Nieuws

Te weinig kinderen krijgen vaccinatie tegen mazelen: minister van Volksgezondheid bekritiseert de tegenstanders van vaccinatie


Europese vaccinatieweek: Duitse minister van Volksgezondheid bekritiseert tegenstanders van vaccinatie

In tegenstelling tot sommige andere Europese landen is er in Duitsland geen vaccinatieplicht. Volgens enquêtes zou een groot deel van de bevolking een dergelijke maatregel verwelkomen, maar veel gezondheidsdeskundigen geven er de voorkeur aan om voorlichting te geven in plaats van verplichte vaccinatie. De voordelen van beschermende vaccinaties worden ook vergroot als onderdeel van de Europese vaccinatieweken die nu van start gaan. De Duitse minister van Volksgezondheid bekritiseert tegenstanders van vaccinatie.

Mazelen kunnen moeilijk zijn

Slechts enkele maanden geleden wezen gezondheidsdeskundigen op het toenemende aantal gevallen van mazelen in Duitsland. Sommige mensen beschouwen de ziekte nog steeds als een onschadelijke kinderziekte. Maar de zeer besmettelijke ziekte treft ook volwassenen en kan zeer ernstig zijn met ernstige gevolgen voor de gezondheid en in zeldzame gevallen zelfs dodelijk. De beste bescherming tegen de ziekte is vaccinatie tegen mazelen. Veel mensen in Duitsland hebben echter nog steeds geen adequate vaccinatiebescherming. Dit is het resultaat van een gezamenlijk persbericht van het Federale Ministerie van Volksgezondheid (BMG), het Federale Centrum voor Gezondheidseducatie (BZgA) en het Robert Koch Instituut (RKI).

Effectieve bescherming tegen infectieziekten

'Vaccinaties zijn een van de meest effectieve maatregelen om infectieziekten te voorkomen', schreef de BMG op haar website.

"Vaccinaties hebben niet alleen effect op de gevaccineerde mensen zelf, maar kunnen ook indirect de niet-gevaccineerde mensen beschermen tegen een ziekte omdat ze de verspreiding van een besmettelijke ziekte stoppen of verminderen", vervolgt hij.

Ondanks strengere wetten worden nog te weinig kinderen ingeënt tegen mazelen. Dit blijkt uit de nieuwe vaccinatiegraad voor beginners op school, die de RKI ter gelegenheid van de Europese Vaccinatieweek presenteerde.

Volgens dit, behaalden alle deelstaten in 2016 het vaccinatiegraad van 95 procent voor de eerste vaccinatie tegen mazelen. De landelijke vaccinatiegraad voor de beslissende tweede vaccinatie tegen mazelen steeg echter slechts licht tot 92,9 procent.

Bondsminister van Volksgezondheid bekritiseert tegenstanders van vaccinatie

"Het is onverantwoord om kinderen niet tegen mazelen te laten vaccineren of om vaccinatiegaten te accepteren", bekritiseerde de federale minister van Volksgezondheid Jens Spahn.

'Voor de tweede vaccinatie hebben we landelijk een vaccinatiegraad van 95 procent nodig, zodat deze besmettelijke virusziekte wordt uitgeroeid', aldus de politicus.

“De medische wereld, scholen, kinderdagverblijven, bedrijven, overheid en natuurlijk ouders moeten nog beter samenwerken. Niemand hoeft vandaag mazelen te krijgen of zelfs maar te sterven. '

Significante toename van mazelenziekten

Volgens de mededeling zijn in 2017 in totaal 929 mazelenziekten gemeld bij het RKI, bijna driemaal zoveel als de 325 ziekten in 2016. In de eerste twaalf weken van dit jaar zijn 92 gevallen gemeld bij het RKI.

'Een infectie met mazelenvirussen is zeker niet ongevaarlijk. Ongeveer een kwart van de gemelde gevallen moet in het ziekenhuis worden behandeld. We zien gemiddeld drie tot zeven sterfgevallen per jaar als gevolg van mazelen of de mazelencomplicatie SSPE ”, legt Lothar H. Wieler, president van het RKI, uit.

Vaccinatie is vaak te laat, zoals de interactieve online kaart "VacMap" illustreert. De vaccinatiegraad van mazelen voor de leeftijd van 15 en 24 maanden kan hier worden opgevraagd.

Dit zijn de leeftijdsgroepen waarin een kind de eerste of tweede vaccinatie had moeten krijgen. Slechts 73,9 procent van de 24 maanden oude kinderen geboren in 2014 werd tweemaal gevaccineerd, slechts iets meer dan in 2013.

De tarieven voor tijdige vaccinatie zijn ook beschikbaar voor alle stedelijke en landelijke districten. Onlangs kunnen vaccinatiesnelheden voor vaccinatie van zuigelingen tegen rotavirussen worden opgevraagd bij “VacMap”.

Vaak, maar niet vaak genoeg, wordt er tot het begin van de school ingeënt. Naast de vaccinatiegraad voor mazelen zijn de vaccinatiekansen voor schoolkinderen en waterpokken en meningokokken licht gestegen.

Daarentegen zijn alle andere vaccinatiesnelheden, bijvoorbeeld voor difterie en tetanus, licht gedaald.

De houding ten opzichte van vaccinatie is verbeterd

Dr. Heidrun Thaiss, hoofd van de BZgA, legt uit: “Ondanks de bestaande lacunes in de bevolking onder de vaccins, is de houding ten opzichte van vaccinatie merkbaar verbeterd. Slechts vijf procent van de ondervraagde 16- tot 85-jarigen heeft een (nogal) negatieve houding, zoals blijkt uit de resultaten van de landelijke representatieve enquête van het Federal Center for Health Education. "

En verder: "We zijn eigenlijk op de goede weg, maar consistente en gerichte vaccinatie-informatie is nog steeds nodig. Omdat degenen die zijn gevaccineerd niet alleen zichzelf beschermen, maar ook de gemeenschap. ”

Het BZgA biedt uitgebreide informatie over vaccinatiebescherming tegen mazelen en roept regelmatig op tot een vaccinatiecontrole.

Ter gelegenheid van de Europese vaccinatieweek geeft ze een nieuwe verklarende video met tips over vaccinatie zonder stress en pijn.

De video is gebaseerd op de huidige aanbevelingen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Standing Vaccination Commission (STIKO).

Regelgeving ter verbetering van de vaccinatiebescherming

Zoals vermeld in het persbericht, bepalen de voorschriften voor het verbeteren van de vaccinatiebescherming die sinds medio 2015 van kracht zijn, bijvoorbeeld dat alle routinematige gezondheidsonderzoeken bij kinderen en volwassenen worden gebruikt om de vaccinatiestatus te controleren.

Bedrijfsartsen kunnen ook vaccineren. Niet-gevaccineerde kinderen en adolescenten kunnen tijdelijk worden uitgesloten van het bezoeken van een kinderdagverblijf of school om een ​​uitbraak van de ziekte te voorkomen.

Ouders moeten een bewijs van verplicht medisch vaccinatieadvies overleggen voordat hun kind naar de crèche gaat. Kleuterscholen moeten gezinnen die vaccinatieadvies weigeren, melden bij de gezondheidsafdeling. In hardnekkige gevallen kunnen deze ook boetes opleggen. (advertentie)

Auteur en broninformatie


Video: RIVM klaagt huisarts Hans van der Linde aan voor wegens smaad - Pauw u0026 Witteman (Januari- 2022).