Nieuws

Studie: Matige consumptie van rode wijn helpt beschermen tegen prostaatkanker

Studie: Matige consumptie van rode wijn helpt beschermen tegen prostaatkanker


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Prostaatkanker: rode wijn heeft een licht beschermend effect

Prostaatkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij Duitse mannen en de derde meest voorkomende doodsoorzaak. Volgens schattingen van het Robert Koch Institute (RKI) lopen jaarlijks meer dan 60.000 mannen in Duitsland een kwaadaardige tumor van de prostaatklier op. Elk jaar sterven er meer dan 12.000 aan prostaatkanker. Een internationaal team van onderzoekers heeft inmiddels vastgesteld dat matige consumptie van rode wijn een licht beschermend effect kan hebben.

Matige consumptie van rode wijn kan gezond zijn

Volgens experts kan rode wijn gezond zijn - mits met mate geconsumeerd. Studies hebben aangetoond dat het polyfenolresveratrol in rode wijn positieve effecten heeft bij ziekten zoals verharding van de bloedvaten (arteriosclerose), Alzheimer, artritis of hartaandoeningen. Een internationaal team van onderzoekers heeft nu een ander mogelijk positief effect van polyfenolen ontdekt.

De meest voorkomende vorm van kanker

Zoals de Medical University (MedUni) Vienna meldt, is prostaatkanker de meest voorkomende vorm van kanker in de westerse wereld.

15 tot 20 procent van de mannen wordt op een bepaald moment in hun leven getroffen, 2,6 procent sterft aan prostaatkanker.

Naast genetische, omgevings (epigenetische) risicofactoren zijn ook betrokken bij de ontwikkeling van prostaatkanker; het bewijs hiervan is roken, verhoogde suikerconsumptie of rood vlees.

Nu heeft een internationaal team van onderzoekers onder leiding van Shahrokh Shariat, hoofd van de Universitaire Kliniek voor Urologie in MedUni Wenen, de risicofactor van wijnconsumptie onderzocht in een meta-analyse - met een enigszins verrassend resultaat.

Licht beschermend effect

Volgens de wetenschappers verhoogt een matige wijnconsumptie in het algemeen het risico niet significant. Matig genieten van rode wijn heeft zelfs een licht beschermend effect.

Volgens Shariat betekent 'matig' ongeveer een glas per dag.

Aangetoond kan worden dat het risico niet significant verhoogd wordt als rekening wordt gehouden met de andere risicofactoren en als je niet rookt of niet teveel suiker of rood vlees consumeert.

Bovendien toonde het retrospectieve onderzoek van 17 hoogwaardige onderzoeken met ongeveer 611.000 patiënten aan dat een matige consumptie van rode wijn een licht beschermend effect heeft.

"Dit verminderde het risico op het ontwikkelen van prostaatkanker met ongeveer 12 procent, terwijl de consumptie van witte wijn het risico met 26 procent verhoogde", aldus Shariat.

De resultaten van de studie zijn onlangs gepubliceerd in het klinische tijdschrift "Clinical Epidemiology".

Beschermende polyfenolen

De onderzoekers willen nu uitzoeken welke ingrediënten in rode wijn dit beschermende effect hebben en of het ook preventief gebruikt kan worden voor therapeutische doeleinden, bijvoorbeeld in risicogroepen.

'Bij andere ziekten en kankers is al aangetoond dat polyfenolen, die vooral in rode wijn zitten, een beschermend effect kunnen hebben', aldus de uroloog.

De concentratie in rode wijn is 10 keer hoger dan in witte wijn, wat een reden zou kunnen zijn voor de waargenomen resultaten.

De Europese Voedselautoriteit heeft ook bevestigd dat polyfenolbevattende olijfolie de bloedlipiden helpt beschermen tegen oxidatieve stress.

Positieve effecten van polyfenolen op een opeenhoping van bloedplaatjes in de bloedvaten en op insulinegevoeligheid zijn ook aangetoond.

“Het is mogelijk dat de polyfenolen uit de rode wijn preventief gebruikt kunnen worden. De vraag is: wat kunnen we leren van de resultaten van het onderzoek - en hoe kunnen we het gebruiken in de wetenschap en de preventieve geneeskunde? ”(Ad)

Auteur en broninformatie


Video: Jan Keizer ex-prostaatkankerpatiënt doet oproep om prostaatkanker uit taboesfeer te halen (Mei 2022).