Medicinale planten

Medicinale planten en lentekruiden oogsten: verzamelkalender, tips en gebruik

Medicinale planten en lentekruiden oogsten: verzamelkalender, tips en gebruik


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Verzamel wilde kruiden goed in het voorjaar

Hangt de eentonigheid van ijsbergsla en smakeloze komkommers om je nek? Kijk je met ergernis hoe je buren in de tuin alles in de bio-bak laten verdwijnen waar een heel gezin zich van kan voeden? We laten u zien welke kruiden en geneeskrachtige planten in het voorjaar in het seizoen zijn, waar u op moet letten bij het verzamelen en welke verschillende toepassingen er zijn voor eetbare wilde planten.

Superfood? Buiten in de tuin

Wat dacht je ervan om naar je eigen tuin te gaan in plaats van naar de supermarkt te gaan en vitaminekampioenen voor de deur te eten in plaats van dure "superfood" uit China? Nodig uw gasten uit om te dineren in hun eigen tuin: Salade met paardenbloem, brandnetel en vogelmuur, met wilde knoflooksoep, als hoofdgerecht Giersch met Gundermann en paardenbloemwortelpuree en als dessertgelei van madeliefjes, poef en vlierbloesem.

In het voorjaar worden de planten wakker uit hun vorstgevangenis en duwen naar de oppervlakte. Veel van deze kruiden smaken goed - en dit is vergeten tussen kassen en sinaasappels uit Californië. Wilde kruiden zijn ideaal voor een gezond voedingspatroon: gemiddeld hebben ze een veelvoud aan vitamines, mineralen en vitale stoffen zoals gekweekte planten uit de kas.

Eetbare kruiden en medicinale planten in het voorjaar - een overzicht

In maart, april, mei kunnen we verzamelen:

 • Gundermann: De bladeren smaken naar een kruid
 • Jonge brandnetels: Een vitaminekick voor soepen, sauzen, salades en thee
 • Jonge bladeren van de duizendblad
 • Bladeren en bloemen van de madeliefje
 • paardebloem: Bladeren en knoppen
 • zuring: Bladeren
 • Wilde knoflook: Bladeren
  (Waarschuwing: Verzamel alleen wilde knoflook als je het 100% zeker weet. Hij lijkt bedrieglijk op het giftige lelietje-van-dalen en de herfst tijdloos. Verwarring kan levens kosten.)
 • Knoflookrank
 • Waterkers
 • Herderstasje kruid
 • Bachbunge

Al deze kruiden kunnen we koken in een groentesoep, rauw toevoegen aan de salade, in kwark of yoghurt.

Voor een thee gemaakt van gedroogde planten:

 • Jongen Frambozenblaadjes
 • Blackberry-bladeren
 • Coltsfoot bloemen- en vertrekt
 • Woodruff
 • Populieren: Leaf-knoppen
 • Jongen Berk verlaat
 • Vlierbloemen
 • Bladeren van Ribwort weegbree
 • Pepermuntblaadjes
 • Bladeren en bloemen van de Meidoorn

Alles ontspruit - verzamel snel

Begin april ontkiemen de planten overal. Velen denken dat ze langzaam kunnen beginnen met verzamelen. Voor sommige planten is het zelfs nog te vroeg, voor andere begint het seizoen pas. Maar let op: Je moet snel een aantal lekkernijen van een gezonde keuken oogsten.

Kleine stinkende gouwe ontwikkelt alkaloïden met de bloem - dan kun je deze niet meer verzamelen. Coltsfoot bloeit bij lage temperaturen en vervaagt als het warm wordt. Je kunt de helende bladeren nog wel oogsten, maar je kunt de bloemen niet meer oogsten.

De weideknop heeft ook zijn beste tijd in april. De kleine weideknop, de pimpinelle, is geschikt voor het op smaak brengen van salades, sauzen en soepen. Het is onafscheidelijk van de Frankfurt Green Sauce.

Muur

De vogelmuur kent dierenliefhebbers als een vitamine-kick voor vinken. Geen wonder dat de vogels er dol op zijn: het bevat ruwe hoeveelheden vitamine C en slijmoplossende stoffen. Outdoor-geeks die last hebben van ijzertekort kunnen zichzelf helpen met vogelmuur. Naast ijzer biedt het kalium.

Het smaakt zoet, als een mengsel van rauwe maïs en erwten - daarom is het geschikt als aanvulling op desserts en desserts. Naast het slijm bevat het

 • Tannines,
 • essentiële oliën,
 • Flavonoïden en
 • Coumarins.

Een hoog percentage zink is waarschijnlijk de reden dat onze voorouders ze zagen als een seksuele versterker voor mannen. Voeg daaraan toe

 • Selenium,
 • Silica en
 • Koper.

