Nieuws

Leugen van de consument: calorievrije zoetstoffen maken mensen te dik

Leugen van de consument: calorievrije zoetstoffen maken mensen te dik


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Studie levert aanwijzingen voor negatieve effecten van calorievrije zoetstoffen

Hoewel veel mensen zoetstoffen zien als een "gezonder alternatief" voor suiker, hebben talrijke wetenschappelijke onderzoeken van de afgelopen jaren aangetoond dat kunstmatige zoetstoffen het lichaam kunnen schaden. Dat blijkt nu uit een recent onderzoek van Amerikaanse onderzoekers.

Kunstmatige zoetstoffen kunnen uw gezondheid schaden

De meeste mensen zijn zich ervan bewust dat een hoog suikerverbruik leidt tot gezondheidsproblemen zoals obesitas, diabetes of tandbederf. Velen gebruiken daarom kunstmatige zoetstoffen als een zogenaamd "gezonder alternatief". Maar deze stoffen worden steeds vaker het doelwit van voedingsdeskundigen en artsen. Onderzoek heeft uitgewezen dat zoetstoffen schadelijk zijn voor de gezondheid. Ze kunnen onder meer het risico op diabetes bevorderen, zoals Israëlische onderzoekers hebben ontdekt. Australische en Canadese wetenschappers ontdekten ook dat dergelijke zoetstoffen tot ernstige honger kunnen leiden en gewichtstoename kunnen bevorderen. Een nieuwe studie van Amerikaanse onderzoekers heeft nu ook het bewijs geleverd van de negatieve effecten van calorievrije zoetstoffen.

Negatieve effecten van calorievrije zoetstoffen

"De negatieve effecten van het consumeren van grote hoeveelheden suiker op de algemene gezondheid worden al lange tijd geassocieerd met diabetes, obesitas, hart- en vaatziekten en andere gezondheidsproblemen", aldus de studie tijdens de Experimental Biology-conferentie van het weekend in San Diego werd gepresenteerd.

Volgens de auteurs van het onderzoek worden "de negatieve effecten van het eten van calorievrije zoetstoffen in plaats van suiker in toenemende mate erkend als een potentiële bijdrage aan de dramatische toename van diabetes en obesitas", aldus de auteurs van het onderzoek.

In dierproeven hebben de onderzoekers onder leiding van Brian Hoffmann van het Medical College of Wisconsin nu nieuw bewijs ontvangen waarom kunstmatige zoetstoffen je niet per se slank maken en zelfs schadelijk kunnen zijn.

Verandering in metabolisme

De wetenschappers ontdekten bij ratten en celexperimenten dat na het consumeren van bepaalde zoetstoffen (aspartaam ​​en acesulfaam), het metabolisme en de bekleding van de bloedvaten nadelig veranderen.

Om hun resultaten te krijgen, voedden de onderzoekers een groep ratten met suiker en een andere met zoetstoffen.

Drie weken later ontdekten ze bij bloedonderzoek significante verschillen in bepaalde soorten vetten en aminozuren in de twee groepen. Dit geeft aan dat de dieren vetten anders verwerkten.

Bovendien stapelde acesulfaam zich op in het bloed. Volgens de wetenschappers kan dit de cellen in de bloedvaten beschadigen.

Het lichaam kan matig suiker verwerken, maar 'Als deze machine lange tijd overbelast raakt, gaat hij kapot', citeert persbureau dpa Hoffmann.

Aan de andere kant, als u op calorievrije zoetstoffen vertrouwt, accepteert u veranderingen in de vet- en energiestofwisseling.

Resultaten zijn niet direct overdraagbaar op mensen

Volgens de arts Stefan Kabisch van het Duitse Instituut voor voedingsonderzoek (DIfE) in Potsdam laat de dierstudie nog veel vragen onbeantwoord. Bovendien zijn de resultaten zeker niet rechtstreeks van toepassing op mensen.

De betekenis wordt ook beperkt door het feit dat er slechts twee zoetstoffen zijn getest. Middelen als sucralose, stevia, sacharine worden ook veel gebruikt 'en verschillen in veel opzichten van de twee onderzochte stoffen', zegt Kabisch volgens de dpa.

Hoewel het nieuwe werk, zoals eerdere studies, bewijst dat zoetstoffen je niet automatisch helpen af ​​te vallen of zelfs schadelijk kunnen zijn, is het huidige kennisniveau niet uniform.

Volgens de expert kan eetgedrag, naast metabole mechanismen, er ook voor zorgen dat je aankomt, ondanks het feit dat je geen suiker eet.

'De calorieën die je met zoetstoffen bespaart, worden - bewust of onbewust - aan ander voedsel toegevoegd', zegt Kabisch.

Op basis van de huidige kennis zouden zoetstoffen kunnen worden gebruikt, maar de aanbevelingen voor de respectievelijke maximale dagelijkse dosis moeten worden opgevolgd.

In de huidige inname veilig voor menselijke consumptie

Tot dusver hebben de onderzoekers in de VS ook niet gewaarschuwd voor een matige consumptie van zoetstoffen. Er is echter geen officiële aanbeveling om het permanent te gebruiken om af te vallen of om suiker te besparen.

"In plaats van suiker te vervangen door zoetstoffen, beveelt de DGE in feite aan het dieet te veranderen in" minder zoet "", zegt Antje Gahl van de Duitse Nutrition Society (DGE) volgens het Duitse persbureau.

De effecten van aspartaam ​​zijn volgens de European Food Authority (EFSA) al meer dan 30 jaar onderzocht in experimenten met dieren en mensen.

De deskundigen van het bureau concludeerden dat "aspartaam ​​en de afbraakproducten ervan veilig zijn voor menselijke consumptie bij de huidige blootstelling", aldus de EFSA-website.

Acesulfaam is ook al jaren goedgekeurd in de EU. (advertentie)

Auteur en broninformatie


Video: the truth about aspartame - Dr Russell Blaylock (Mei 2022).