Nieuws

Tuberculose: Dagelijks sterven ongeveer 5.000 mensen aan tuberculose

Tuberculose: Dagelijks sterven ongeveer 5.000 mensen aan tuberculose


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Wereldtuberculosedag: Wereldwijd lijden ongeveer tien miljoen mensen aan consumptie

Wereldwijd hebben meer dan tien miljoen mensen tuberculose. De bacteriële infectieziekte eist ongeveer 5.000 levens per dag, ook al is het al tientallen jaren te genezen. Ter gelegenheid van Wereldtuberculosedag roepen gezondheidsdeskundigen op om drugs betaalbaar te maken, ook voor mensen die door armoede worden getroffen.

Rijke landen moeten meer doen

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) ontwikkelden in 2016 ongeveer 10,4 miljoen mensen wereldwijd tuberculose. In het afgelopen jaar stierven in totaal 1,7 miljoen mensen. Dit is wat de DAHW Duitse Lepra en Tuberculose Hulp op Wereld Tuberculose Dag op 24 maart. De experts roepen de regeringen van de rijke landen op om meer in onderzoek te investeren. 'Medicijnen moeten betaalbaar zijn voor mensen die in alle landen door armoede worden getroffen', schrijven ze in een bericht.

Het aantal nieuwe zaken bleef constant

De besmettelijke ziekte, die vroeger 'consumptie' werd genoemd, eist dagelijks ongeveer 5.000 levens. Dit is meer dan de sterfgevallen als gevolg van hiv en malaria samen.

Hoewel het aantal sterfgevallen licht afnam, bleef het aantal nieuw zieke patiënten constant.

Volgens de DAHW lijden 600.000 aan resistente vormen van tbc en is een miljoen van de pas zieke tbc-patiënten gelijktijdig besmet met hiv.

Veel van de zwaarst getroffen landen zouden geen uitgebreide controle en preventie van tbc hebben.

Overdracht door druppelinfectie

Tuberculose (ook: TBC) is een bacteriële infectieziekte die vooral de longen aantast. Vroeger werd het "consumptie" genoemd.

Triggers zijn zogenaamde "mycobacteriën", die voornamelijk de longen aantasten en vooral worden overgedragen bij hoesten, niezen en spreken.

Aan het begin van de ziekte verschijnen niet-specifieke symptomen zoals hoesten, nachtelijk zweten en een licht verhoogde temperatuur.

De symptomen nemen later toe en kunnen hoge koorts, aanhoudende hoest met slijm en kortademigheid omvatten. De ziekte is meestal gemakkelijk te behandelen met antibiotica.

Geen toegang tot medische zorg

Maar vooral vluchtelingen in Afrikaanse landen als Ethiopië, Tanzania en Oeganda hebben vaak geen toegang tot medische zorg.

Door de slechte ruimtelijke en hygiënische omstandigheden en de slechte voedingssituatie breekt de ziekte snel uit, vooral in de verwarrende vluchtelingenkampen, waar steeds meer mensen met de dodelijke ziekte worden besmet.

Als de behandeling wordt onderbroken of gestaakt, kunnen de tbc-bacteriën resistent worden tegen veel voorkomende medicijnen. Dan helpen alleen zeer dure medicijnen.

Betaalbare medicijnen tegen resistente vormen van tbc

De experts van DAHW pleiten daarom voor de ontwikkeling van een betrouwbaar vaccin en effectieve en betaalbare medicatie voor de resistente vormen van tbc.

"De regeringen van de rijke landen moeten het onderzoek gericht ondersteunen en er tegelijkertijd voor zorgen dat de daaruit ontwikkelde geneesmiddelen betaalbaar zijn in arme landen", aldus de verklaring.

De therapie van patiënten met multiresistente tbc (MDR-tbc) faalt door de hoge kosten nog te vaak.

Jaren kunnen verstrijken voordat de ziekte begint

De gevaarlijke ziekte komt steeds weer voor in dit land. Eind vorig jaar moesten ongeveer 900 schoolkinderen in Dresden een tuberculose-test ondergaan, omdat op twee scholen verschillende TBC-gevallen werden gemeld.

Een paar maanden eerder was de ziekte bewezen bij een kleuter in Hessen.

Volgens gezondheidsdeskundigen wordt de ziekte vaak over het hoofd gezien tijdens onderzoeken, omdat het jaren kan duren van infectie tot het uitbreken van TBC.

Zoals het Robert Koch Institute (RKI) op zijn website schrijft, kan tuberculose zich "decennia na infectie" nog steeds ontwikkelen, vooral als het immuunsysteem verzwakt is. (advertentie)

Auteur en broninformatie


Video: Open tuberculose bij medewerker Martini Ziekenhuis (Juni- 2022).


Opmerkingen:

  1. Yokus

    Nieuwsgierig, maar het is niet duidelijk

  2. Alo

    Het is jammer dat ik nu niet kan spreken - ik ben te laat voor de vergadering. Maar ik zal terugkeren - ik zal zeker schrijven wat ik denk.

  3. Penrith

    Ik denk dat je geen gelijk hebt. Ik kan de positie verdedigen. Schrijf me in PM, we zullen praten.Schrijf een bericht