Wilde knoflook - de heksenbol

De belangrijkste actieve ingrediënten

Flavonoïden / polyfenolen hebben een antioxiderende werking en beschermen de cellen. Ze voorkomen hart- en vaatziekten, langzame ontstekingen en een lager cholesterolgehalte.

Bittere stoffen bevorderen de afscheiding van maagsappen en galwegen, zorgen voor een goede spijsvertering, helpen vet te verteren en verlichten de psyche. Slijmstoffen zorgen voor de slijmvliezen in de luchtwegen en het spijsverteringskanaal. Ze vertragen gifstoffen, remmen ontstekingen en verlagen het cholesterolgehalte zoals de bloedsuikerspiegel.

Knoflookspinazie - heerlijk eten als medicijn

Berenknoflook (Allium ursinum) wordt in de volksmond knoflookspinazie genoemd, en dat klopt: het is zowel een kruid als een groente. Deze vitale lentegranaat zal ons verrukken met zijn bladeren vanaf half maart. De prei bloeit in april en als gevolg daarvan migreren veel smaken naar de bloemen.

Allium ursinum is ideaal om lentemoeheid te overwinnen en het lichaam energie te geven na de koude winter.

Bear's knoflook bevat veel waardevolle ingrediënten zoals

 • Prei-oliën,
 • Flavonoïden,
 • Vitamine C,
 • Kalium,
 • Mangaan,
 • Magnesium en
 • Ijzer.

Alsof dat nog niet genoeg is, smaakt het ook heerlijk: als milde knoflook, maar tegelijkertijd met een pittige tint. De preiolie werkt tegen bacteriën en schimmels.

De actieve ingrediënten in wilde knoflook reinigen het bloed, drijven urine aan, maken slijm los en de oliën gaan arteriosclerose tegen. Het lentekruid geeft ons de mogelijkheid om heerlijk te eten en tegelijkertijd hartaanvallen en beroertes te voorkomen. Het verlaagt de bloeddruk en cholesterol.

Het helpt ook indirect om de huid in het voorjaar glad te maken. Wilde knoflook bevordert zowel ontgifting en ontzuring als de spijsvertering en helpt zo het lichaam de huid strakker te maken.

De kruidachtige plant heeft van eind april tot begin mei haar grootste genezende kracht.

Bärlauch - Locaties

Zelf kunnen we de daslook zelf planten. De makkelijkste manier is om planten uit het tuincentrum te halen en te gebruiken. Allium ursinum is niet te zonnig, maar houdt van rijke humus en vochtige grond. In de natuur is het een bosplant en houdt van moerassige oeverbossen. De bodem van het Leipzig-uiterwaardenbos, voorheen de uiterwaarden van Pleisse, Weisse, Elster en Luppe, is in april wit voor wilde knoflookbloemen die de lucht doordringen met hun pittige geur.

Let op: gevaar voor verwarring

Wilde knoflook is gemakkelijk te verwarren - met de giftige planten Herbstzeitlose, Arumstab, lelietje-van-dalen en Solomon-zeehonden. Dus als je de duivel niet in je keuken wilt brengen, pluk dan alleen wilde knoflook als je er absoluut zeker van bent.

U kunt de "heksenbol" het beste in uw eigen tuin planten. Of u kunt samenkomen met experts. Dit is sowieso trendy, want het kruidenkruid staat onder natuurbescherming: je mag het alleen voor je eigen en dagelijkse behoeften buiten plukken.

Het belangrijkste onderscheid met het uiterlijk gelijkaardige, maar intern giftige: wilde knoflook heeft een kiel aan de onderkant van het blad, die duidelijk door het hele blad loopt. Lelietje-van-dalen en Solomon-zeehonden hebben dit merkteken niet. Pluk het kruid altijd buiten met een stengel. Dit is de enige manier om te voorkomen dat een blad van lelietje-van-dalen per ongeluk verdwaalt in uw salade.

Wanneer is de beste tijd om wilde knoflook te verzamelen?

Wilde knoflook bloeit in april en mei. Nu zitten de voedingsstoffen in bloemen, stengels en bollen. We halen dit echter niet uit het wild om de voorraad van deze plant te behouden, wat niet langer gebruikelijk is.

De jonge bladeren oogsten we echter in maart en begin april. We kunnen ze vers gebruiken, invriezen, in olie doen of anderszins bewaren, zodat we het hele jaar door een voorraad hebben. Ze smaken het beste vers.

