Nieuws

Relatie tussen de menopauze en het geheugen

Relatie tussen de menopauze en het geheugen


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Heeft de menopauze invloed op het geheugen?

Vrouwen komen op een bepaald moment in hun leven in de zogenaamde menopauze. Heeft de tijd van de menopauze invloed op het geheugen? Onderzoekers hebben nu ontdekt dat latere menopauze geassocieerd is met weinig geheugenvoordeel.

In hun huidige studie ontdekten wetenschappers van University College London dat de timing van het begin van de menopauze het geheugen beïnvloedt. De artsen publiceerden de resultaten van hun studie in het Engelstalige tijdschrift "Neurology".

Levenslange hormonale processen beïnvloeden het geheugen

De resultaten van de studie suggereren dat levenslange hormonale processen, en niet alleen fluctuaties op korte termijn tijdens de menopauze, kunnen worden gekoppeld aan geheugenvaardigheden, zegt onderzoeksauteur Dr. Diana Kuh van University College London.

Het onderzoek had 1.315 proefpersonen

In totaal namen 1315 vrouwen deel aan de studie, die deelnamen aan de National Research Council of Health and Development in Groot-Brittannië. Deze vrouwen staan ​​sinds hun geboorte in maart 1946 onder medisch toezicht. Alle deelnemers testten hun verbale geheugenvaardigheden en cognitieve verwerkingssnelheid op 43- en 53-jarige leeftijd, tussen 60 en 64 en op 69-jarige leeftijd.

Wat is er onderzocht?

De onderzoekers verzamelden informatie over de leeftijd bij het begin van de menopauze (van nature of door het verwijderen van de eierstokken) en vroegen of er hormoonvervangende therapie werd gegeven. Ze kijken ook naar andere factoren die van invloed kunnen zijn op denk- en geheugenvaardigheden, zoals cognitieve vaardigheden, opleidingsniveau, roken en het soort werk. De menopauze definieert de leeftijd van de laatste menstruatiecyclus. Het begon gemiddeld voor vrouwen met een natuurlijke menopauze van 51,5 jaar.

Hoe zagen de resultaten eruit?

Voor de verbale geheugentest werd de deelnemers gevraagd driemaal een lijst van woorden en termen van 15 punten te spelen met een maximale score van 45. Bij 43 herinnerden de deelnemers zich gemiddeld 25,8 woorden. Op 69-jarige leeftijd herinnerden ze zich gemiddeld 23,3 woorden. De onderzoekers ontdekten dat van de 846 vrouwen die van nature de menopauze hadden, vrouwen die later de menopauze hadden, een hoger verbaal geheugen hadden en zich 0,17 extra woorden per jaar herinnerden. Nadat de onderzoekers ook andere factoren hadden overwogen die het geheugen kunnen beïnvloeden, was het verschil 0,09 extra woorden per jaar.

Er is meer onderzoek nodig

Het verschil in verbale geheugenwaarden voor een menopauze die 10 jaar later begon, was slechts klein. Maar het is mogelijk om dit voordeel te gebruiken voor een verminderd risico op het ontwikkelen van dementie, zegt dr. Koe in een persbericht. Er is echter verder onderzoek nodig om dit onderwerp in meer detail te behandelen.

Effecten van hormoontherapie

De relatie tussen leeftijd bij het begin van de menopauze en geheugenwaarden wordt niet beïnvloed door het gebruik van hormoontherapie, leggen de experts uit. Bij 313 vrouwen die als gevolg van een operatie de menopauze hadden gehad, was de relatie tussen leeftijd op het moment van de operatie en geheugenwaarden niet langer aanwezig als rekening werd gehouden met andere factoren die het geheugen beïnvloeden.

De informatieverwerking wordt niet beïnvloed

Bij het testen van hoe snel vrouwen informatie konden verwerken, was er geen verband tussen de leeftijd bij het begin van de menopauze en de testresultaten. Dit verschil kan te wijten zijn aan de rol van de oestrogeenreceptor, die helpt bij het consolideren van geheugenvorming en informatieopslag, Dr. Koe.

Zijn er beperkingen in de studie?

De beperkingen van de studie waren dat de tests van geheugen en verwerkingssnelheid relatief ver uit elkaar in de tijd werden uitgevoerd. Bovendien was er geen informatie beschikbaar over de dosis vrouwen die hormoontherapie kregen. (net zo)

Auteur en broninformatie


Video: A. Vogel Famosan Overgang Totaal - KOFFIETIJD (Mei 2022).