Nieuws

Diëten: TLC-dieet maakt duurzaam gewichtsverlies mogelijk


Dieetverandering: Afvallen op lange termijn met het TLC-dieet
De meeste diëten helpen je af te vallen, maar na de pijn komt de waarheid. In veel gevallen staan ​​de verloren kilo's er snel weer op. Deze vicieuze cirkel wordt het 'jojo-effect' genoemd. Het zogenaamde TLC-dieet belooft duurzaamheid. Het helpt je op een gestructureerde en gecontroleerde manier af te vallen.

Er zijn verschillende voedingsbenaderingen beschikbaar voor mensen die hun gewicht willen verminderen. Veel diëten brengen echter bijna niets met zich mee, zoals experts vaak benadrukken. Velen promoten momenteel het zogenaamde TLC-dieet. Met dit relatief nieuwe concept moet je niet alleen snel afvallen, maar ook je cholesterol verlagen. Hoe zit het met de methode?

Caloriearm dieet
Gezondheidsdeskundigen blijven waarschuwen voor verkeerd gewichtsverlies. Velen maken de fout om snel hun gewicht te verminderen door bepaalde voedingsmiddelen te vermijden, maar snel de kilo's weer aan te doen nadat het dieet is beëindigd. Om gewicht te verliezen zonder jojo-effect, moet het dieet op lange termijn consequent worden gewijzigd.

De beste kans op succes is waarschijnlijk bij een vast dieet met minder calorieën. Het zogenaamde TLC-dieet is ook afhankelijk van een langdurige verandering in het dieet. Dit kan ook het cholesterolgehalte verlagen.

Permanente verandering van dieet
TLC staat voor "Therapeutic Lifestyle Changes". Het dieet vertoont veel overeenkomsten met het zogenaamde DASH-dieet.

TLC is geen klassiek dieet, maar een permanente verandering in het dieet met als doel het cholesterolgehalte op lange termijn op een gezond niveau te houden.

De Amerikaanse National Institutes of Health legt in een brochure uit hoe de methode werkt.

Maak onderscheid tussen verzadigde en onverzadigde vetten
De basis van het TLC-dieet is het onderscheid tussen goede en slechte cholesterol. Er wordt onderscheid gemaakt tussen gezonde onverzadigde vetzuren en ongezonde verzadigde of meervoudig verzadigde vetzuren.

De verzadigde vetzuren verhogen het ongezonde LDL-cholesterol. Daarom staan ​​in de TLC-methode alleen de onverzadigde vetzuren op het menu.

Daarnaast wordt er onderscheid gemaakt tussen goede en slechte koolhydraten.

Daarom worden volkorenbrood, vis, gevogelte, verschillende soorten groenten zoals bonen, magere melkproducten, noten, fruit en plantaardige oliën aanbevolen.

Vetrijke vlees- en worstproducten, gefrituurd voedsel, kant-en-klaarmaaltijden, volle melkproducten zoals room of kaas, witbrood en snacks zoals chips of chocolade moeten worden vermeden.

Lagere cholesterol en bloeddruk
Als richtlijn voor dagelijkse vetconsumptie gelden hoeveelheden van 20 gram voor vrouwen en 30 gram voor mannen.

Experts wijzen erop dat het TLC-dieet meer flexibiliteit biedt in de samenstelling van maaltijden dan veel andere methoden om af te vallen. Het is daarom ook geschikt voor veganisten of voor mensen met een glutenintolerantie.

Positief is ook dat je niet alleen snel kunt afvallen, maar ook je cholesterol en bloeddruk kunt verlagen.

Nadeel is echter dat deze vorm van voeding relatief ingewikkeld is, omdat je altijd moet uitzoeken welk voedsel de goede en slechte vetten bevat. (sb, advertentie)

Auteur en broninformatieVideo: WHAT I EAT IN A DAY OM AF TE VALLEN . SNEL EN GEZOND AFVALLEN (Januari- 2022).