Wilde knoflook in de keuken

Alles aan de plant kan gegeten worden. We gebruiken de uien in de keuken zoals knoflookuien. De vruchten kunnen worden gestoomd, de bloemstelen dienen als kruiderij. Het lentekruid is een allrounder. Minder dominant dan knoflook, het past zich aan verschillende smaken aan en geeft gerechten toch een uniek tintje. Pesto van wilde knoflook met olijfolie is meer dan alleen een geheime tip voor pastasauzen. Ook wilde knoflook in een kruidendressing maakt een onopvallende veldsla tot een belevenis.

Beter dan zijn familielid, de opdringerige knoflook, kan het ook als een eigen groente worden gebruikt - vandaar de naam knoflookspinazie. We koken de hele knoflookblaadjes en eten ze als spinazie. Dit gaat bijzonder goed samen met aardappelen, pasta, knoedels en andere zetmeelrijke bijgerechten met weinig smaak, die het sterke aroma van de prei in balans houden. Zoals bij alle kruiden: de geneeskrachtige stoffen kun je het beste rauw bewaren.

Knoflook met minder geur

Bear's knoflook heeft een groot voordeel ten opzichte van knoflook. Het chlorofyl van de groene prei voorkomt dat we de zwavelsubstanties zoals bij knoflook uit de poriën verdampen. Bij de 'witch bulb' ruiken we alleen uit de mond, en nog minder dan bij zijn neef.

Yaw

Stel je voor dat peterselie en wortels weelderig in je tuin groeien zonder dat ze iets hoeven te doen. Zou je deze "wiet" nu vervloeken, uitscheuren, in het organisch afval gooien en elk jaar over deze "plaag" zweren - ook al weet je dat je het ook tot groenten kunt verwerken? Dit is hoe tuinders omgaan met een naaste verwant van wortel en peterselie die hetzelfde smaakt. Meer specifiek smaakt Giersch naar een mengsel van wortels, peterselie, spinazie en selderij.

Moestuinders moeten van Giersch houden en er geen hekel aan hebben. Het is altijd te oogsten en altijd vers. Het overtreft bijna alle salades en groenten met ruwe hoeveelheden vitamines en mineralen. Het kan gebruikt worden als groenbemester en als basis voor compost. Hij is universeel inzetbaar in de keuken.

De heerlijke wilde groenten zijn net zo schermbloemig als peterselie, heerlijk in soepen, salades en sauzen en rijk aan waardevolle stoffen. Deze "wiet" bevat vier keer zoveel vitamine C als citroen, plus ijzer, koper en mangaan. Het ontgift, reinigt het bloed en stimuleert de urinestroom.

De bodembedekker groeit bijna overal. In tuinen overwoekert het snel het hele gebied, waarbij het de voorkeur geeft aan halfschaduw en schaduw. Het oogsten is heel eenvoudig. Om dit te doen, pluk je de jonge bladeren af.

Je kunt de bladeren rauw hakken in sla, kwark of dipsauzen of koken als spinazie. Gebruik het in een groentesoep op dezelfde manier als peterselie.

Verschil tussen Giersch en Schierling

Socrates stierf na het drinken van een hemlock. Om ervoor te zorgen dat u dit niet overkomt als u een gistsoep drinkt, moet u, zoals u dacht, op het volgende letten: Giersch onderscheidt zich van de giftige hemlock door de driehoekige bladsteel in dwarsdoorsnede en door zijn geur, die doet denken aan peterselie.

Ribwort en witte weegbree

Weegbree, paardenbloem en klaver zijn drie soorten onbespoten randen. Ze groeien zowel op ongemaaide gazons als op braakliggend land of op de dijk. Weinig mensen kennen de zegen van de weegbree, hoewel deze alomtegenwoordig is.

Weegbree werkt tegen bacteriën, helpt bij maagontsteking, maagdarmontsteking, diarree en prikkelbare darmsyndroom. Het kan worden gebruikt voor insectenbeten, maar ook voor ontstekingen van de luchtwegen en keelholte. Weegbree kan rauw worden gegeten zoals salade of geblancheerd als spinazie.

Brandnetel

Sommigen kopen brandnetelthee in natuurvoedingswinkels of apotheken. Je kunt dit vermeende onkruid overal oogsten waar de grond niet te zuur is. Gebruik handschoenen om te voorkomen dat het haar in je huid dringt. Tijdens het koken verliest het haar zijn scherpte. Om brandnetels rauw te eten, rol ze met de deegroller over de bladeren of wrijf ze af met een borstel. Je kunt de brandharen ook vernietigen als je de bladeren met koud water wast.

De plant bevat enorm veel eiwitten, vitamines en mineralen. Het ontgift beter dan de meeste andere geneeskrachtige kruiden, drijft urine en stofwisseling aan.

Brandnetelbladeren smaken heerlijk in soepen en salades, quarks en kaas, in yoghurt of ovenschotels en ook als groente bijgerecht.

