Nieuws

Voorkomende aandoeningen Rugpijn: te vaak worden patiënten verkeerd behandeld

Voorkomende aandoeningen Rugpijn: te vaak worden patiënten verkeerd behandeldWe are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Rugpijn is een gezondheids- en economisch probleem

Wereldwijd lijden meer dan 540 miljoen mensen aan rugpijn, maar velen krijgen de verkeerde behandeling, zo ontdekte een team van Engelse onderzoekers in een onderzoek. De belangrijkste boodschappen van het onderzoek zijn:

  • De huidige behandelmethoden voor rugpijn zijn inefficiënt.
  • Rugpijn veroorzaakt enorme mislukkingen.
  • Artsen schrijven te vaak de verkeerde behandelingen voor.
  • Geneesmiddelen met opiaten zijn slechts gedeeltelijk werkzaam bij rugpijn.
  • Gerichte sportactiviteiten worden te zelden gebruikt voor rugpijn.
  • De onderzoekers pleiten voor een conceptueel herontwerp van de behandelingen.

Een Engels team van onderzoekers van Keele University, in samenwerking met gezondheidsorganisaties over de hele wereld, verduidelijken grieven bij de behandeling van rugpijn. Deze variëren van het overmatig gebruik van ongeschikte tests, het voorschrijven van onjuiste behandelingen en medicijnen tot onnodige operaties. De studieresultaten verschijnen in een driedelige serie in het vakblad "The Lancet".

Rugpijn - wereldwijd de meest voorkomende oorzaak van invaliditeit

Rugpijn is wereldwijd de meest voorkomende lichamelijke beperking en treft naar schatting 540 miljoen mensen. Het huidige onderzoek laat zien in hoeverre de ziekte verkeerd wordt behandeld. De gebruikte behandelmethoden zijn vaak in tegenspraak met de richtlijnen voor rugpijn.

Verkeerd advies

De wetenschappers konden aantonen dat in de praktijk vaak de verkeerde behandelingen worden voorgeschreven en artsen vaak een verkeerd advies geven. De richtlijnen bevelen aan om informatie en advies te geven over lichaamsbeweging. Veel patiënten worden daarentegen met rust en met ziekteverlof. Gewelddadige pijnstillers, waaronder opiaten, worden vaak gebruikt. Daarnaast voeren mensen met rugpijn te vaak verschillende scans of operaties uit.

De kloof tussen ideale behandeling en gangbare praktijk

Professor Nadine Foster, een van de belangrijkste auteurs van de studie, legt de kloof uit die bestaat tussen ideale theoretische behandeling en echte praktische toepassing. "We moeten financiering weghalen van ineffectieve of schadelijke tests en behandelingen", zei Foster in een persbericht over de studieresultaten. In plaats daarvan moeten benaderingen van fysieke activiteit en functie worden aangemoedigd.

Nieuwe benaderingen

Foster roept op tot verder onderzoek naar nieuwe, veelbelovende benaderingen die tot doel hebben mensen met rugpijn beter te helpen, hen in staat te stellen een productiever leven te leiden en langer functioneel te blijven op de werkplek.

Rugpijn vanuit economisch perspectief

In het onderzoek "Global Burden of Disease" uit 2017 werd gethematiseerd dat rugpijn de belangrijkste oorzaak is van handicaps in bijna alle landen met een hoog inkomen, zoals Centraal-Europa, Oost-Europa, Noord-Afrika, het Midden-Oosten en delen van Latijns-Amerika. In totaal heeft het VK elk jaar een miljoen jaar ziekteverlof en arbeidsongeschiktheid vanwege rugpijn. In de Verenigde Staten is het 3 miljoen jaar oud.

Voorbeeld USA

Rugpijn leidt jaarlijks tot 2,6 miljoen spoedbezoeken in de Verenigde Staten, waar een groot aantal opiaten wordt voorgeschreven. De wetenschappers wijzen op een onderzoek uit 2009 waaruit bleek dat opioïden werden voorgeschreven voor rugpijn bij ongeveer 60 procent van de bezoeken aan spoedeisende hulp in de Verenigde Staten. Slechts ongeveer de helft van de mensen met chronische rugpijn werd behandeld met behulp van sportactiviteiten.

Pijnstillers hebben een beperkt effect

"In veel landen worden routinematig pijnstillers met beperkte positieve effecten voorgeschreven voor lage rugpijn", meldt Foster. De focus van deze behandeling moet liggen op gerichte oefeningen.

Onder rug pijn

'In het VK weten we dat lage-rugpijn veel voorkomt', zegt Foster. In totaal is elf procent van alle handicaps te wijten aan rugpijn. In de afgelopen twee decennia is de invaliditeit gerelateerd aan rugpijn met twaalf procent toegenomen. Het probleem wordt dus steeds erger met de vergrijzing van de bevolking.

De huidige behandelmethoden zijn inefficiënt

"Onze huidige behandelmethoden kunnen de last van de rugpijn niet verminderen", zegt professor Martin Underwood van Warwick University, die commentaar geeft op de onderzoeksresultaten. De manier waarop we rugpijn behandelen, moet worden veranderd.

Wie heeft er last van rugpijn?

Volwassenen in de werkende leeftijd hebben vaak last van rugpijn. Slechts in zeldzame gevallen kan een specifieke oorzaak worden vastgesteld. De meeste gevallen zijn niet-specifiek. Er zijn volgens de onderzoekers aanwijzingen dat psychologische en economische factoren een belangrijke rol spelen bij het aanhouden van lage rugpijn.

Betere educatie

De auteurs adviseren dat gezondheidsstelsels schadelijke en nutteloze behandelingen voor rugpijn moeten vermijden. Ook moeten wijdverbreide misverstanden over de oorzaken, de prognose en de effectiviteit van verschillende behandelingen voor rugpijn bij de bevolking en onder professionals in de gezondheidssector worden opgehelderd.

Onderzoekers roepen op tot overheidssteun

"Om het publiek te beschermen tegen onbewezen of schadelijke benaderingen voor het verlichten van rugpijn, moeten regeringen en leiders van de gezondheidszorg vastgelopen en contraproductieve strategieën, belanghebbenden en financiële en professionele prikkels aanpakken die de status-quo handhaven", aldus professor Jan Hartvigsen von der, auteur van het onderzoek. Universiteit van Zuid-Denemarken. (vb)

Auteur en broninformatie


Video: Deze spier psoas major kan RUGPIJN veroorzaken! (Augustus 2022).