Nieuws

Kan diabetes leiden tot onvermogen om te rijden?

Kan diabetes leiden tot onvermogen om te rijden?


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Eerste Europese richtlijn voor diabetes en wegverkeer gepubliceerd

In de meeste gevallen is diabetes relatief eenvoudig te bestrijden en kunnen diabetici daardoor vrijwel onbeperkt deelnemen aan het wegverkeer. In individuele gevallen is het echter nog steeds niet geschikt om te rijden. De eerste richtlijn 'Diabetes en wegverkeer' heeft nu samengevat welke voorwaarden gelden voor diabetes voor het wegverkeer.

De richtlijnen voor diabetici in het wegverkeer zijn ontwikkeld op initiatief van de Duitse Diabetes Vereniging (DDG). De kernboodschap is dat bijna alle diabetespatiënten op de weg kunnen rijden. Voor het eerst in Europa is volgens de DDG de geschiktheid voor diabetes beoordeeld op de richtlijn op wetenschappelijk verantwoorde basis. Slechts in enkele gevallen mag er niet met voertuigen met diabetes worden gereden.

Bijna onbeperkte deelname aan het wegverkeer mogelijk

Volgens de nieuwe richtlijn kunnen diabetici vrijwel onbeperkt deelnemen aan het wegverkeer, zowel in personenauto's als professioneel als bus-, vrachtwagen- of taxichauffeur. Heel geruststellend nieuws voor de meer dan zes miljoen mensen met diabetes in Duitsland. Tot nu toe was er volgens de DDG "vaak de mening dat insuline-afhankelijke patiënten niet langer konden werken als buschauffeur of vrachtwagenchauffeur, of dat hoge bloedsuikerspiegels op lange termijn een reden waren om te weigeren te rijden".

Rijden is vrij zeldzaam

Deze beoordeling is volgens de experts niet correct. "Volgens alle beschikbare onderzoeken is de frequentie van ongevallen bij mensen met diabetes slechts licht verhoogd", meldt professor Dr. Reinhard Holl, epidemioloog aan de Universiteit van Ulm en co-auteur van de richtlijn. Een hoge HbA1c-waarde op zich vormt geen reden voor een rijverbod en insulinetherapie evenmin. Toch kan het volgens de experts op een persconferentie van de DDG volgens de experts op een persconferentie van de DDG ongeschikt zijn om bijvoorbeeld te rijden in het geval van herhaalde ernstige hypoglykemie of slaapapneusyndroom.

Juridische onzekerheden tot nu toe

Tot dusver waren er volgens de experts 'geen erkende medisch-wetenschappelijke principes voor het beoordelen van de rijgeschiktheid bij diabetes'. Dit betekende ook dat er een aanzienlijk grijs gebied was onder het aansprakelijkheidsrecht voor artsen en behandelend personeel, benadrukt advocaat Oliver Ebert, tevens medeauteur van de richtlijn en voorzitter van het Sociaal Comité de DDG. In Duitsland wordt geschat dat één op de tien vergunninghouders diabetes heeft.

Medische rijverboden kunnen worden afgegeven

Volgens de DDG zorgt de richtlijn voor extra rechtszekerheid voor artsen en patiënten. Het informeert behandelaars over de technisch vereiste procedure, inclusief patiëntinformatie. Voortaan 'mag een arts die zich aan deze wetenschappelijk bewezen aanbevelingen houdt, nooit bang zijn voor aansprakelijkheid', zegt advocaat Ebert. De richtlijn biedt ook de mogelijkheid om indien nodig een zogenaamd "medisch rijverbod" uit te spreken en gedrag te specificeren wanneer dit wenselijk is.

Herhaalde hypoglykemie is een reden voor rijverboden

De richtlijn biedt diabetici het voordeel dat ze gemakkelijker actie kunnen ondernemen tegen een foutief rapport en een dreigend verlies van hun vergunning kunnen voorkomen. Volgens professor Dr. med. Baptist Gallwitz, media-woordvoerder van de DDG, "maakt discriminatie en uitsluiting mogelijk, maakt sociale participatie mogelijk en zorgt voor professioneel levensonderhoud." Volgens de DDG zijn mogelijke redenen voor verlies van rijvaardigheid "onbehandelde slaapapneu of herhaalde ernstige hypoglykemie. 'Als u gedurende een jaar twee ernstige hypoglykemie heeft, mag u in eerste instantie geen auto besturen', meldt prof. Holl.

Verbeterde verkeersveiligheid

Volgens de experts is er een tijdelijke ongeschiktheid om te rijden in het geval van 'ernstige stofwisselingsstoornissen, in de aanpassingsfase voor insuline, maar ook bij andere belangrijke therapiewijzigingen of dosiswijzigingen'. De ongeschiktheid voor autorijden geldt totdat het bloedsuikermetabolisme weer stabiel is. Uiteindelijk zullen beoordelaars ook profiteren van de nieuwe richtlijn, omdat deze hen duidelijke criteria geeft die kunnen worden gebruikt om te beslissen of diabetes geschikt is om te rijden, legt prof. Gallwitz uit. "De nieuwe richtlijn moet bijdragen aan het verbeteren van de algehele verkeersveiligheid", concludeerde de DDG-woordvoerder.

Praktische tips voor diabetici

De richtlijn toont ook opties die kunnen worden gebruikt om het risico op hypoglykemie te verkleinen om, indien nodig, weer fit te worden. Hier worden bijvoorbeeld medicatieveranderingen, perceptie training of continue glucosemetingen met een akoestische waarschuwingsfunctie genoemd. Er worden ook praktische tips gegeven om de verkeersveiligheid voor diabetici te vergroten. Bijvoorbeeld: 'Elke insulinepatiënt moet de bloedsuikerspiegel meten voordat hij op reis gaat en moet snelwerkende koolhydraten, zoals glucose, in zijn auto hebben', legt professor Holl uit. (fp)

Auteur en broninformatie


Video: Han heeft diabetes type 2 maar leeft al jaren zonder medicijnen - RTL NIEUWS (Juni- 2022).


Opmerkingen:

  1. Etlelooaat

    Het is mogelijk om te vertellen, deze uitzondering :)

  2. Jourdaine

    Ik heb er nog niets over gehoord

  3. Marden

    Je hebt geen gelijk. Ik ben er zeker van. Ik nodig je uit om mee te praten. Schrijf in PM, we zullen communiceren.Schrijf een bericht