Paardebloem

Het goede groeit recht voor je neus. Een verwaarloosde traktatie is de paardenbloem, die onlosmakelijk deel uitmaakt van bijvoorbeeld de keuken in Turkije.

Actieve ingrediënten

De bittere stoffen in de plant stimuleren de spijsvertering en de stofwisseling, ook paardenbloem bevat

 • Vitamine C,
 • Provitamine A,
 • Foliumzuur,
 • Kalium,
 • Calcium,
 • Ijzer,
 • Carotenoïden,
 • Flavonoïden,
 • Saponinen en
 • Levulin.

De jonge bladeren in het voorjaar smaken niet alleen lekker, ze bevatten ook de meeste vitamine C.

Eet paardebloemen

We kunnen alles eten van de paardenbloem, de wortels, bladeren en bloemen. Paardebloembladeren passen goed in een salade, bij voorkeur jong in het voorjaar. De bittere smaak verdwijnt als we de blaadjes in zout water doen of laten weken in een slasaus met creme fraiche. Het stoomt ook als we wortels, koolrabi, veldsla of ijsbergsla door de salade mengen. Tomaten harmoniseren ook met paardebloemen. Als ze rauw zijn, passen de fijngehakte bladeren goed in kruidenwrongel of kruidenboter.

De bladeren kunnen niet alleen rauw worden gegeten, ze kunnen ook worden gekookt - zoals spinazie. Quiches, stoofschotels, soepen of sauzen, alles is mogelijk. We kunnen de wortel koken in mus en roeren in een stoofpot, maar ook bakken.

De bloemen zijn een geheime tip voor cocktails met of zonder alcohol. We kunnen ze ook koken met water en suiker om een ​​siroop te maken of de gesloten bloemen in azijn te laten weken.

Paardebloem als medicinale plant

In de volksgeneeskunde werden paardenbloemen gebruikt tegen maagdarmproblemen, tegen indigestie en voor lever en gal. Het medicinale kruid drijft de urine aan en voorkomt zo nierstenen. In het verleden heette de wortel daarom "Pisswurzel" of "Bettpisser".

Een waarschuwing: U mag geen paardebloemen eten als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt.

Madeliefje

Madeliefjes zijn niet alleen mooi voor kinderen die mama een boeket bloemen geven, ze voorzien ons in het voorjaar ook van belangrijke actieve ingrediënten. Daisy vormt bloed, laat water drijven en maakt slijm los. De witte bloemblaadjes sieren salades, desserts of soepen.

Zowel het blad als de gesloten bloemknoppen en geopende bloemen kunnen gebruikt worden. De bloemen smaken zoet en nootachtig, de bladeren een beetje als zuring. Je kunt bijna het hele jaar door oogsten, van maart tot laat in de herfst. De bloemen smaken het beste in het late voorjaar.

Als een madeliefje is het weidemadeliefje verwant aan andere eetbare en medicinale planten, met paardebloemen, duizendblad en kamille - en dat zal je tong opmerken.

De plant heeft tannines en stimuleert daarmee zowel de eetlust als de spijsverteringssappen van maag, lever en gal. Het reinigt het bloed en remt ontstekingen. De aanwezige flavonoïden zijn antibacterieel, antioxidatief en schimmelwerend. Je stopt met bloeden.

Eet gezond en gezond

Je kunt dus gezond en goed eten met gewone planten die je direct uit je eigen tuin plukt en die je tot nu toe waarschijnlijk alleen als konijnenvoer kende. Hand tot mond is in dit geval een kwaliteitscertificaat. (Dr. Utz Anhalt)

Auteur en broninformatie

Deze tekst komt overeen met de specificaties van de medische literatuur, medische richtlijnen en lopende onderzoeken en is gecontroleerd door artsen.

Dr. phil. Utz Anhalt, Barbara Schindewolf-Lensch

Zwellen:

 • Dr. Eleonore Hohenberger: aromatische kruiden en medicinale planten, fruit- en tuinbouwuitgeverij van de Beierse Staatsvereniging voor Tuinbouw en Staatsverzorging, 7e editie, 2017
 • Ben-Erik van Wy, Coralie Wink, Michael Wink: Handbook of Medicinal Plants, Scientific Publishing Company, 3e editie 2015
 • Renate Hudak: Zelf kruiden kweken, Gräfe und Unzer Verlag GmbH, 5e editie, 2016


Video: Kruiden in je tuin: Koriander (Juni- 2022).


Opmerkingen:

 1. Fugol

  Als ik jou was, zou ik dit niet doen.

 2. Abdul-Basit

  )))))))))))))))))))) is onvergelijkbaar)

 3. Beckham

  Ja, dat is ook...

 4. Shawn

  het is niet zo eenvoudig

 5. Igorr

  The blog is super, I recommend it to friends!Schrijf een bericht