Nieuws

Gezondheid: aluminium uit voedsel


Aluminium uit voedsel: gezondheidsrisico's zijn te vermijden
Veel mensen proberen aluminium in het dagelijks leven te vermijden als er een geschikt alternatief is. Dit is het resultaat van de consumentenmonitor voor aluminium, die het Federaal Instituut voor Risicobeoordeling (BfR) onlangs heeft gepresenteerd. Aan het representatieve onderzoek namen ongeveer 1.000 mensen van 14 jaar en ouder deel.

Aluminium kan van verpakking en containers overgaan op voedsel, wat consumenten als een gezondheidsrisico zien. Bijna de helft van de Duitsers heeft al tegenmaatregelen genomen (46%). In de foodsector ligt de focus op verminderd gebruik van aluminiumfolie (31%).

De meerderheid van de ondervraagden werd meegedeeld dat zout en zuur voedsel zoals gesneden appels en tomaten niet in aluminiumfolie (54%) mogen worden bewaard en dat roestvrijstalen grillschalen de betere keuze zijn (48%). Andere voorzorgsmaatregelen waren minder bekend. Idealiter dienen gerechten die in aluminiumfolie zijn gegrild alleen achteraf te worden gezouten en gekruid (36%). En espressomakers horen niet thuis in de vaatwasser (33%).

Aluminium is een licht metaal dat van nature op aarde voorkomt. Aluminium is oplosbaar onder invloed van zuur of zout. Om een ​​overgang naar voedsel te voorkomen, zijn blikjes, deksels voor yoghurtbekers en dozen voor vruchtensappen aan de binnenkant gecoat. De Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) heeft een aanvaardbare wekelijkse inname van 1 milligram aluminium per kilogram lichaamsgewicht via voedsel vastgesteld.

Bij deze waarde is rekening gehouden met effecten op het zenuwstelsel, vruchtbaarheid en ongeboren leven en effecten op botontwikkeling. Een deel van de bevolking kan deze inname overschrijden, dus de extra inname van aluminium moet zo laag mogelijk zijn. Heike Kreutz, respectievelijk

Auteur en broninformatieVideo: 14 Famous Food Myths Busted By Science (Januari- 2022).