Holistische geneeskunde

Allergiepreventie tijdens de zwangerschap


Vooral aan het begin van de zwangerschap maken veel ouders zich zorgen dat hun eigen kind aan een ziekte kan lijden. Vooral het onderwerp allergieën baart veel aanstaande ouders zorgen. Zeker als één ouder al een allergie heeft, wil je je eigen kind sparen. Maar zijn er preventieve maatregelen die het kind tijdens de zwangerschap beschermen tegen allergieën?

Het immuunsysteem

Nauwgezette monitoring van het immuunsysteem van moeder en kind is belangrijk tijdens de zwangerschap. De afweer van het kind wordt sterk beïnvloed door de omgeving van de aanstaande moeder. Dit betekent dat een moeder die in een meer landelijke omgeving leeft en daardoor in aanraking komt met "ziektekiemen" het immuunsysteem van het kind al kan versterken.

Eten

Om volledige zorg voor het kind te garanderen, heeft de moeder een uitgebalanceerd dieet nodig. Het gezegde 'eten voor twee' is echt van toepassing, maar zorg ervoor dat je een gezond dieet eet met de juiste voedingsstoffen. Vitaminen en voldoende mineralen zoals ijzer en foliumzuur zijn sterk vereist. Die voedingsstoffen haal je natuurlijk niet uit fastfood, maar uit vers bereide gerechten en voldoende groente en fruit. Regelmatige consumptie van visgerechten kan ook het immuunsysteem van het kind versterken.

Medicijnen, sigaretten en alcohol

Het moet voor iedereen duidelijk zijn dat het drinken van alcohol of het roken van sigaretten uiterst schadelijk is voor de ongeboren baby. Passief roken vormt ook een aanzienlijk gevaar voor u en vooral voor het kind en bovendien verhoogt het inademen van rook het optreden van een allergie, zoals allergische astma. Maak daarom aan uw omgeving duidelijk dat u een kind draagt.

Als u voorgeschreven medicijnen moet gebruiken, neem dan contact op met uw arts om na te gaan of dit een negatief effect kan hebben op de gezondheid van het kind.

Omgaan met dieren

Wanneer de zwangerschap begint, weten veel ouders niet wat ze moeten doen met het dier van wie ze houden. Toch één ding vooraf: het dier hoeft niet te worden overgedragen. Vraag advies aan uw arts als u het niet zeker weet.

Als u de volgende 'regels' voor uw huis volgt, minimaliseert u de kans op allergie aanzienlijk:

  • Was regelmatig uw handen! Vooral als u een maaltijd wilt nemen, moet u het voedsel met uw handen wassen, zodat u geen allergenen eet.
  • Als je katten als huisdier houdt, moet je het aan je partner overlaten om de kattenbak schoon te maken. Katten kunnen zogenaamde toxoplasmose-pathogenen overdragen, die u alleen kunt behandelen met antibioticatherapie.
  • Zorg ervoor dat uw huisdier regelmatig naar uw dierenarts wordt gecontroleerd. Essentiële vaccinaties en vroege opsporing van mogelijke ziekten is uiterst belangrijk.

Verder lezen

De allergoloog en voedingsdeskundige Dr. In haar gratis gids geeft Imke Reese gedetailleerde tips over het onderwerp 'Allergiepreventie bij kinderen'. Daar vindt u ook een interview met de kinderpneumoloog prof.dr. med. Christian Vogelberg, die zich toelegt op het onderwerp hyposensibilisatie bij kinderen. (Charleen Tesch, NeoAvantgarde bewerken)

Auteur en broninformatie

Deze tekst komt overeen met de specificaties van de medische literatuur, medische richtlijnen en lopende onderzoeken en is gecontroleerd door artsen.

Editor Heilpraxis.de, Barbara Schindewolf-Lensch

Zwellen:

  • Duitse voedingsvereniging: uniforme aanbevelingen voor zwangerschap, vanaf december 2018, dge.de.
  • Duitse Vereniging voor Allergologie en Klinische Immunologie (DGAKI) e. V .: S3-richtlijn voor allergiepreventie, status: 2014, dgaki.de
  • Cathleen Muche - Borowski Matthias Kopp Imke Reese Helmut Sitter Thomas Werfel Torsten Schäfer: Allergy Prevention, Journal of the German Society of Dermatology (JDDG), aug. 2010, onlinelibrary.wiley.com
  • Dr. Berthold Koletzko, et. hal.: Voeding tijdens de zwangerschap - Deel 2, Thieme Verlag, DMW 2012Video: WELKE KLEDING DRAAG IK TIJDENS MIJN ZWANGERSCHAP? (Januari- 2022).