Nieuws

Groen bloed van hagedissen kan worden gebruikt als actief ingrediënt tegen ziekten?


Waarom hebben bepaalde hagedissen groen bloed?

Bepaalde reptielen hebben galpigmenten in hun bloed die 40 keer hoger zijn dan een dodelijke concentratie bij mensen. Deze hagedissen hebben op de een of andere manier resistentie ontwikkeld tegen de toxiciteit van galpigment. Een nieuwe studie heeft nu de oorsprong van het ongebruikelijke groene bloed van deze dieren onderzocht.

In hun huidige onderzoek probeerden wetenschappers van de Louisiana State University en het American Museum of Natural History te achterhalen waarom bepaalde hagedissen ongebruikelijk groen bloed bevatten met een zeer hoge concentratie biliverdine. De artsen publiceerden de resultaten van hun studie in het Engelstalige tijdschrift "Science Advances".

Dieren hadden resistentie tegen galpigmentoxiciteit

Afgezien van de hoge niveaus van biliverdine die in elk dier worden aangetroffen, hebben deze hagedissen op de een of andere manier resistentie ontwikkeld tegen galpigmenttoxiciteit, zegt onderzoekauteur Zachary Rodriguez van de Louisiana State University. Voor de huidige studie moesten verschillende expedities naar de diepten van het regenwoud van Nieuw-Guinea worden uitgevoerd om de verbazingwekkende diversiteit van reptielen en amfibieën daar te observeren. De wetenschappers hebben zich vooral gericht op de zogenaamde groenbloemige skinks die nergens anders ter wereld te vinden zijn, behalve op de naburige Salomonseilanden.

DNA-monsters van 52 soorten hagedissen werden onderzocht

Tijdens hun expedities verzamelden de onderzoekers DNA-monsters van in totaal 52 soorten skinks, waaronder zes soorten met groen bloed. Tot dusver waren twee van deze typen met groen bloed volledig onbekend voor de wetenschap. Met behulp van de verkregen genetische informatie wisten de onderzoekers een soort Skink-stamboom te creëren. Dit gaf aan dat er minimaal vier verschillende lijnen groenbloemige hagedissen zijn. Elk van deze lijnen ontwikkelde zich onafhankelijk van hun voorouders met rood bloed. "De complexe geschiedenis van deze dieren was erg interessant en we waren verrast door de variëteit aan hagedissen met groen bloed", legt Rodriguez uit.

Groen bloed was favoriet bij natuurlijke selectie

Het feit dat deze eigenschap herhaaldelijk lijkt te verschijnen, suggereert dat groen bloed niet alleen een evolutionaire bijzonderheid is, maar een nuttige eigenschap die de voorkeur geniet van natuurlijke selectie, voegde de expert eraan toe. Hoge niveaus van bilverdin werden ook aangetroffen in het bloed van verschillende soorten vissen en insecten, die bij sommige soorten kikkers worden beschouwd als de oorzaak van groene botten, huid en bloed.

Kan het bloed beschermen tegen ziekten?

De onderzoeksresultaten ondersteunen het idee dat groen bloed een adaptieve waarde heeft, en laboratoriumstudies geven aan dat de galpigmenten een rol kunnen spelen als antioxidanten of zelfs beschermen tegen ziekten, leggen de artsen uit. Het volgende doel zal zijn om de genen te identificeren die verantwoordelijk zijn voor groen bloed, zegt Rodriguez. Als kan worden vastgesteld waarom de hagedissen worden beschermd tegen de schadelijke effecten van overmatige groene pigmenten, kan dit leiden tot een beter begrip van geelzucht.

Beschermt groen bloed ook tegen malaria?

Het begrijpen van de onderliggende fysiologische veranderingen waardoor deze hagedissen geen geelzuchtsymptomen ontwikkelden, kan ook van invloed zijn op niet-traditionele benaderingen van specifieke gezondheidsproblemen, legt Rodriguez uit. Groene bloedhagedissen uit Nieuw-Guinea zijn fascinerend voor parasitologen omdat bekend is dat bilirubine giftig is voor menselijke malariaparasieten, zegt onderzoeksauteur prof. Susan Perkins van het American Museum of Natural History. Het mogelijke effect van het groene bloedpigment op malaria en andere parasieten die deze hagedissen kunnen infecteren, wordt nu onderzocht. (net zo)

Auteur en broninformatieVideo: MATZY ONTMOET NEEFJESu0026NICHTJES . DierenpraatTV (Januari- 2022).