Nieuws

Leeftijdsgerelateerd gehoorverlies: onze zintuigen blijven behouden op oudere leeftijd

Leeftijdsgerelateerd gehoorverlies: onze zintuigen blijven behouden op oudere leeftijd


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Veel mensen verliezen het gehoor met de leeftijd

Ouderen hebben onevenredig vaak last van voornamelijk bilaterale gehoorstoornissen. Artsen spreken hier van een zogenaamd gehoorverlies. Elke derde persoon op 65-jarige leeftijd wordt getroffen. Een recent onderzoek toont nu aan dat onbehandelde gehoorstoornissen niet alleen vervelend en ongemakkelijk zijn, ze kunnen er ook voor zorgen dat mensen vallen, eenzaam worden of hun mentale vermogens op oudere leeftijd verliezen.

Dr. med. Christiane Völter van de Ruhr Universiteit Bochum zal op 8 mei 2018 de pilotstudie over zorgopties voor slechthorenden presenteren op de jaarlijkse bijeenkomst van de Duitse Vereniging voor Oor-, Neus- en Keel-, Hoofd- en Nekchirurgie (DGHNO KHC) in Lübeck. Een focus is het zogenaamde cochleaire implantaat, dat niet alleen de levenskwaliteit van senioren moet verbeteren, maar ook de cognitieve prestaties.

Kruipend verlies

In de meeste gevallen verzwakken de hoge tonen het eerst. 'De senioren merken dat ze het gekwetter van vogels niet meer horen', meldt Dr. Völter in een persbericht voorafgaand aan de jaarvergadering. Later vinden getroffenen het steeds moeilijker om andere mensen in een gesprek te volgen. Vaak willen de getroffenen geen gehoorverlies toegeven. Als het echter niet wordt behandeld, kan het gebrek aan gehoor drastische gevolgen hebben.

Mogelijke gevolgen van gehoorverlies

Gehoorverlies is vaak een symptoom van ziekte. Völter meldt dat veel senioren reageren op slechthorendheid met sociale terugtrekking. Het verminderde gehoor draagt ​​ertoe bij dat het mentale vermogen afneemt. Volgens Völter is een vaak onderschatte factor dat gehoorverlies stressvol is voor de psyche en kan bijdragen aan de ontwikkeling van depressie.

Gehoorverlies en dementie

'Langlopende studies hebben aangetoond dat mensen met gehoorstoornissen vaker dementie krijgen', zegt Völter. Bij matige gehoorstoornissen neemt het risico tweemaal toe, met een hoge graad zelfs vijf keer.

Veel patiënten gebruiken geen hoortoestellen

"Hoortoestellen kunnen helpen om oudere mensen weer in de samenleving te integreren", legt de expert uit. De digitale apparaten van vandaag zijn zo technisch volwassen dat ze na langzame gewenning regelmatig kunnen worden gebruikt door de getroffenen. Maar blijkbaar maken te weinig mensen er gebruik van. Volgens federale schattingen voor slechthorenden wordt minder dan 50 procent van de slechthorenden voorzien van hoortoestellen.

Het cochleair implantaat

Volgens Völter zijn de conventionele apparaten niet verstandig en voldoende voor alle slechthorenden. In het geval van gevorderde gehoorstoornissen kan een cochleair implantaat nodig zijn, bijvoorbeeld als het gehoorverlies in het binnenoor bijna doof is. De implantaten nemen het geluid uit de omgeving op via een microfoon en sturen de signalen rechtstreeks naar de gehoorzenuw. Deze apparaten zijn oorspronkelijk ontwikkeld voor dove kinderen.

Implantaten verbeteren de levenskwaliteit en mentale vaardigheden

"Ondertussen worden cochleaire implantaten ook steeds vaker gebruikt bij oudere mensen", aldus Dr. Völter. Eerdere ervaring zou hebben aangetoond dat chirurgische implantatie bij oudere mensen veilig is. Rekening houdend met reeds bestaande ziekten, is het complicatiepercentage bij ouderen vergelijkbaar met dat bij jongeren. "Voor de meeste patiënten verbetert niet alleen de kwaliteit van leven, maar de mentale vermogens lijken ook te profiteren van een dergelijke revalidatie", vat de deskundige samen.

Verloop van de studie

De positieve effecten van het implantaat Völter onderzocht in een pilotstudie met een aantal tests. Voor en nadat de proefpersonen een cochleair implantaat hadden gekregen, moesten ze tien oefeningen op de computer uitvoeren, waarbij verschillende cognitieve gebieden werden onderzocht. "Al na zes maanden was er een verbeterde prestatie op het gebied van aandacht, vertraagd geheugen, impulscontrole en werkgeheugen", vat Völkert haar studiewerk samen.

Werkt het implantaat ook tegen dementie?

De grootste verbeteringen werden gezien in de tests van uitvoerende functies. Deze functies meten het vermogen om complexe taken uit te voeren die in het dagelijks leven nodig zijn. "Of gehoorherstel de ontwikkeling van dementie kan vertragen, valt nog te bezien", aldus Völter. Het cochleair implantaat kan echter helpen om veroudering gemakkelijker te maken. (vb)

Auteur en broninformatie


Video: Wat zijn de oorzaken van gehoorverlies? (Juni- 2022).


Opmerkingen:

 1. Nann

  Naar mijn mening was er een fout.

 2. Gojar

  Dit is een waardevol bericht

 3. Macpherson

  Ik kan veel praten over dit probleem.

 4. Korbyn

  Eindeloos onderwerpSchrijf een bericht