Nieuws

Gewelddadige pijn: zo kan clusterhoofdpijn worden voorkomen


Tips van experts: clusterhoofdpijn voorkomen

Getroffen mensen weten het: clusterhoofdpijn behoort tot de ergste hoofdpijn ooit. Helaas helpen veel voorkomende remedies voor aanvalachtige pijn over het algemeen weinig of geen hulp. U moet daarom zeker worden behandeld door een specialist. Patiënten kunnen echter zelf een paar dingen doen om ongemak te voorkomen.

Clusterhoofdpijn komt vaak voor in het voorjaar

Epileptische, eenzijdige intense boor- of brandende pijn in het gebied van de slaap en het oog: clusterhoofdpijn komt vaak voor in het voorjaar. Volgens de Beroepsvereniging van Duitse Neurologen (BVDN) worden naar schatting 70.000 mensen in Duitsland getroffen. Mannen driemaal vaker dan vrouwen. Veelvoorkomende methoden die helpen bij spanningshoofdpijn of migraine zijn vaak niet effectief bij clusterhoofdpijn. Lijders moeten proberen de factoren te achterhalen die de pijnaanvallen veroorzaken en deze vervolgens vermijden. Het kan bijvoorbeeld helpen om jezelf te beschermen tegen fel licht met een zonnebril of om alcohol en koffie te vermijden.

Ernstige tot ondraaglijke pijn

Zoals de BVDN op het portaal "Neurologen en psychiaters op het net" uitlegt, is de pijn die altijd eenzijdig is achter het oog, het voorhoofd of de tempel saai om te steken, de intensiteit is sterk tot ondraaglijk.

Een periodiek terugkerend verschijnsel in zogenaamde clusters is kenmerkend voor de ziekte. Dit kan maandenlang worden gevolgd door symptoomvrije intervallen.

De hoofdpijn begint steeds vaker op bepaalde momenten van de dag en kan vaker voorkomen in de lente of herfst.

Patiënten melden innerlijke rusteloosheid, kunnen niet stil liggen en rennen of ritmisch het bovenlichaam bewegen. Ze zijn ook agressief en prikkelbaar tijdens de aanvallen.

Typische bijwerkingen zijn een loopneus, rode, tranende ogen en af ​​en toe rood worden van de huid op het gezicht.

Als de symptomen niet worden behandeld, duren ze tussen de 15 en 180 minuten, terwijl tegelijkertijd misselijkheid, gevoeligheid voor licht en geluid kunnen optreden.

Het inademen van pure zuurstof helpt veel patiënten

Volgens de experts helpt tot 70 procent van de getroffenen om pure zuurstof in te ademen via een ademmasker dat de mond en neus bedekt als de maatregel binnen de eerste 15 minuten na een aanval wordt uitgevoerd.

Als deze therapie niet werkt, zal de arts bepaalde medicijnen aanbevelen. Er zijn verschillende actieve ingrediënten die effectief zijn gebleken tegen de symptomen. De getroffenen moeten daarom deskundig medisch advies inwinnen.

"Ontspanningsprocedures, stressmanagementtechnieken, acupunctuur, neurale therapie, biofeedback, massages en andere alternatieve therapiemethoden die helpen bij spanningshoofdpijn of migraine zijn niet effectief bij clusterhoofdpijn", schrijft de BVDN.

Vermijd indien mogelijk triggerfactoren

Om de ziekte aan te pakken, moet u proberen de factoren te identificeren die de pijnaanvallen veroorzaken en deze vervolgens te vermijden.

Dit kunnen omgevingsstimuli of bepaalde voedingsmiddelen zijn. Idealiter houdt u een dagboek bij om te bepalen wat de triggers zijn.

Omdat alcohol een bekende trigger is voor clusterhoofdpijn, is het beter om het te vermijden. Net als bij roken.

Koffie, noten en glutamaat kunnen ook de pijnaanvallen veroorzaken. Bovendien reageren sommige mensen op verblinding. Zonnebrillen beschermen tegen het felle licht. (advertentie)

Auteur en broninformatie


Video: Andere patiënt met clusterhoofdpijn moedigt Diepenbekenaar aan om vol te houden (Januari- 2022).