Nieuws

Meer bereidheid om te doneren van narcisten die zichzelf als behoeftig beschouwen

Meer bereidheid om te doneren van narcisten die zichzelf als behoeftig beschouwen


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Narcisten worden donateurs van goede doelen als ze van mening zijn dat ze behoeftig zijn

Mensen met een narcistische stoornis worden als verliefd beschouwd, hebben behoefte aan geldigheid en ijdele persoonlijkheden die vaak weinig gevoelens voor anderen hebben. Desalniettemin kunnen ze liefdadigheidsdonoren worden - als ze denken dat ze behoeftig zijn. Een internationaal onderzoeksteam is er nu achter gekomen.

Sommige mensen zijn aanzienlijk genereuzer

Sommige mensen zijn ongelooflijk genereus; ze geven graag cadeaus aan anderen, nodigen je uit voor het diner of doneren aan goede doelen. Vrijgevig gedrag gaat bijna altijd gepaard met kosten. Geld uitgeven is voor sommige mensen gemakkelijker dan voor anderen. Gedragsexperimenten hebben aangetoond dat vrouwen genereuzer zijn dan mannen wanneer ze geld kunnen verdelen. Narcisten worden niet echt als grote donoren beschouwd, ze concentreren zich vooral op zichzelf, maar de bereidheid om te doneren van mensen met deze persoonlijkheidsstoornis kan door een egocentrisch perspectief aanzienlijk worden vergroot, zo ontdekten onderzoekers nu.

Verliefd en behoefte aan geldigheid

In westerse landen zijn steeds meer mensen morbide verliefd op zichzelf. Veel kinderen zijn door hun ouders ook opgevoed als narcist, waarschuwen experts al lang.

Deze ontwikkeling is voor veel mensen beangstigend, mensen met een narcistische stoornis worden immers als verliefd beschouwd en hebben behoefte aan validiteit, die vaak nauwelijks gevoel voor hun tegenhangers hebben.

Iets aan anderen geven is daarom niet een van de typische gewoonten van narcisten.

Een nieuwe studie heeft echter aangetoond dat een narcistische persoonlijkheid een liefdadige donor kan zijn als hij of zij zichzelf in de situatie van de behoeftige brengt.

De studie van het onderzoeksduo Dr. Esther Kang (leerstoel Consumentenpsychologie en -gedrag aan de WiSo-faculteit van de Universiteit van Keulen) en professor Dr. Arun Lakshmanan (voorzitter van Marketing, State University of New York in Buffalo) verscheen onlangs in het tijdschrift Personality and Social Psychology Bulletin.

Verplaats jezelf in de situatie van de behoeftigen

Zoals vermeld in een mededeling van de Universiteit van Keulen, werden de deelnemers aan de studie eerder geclassificeerd als potentiële donoren met de "narcistische persoonlijkheidsinventaris" in de vorm van een narcistische persoonlijkheidskenmerk.

In het daaropvolgende onderzoek is gebruik gemaakt van een fictieve oproep tot donatie, die de situatie van een Syrisch vluchtelingenkind in Jordanië heeft aangetoond.

De auteurs vergeleken gegevens van twee verschillende methoden van de fondsenwervingscampagne: de eerste methode, 'de ontvanger introduceren', moedigt je aan je de levensomstandigheden van de behoeftigen voor te stellen, terwijl de tweede methode bedoeld is om jezelf in de situatie van de behoeftigen te plaatsen en haar plaats in te nemen zien.

Bereik narcistische persoonlijkheden als potentiële donoren

Het resultaat was dat donoren met een uitgesproken narcistische persoonlijkheid zich beter konden voorstellen dat ze zelf in nood waren en dan hogere bedragen konden doneren.

Volgens de auteurs kunnen narcistische persoonlijkheden met een sterk egocentrisch perspectief niet veel doen met de eerste methode om de situatie door de ogen van iemand anders voor te stellen.

De gevoelens en behoeften van andere mensen speelden een ondergeschikte rol voor narcisten.

Als de donatiecampagne er echter op gericht is om ervoor te zorgen dat de donor zichzelf in de situatie plaatst, wordt het egocentrische perspectief gebruikt om de behoefte 'op het eigen lichaam' te voelen.

"Het juiste soort naar zichzelf verwezen afbeeldingen en teksten zou een effectieve methode kunnen zijn voor donatiecampagnes om narcistische persoonlijkheden als potentiële donoren te bereiken", aldus onderzoeksleider Dr. Esther Kang. (advertentie)

Auteur en broninformatie


Video: Liefdevolle relatie met een narcist? Dit is het antwoord (Juni- 2022).