dat schurft in Duitsland duidelijk weer in opkomst is.

Schurft kan van persoon op persoon worden overgedragen

Zoals het Federaal Centrum voor Gezondheidseducatie (BZgA) op zijn portaal "infektionsschutz.de" uitlegt, is de schurft, medisch aangeduid als schurft, een besmettelijke huidziekte veroorzaakt door de jeukende mijt.

Het kan worden overgedragen van persoon op persoon, maar ook van dier op persoon en via kleding of objecten.

De ziekte is meestal niet gevaarlijk, maar uiterst ongemakkelijk voor de getroffenen.

Tekenen van ziekte door schurft

Verbranding van de huid en jeuk, wat vooral uitgesproken is in bedwarmte, zijn volgens de BZgA vaak de eerste tekenen van schurft.

'De jeuk kan zich zelfs verspreiden naar huidgebieden die niet rechtstreeks afkomstig zijn
Jeukmijten worden aangetast ', schrijven de experts op hun portaal.

Dienovereenkomstig worden vooral de ruimtes tussen vingers en tenen, polsen, enkels, oksels, ellebogen, tepels en geslachtsorganen aangetast.

Het harige hoofd, gezicht en handpalmen kunnen ook worden aangetast, vooral bij zuigelingen en jonge kinderen.

Bovendien kan een beschadigde huid door krassen purulent ontbranden. Bij langdurige aantasting kan zich een grootschalige jeukende uitslag ontwikkelen met blaren ter grootte van een blister, rode opgezette knobbeltjes of puisten als reactie op de uitscheiding van de mijt.

Voorgeschreven beduidend meer schurftmedicatie

Een analyse door de ziektekostenverzekering van Barmer geeft aan dat de schurft in dit land duidelijk weer in opkomst is.

Dienovereenkomstig is het aantal recepten voor belangrijke medicatie voor schurft onder verzekerden van Barmer tussen 2016 en 2017 met 60 procent gestegen.

"De artsen schrijven opnieuw significant meer schurftmedicatie voor, in alle regio's van Duitsland. Het aantal zieke mensen zal waarschijnlijk op dezelfde manier zijn gestegen, 'zei Dr. Utta Petzold, dermatoloog bij Barmer.

De kassa wijst erop dat men de arts snel moet zien bij de eerste tekenen van schurft, zoals rode papels in het genitale gebied, tussen de vingers of in de oksels en vooral 's nachts jeuk.

Op deze manier kan het transmissierisico worden verminderd

“Een infectie met schurft kan iedereen treffen en heeft niet automatisch te maken met hygiëne. Ziekten kunnen via fysiek contact andere mensen besmetten als ze nog steeds geen symptomen hebben ”, legt Petzold uit.

De jeukende mijt kan zich bijzonder gemakkelijk verspreiden in kinderdagverblijven. Omdat jeukende mijten enkele dagen buiten het menselijk lichaam kunnen overleven, adviseert de deskundige de getroffenen en hun contactpersonen om hun kleding en beddengoed dagelijks te verschonen en te wassen op een temperatuur van minimaal 60 graden.

Handdoeken moeten onmiddellijk na gebruik worden vervangen. Niet-wasbare artikelen moeten zeven tot veertien dagen luchtdicht worden verpakt. Het is ook logisch om gestoffeerde meubels en matrassen elke dag te stofzuigen met een krachtige stofzuiger.

"Je moet ook lichamelijk contact met mensen met schurft vermijden en niet in hetzelfde bed slapen", adviseert Petzold. (advertentie)

Auteur en broninformatie


Video: Droogte nog niet voorbij (Mei 2022).