Nieuws

Plantaardige eiwitten uit noten en zaden verkleinen het risico op hartaandoeningen

Plantaardige eiwitten uit noten en zaden verkleinen het risico op hartaandoeningen


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Hoe beïnvloeden eiwitten de gezondheid van het hart?

Mensen moeten ervoor zorgen dat ze voldoende eiwitten binnenkrijgen. Maar onderzoekers hebben nu ontdekt dat eiwit uit vlees wordt geassocieerd met een sterk verhoogd risico op hartaandoeningen. Eiwitten uit noten en zaden zijn daarentegen zelfs gunstig voor het menselijk hart.

In hun huidige studie ontdekten wetenschappers van de Loma Linda University School of Public Health in Californië dat eiwit uit vlees kan leiden tot hartaandoeningen, maar eiwit uit noten en zaden is gezond voor het menselijk hart. De experts publiceerden de resultaten van hun studie in het Engelstalige tijdschrift "Journal of Epidemiology".

Bepaalde eiwitten zijn gezond voor het hart

Als mensen veel eiwitten uit vlees consumeren, is er een 60 procent hoger risico op hart- en vaatziekten. Als mensen echter grote hoeveelheden eiwitten uit noten en zaden eten, wordt het risico op hart- en vaatziekten met 40 procent verminderd, rapporteren de wetenschappers.

Artsen hebben gegevens van meer dan 81.000 proefpersonen onderzocht

De huidige studie bevatte gegevens van meer dan 81.000 deelnemers. De deskundigen hebben gedetailleerde bronnen van dierlijke eiwitten en dierlijk vet onderzocht. Vetten in ons voedsel kunnen hartaandoeningen beïnvloeden, zeggen de artsen. Maar eiwitten kunnen ook onafhankelijke effecten hebben op dit risico, legt Dr. Gary Fraser van Loma Linda University. Er wordt al lang aangenomen dat het eten van noten en zaden beschermt tegen hart- en vaatziekten, terwijl rood vlees het risico verhoogt, voegt de onderzoeker toe.

Niet alleen vetten verhogen het risico op hartaandoeningen

Van oudsher schrijven voedingsdeskundigen het verhoogde risico op hart- en vaatziekten toe aan ongezonde vetten in het vlees. Er zijn nu echter aanwijzingen dat eiwitten de oorzaak van de ziekte kunnen zijn. "Het nieuwe bewijs suggereert dat het algemene beeld waarschijnlijk de biologische effecten van eiwitten in deze voedingsmiddelen omvat", legt Dr. Fraser in een persbericht.

Studie onderzocht belangrijke voedselbronnen

Het onderzoek van het team verschilde aanzienlijk van eerder onderzoek, zeggen de auteurs. Terwijl eerdere studies de verschillen tussen dierlijke en plantaardige eiwitten analyseerden, werd in de huidige studie niet alleen gekeken naar deze twee categorieën, maar ook naar eiwitten uit vlees en eiwitten uit noten en zaden, samen met andere belangrijke voedselbronnen. "Dit onderzoek suggereert dat er meer heterogeniteit is dan alleen de binaire categorisering van plantaardig eiwit of dierlijk eiwit", legt onderzoeksauteur Dr. uit. Fraser.

Er is meer onderzoek nodig

De resultaten van het onderzoek laten enkele vragen open voor verder onderzoek. Zo is het interessant hoe de speciale aminozuren in eiwitten uit vlees bijdragen aan hart- en vaatziekten. Er moet ook nader worden onderzocht of eiwitten uit bepaalde bronnen cardiale risicofactoren beïnvloeden, zoals bloedlipiden, bloeddruk en obesitas, die verband houden met hart- en vaatziekten. (net zo)

Auteur en broninformatieVideo: Dit gebeurt er met je lichaam wanneer je iedere dag havermout als ontbijt eet (Mei 2022).