Nieuws

Hypertensie: veilig bloeddruk verlagen zonder medicatie?


Hoge bloeddruk verlagen: welke opties zijn beschikbaar

Ongeveer een derde van de Duitsers lijdt aan hoge bloeddruk of hypertensie, zoals het stille lijden door artsen wordt genoemd. Velen weten niets over hun ziekte, omdat hoge bloeddruk meestal pas merkbaar wordt bij hoge waarden. Dit is lastig omdat de complicaties ernstig en dodelijk kunnen zijn. In veel gevallen kan een gezondere levensstijl de bloeddruk verlagen, maar vaak wordt de ziekte ook behandeld met medicatie. Sommigen van hen hebben aanzienlijk meer bijwerkingen dan andere, melden onderzoekers.

Risicofactor voor gevaarlijke hart- en vaatziekten

Vooral in de westerse wereld is hypertensie een veel voorkomende ziekte. Volgens de Duitse Hypertension League (DHL) worden in dit land ongeveer 20 tot 30 miljoen mensen getroffen. Een te hoge bloeddruk is een belangrijke risicofactor voor gevaarlijke hart- en vaatziekten. Om de bloeddruk te verlagen, is het vaak voldoende om gezonder te eten en meer te bewegen. Maar bij sommige patiënten moet hypertensie worden behandeld met medicatie. Sommige medicijnen hebben echter ernstige bijwerkingen. Onderzoekers uit Zwitserland rapporteren nu over meer aanvaardbare alternatieven.

Nieuwe bloeddrukrichtlijnen

Hypertensie wordt gedefinieerd door een systolische bloeddruk van meer dan 140 mmHg en een diastolische bloeddruk van meer dan 90 mmHg.

Ondertussen nemen de stemmen echter toe die denken dat 120 in plaats van 140 het nieuwe bloeddrukdoel zou moeten zijn.

Amerikaanse gespecialiseerde verenigingen hebben hun bloeddrukrichtlijnen enkele maanden geleden verlaagd (nieuwe 130/80 mmHg). Sindsdien zijn er tot 40 procent meer beschouwd als hypertensiepatiënten.

Steeds meer patiënten krijgen medicatie

Behalve overgewicht of obesitas omvatten risicofactoren te weinig lichaamsbeweging, een ongezond, te zout dieet, tabak en toegenomen alcoholgebruik en stress.

Medicijnen worden vaak gebruikt om een ​​hoge bloeddruk te diagnosticeren.

"Ondertussen is het aantal hypertensiepatiënten dat wordt behandeld om de bloeddruk te verlagen gestegen tot ongeveer 75 procent", legt professor Dr. med. Bernhard Krämer, voorzitter van DHL, in een ouder persbericht.

In veel gevallen worden ACE-remmers voorgeschreven om de bloeddruk te verlagen. Deze medicijnen hebben echter bijwerkingen: Veel voorkomende chronische droge hoest zorgt ervoor dat patiënten de therapie vaak stoppen.

In zeer zeldzame gevallen kunnen er zelfs acute levensbedreigende verstikkingsaanvallen zijn, een zogenaamd angio-oedeem. Volgens experts is er echter een alternatieve en veiligere klasse van actieve ingrediënten.

Dit blijkt uit een vergelijkende studie gepubliceerd door de University Clinic for Cardiology in Inselspital Bern (Zwitserland) in het tijdschrift "Journal of the American College of Cardiology" (JACC).

Minder ernstige bijwerkingen

Zoals vermeld in een mededeling, heeft de onderzoeksgroep rond Prof. Dr. Franz Messerli en prof. Stefano Rimoldi de hypotensieve effecten van ACE-remmers en angiotensinereceptorblokkers (ARB's) bij mensen zonder hart- en vaatziekten en bij mensen met aandoeningen van de kransslagaders, hartfalen, diabetes of chronische nierziekte.

De bijwerkingen van de respectievelijke patiëntengroep werden ook retrospectief onderzocht. In totaal namen ze gegevens op van 254.301 patiënten in de studie.

Uit de vergelijking bleek dat ARB's in alle patiëntengroepen vergelijkbare goede of zelfs betere bloeddrukverlagende effecten hadden als ACE-remmers.

Beide werkzame stoffen verminderden het risico op overlijden, hartaanval, hartfalen, beroerte of nierfalen even goed - vooral met andere risicofactoren zoals hartaandoeningen of diabetes.

Er waren significant minder bijwerkingen bij ARB's. Er waren significant minder levensbedreigende verstikkingen. Er was geen droge hoest.

In sommige gevallen verlichtte het medicijn zelfs hoofdpijn en andere klachten veroorzaakt door hoge bloeddruk.

Met tussen de 30 en 40 miljoen mensen wereldwijd die vandaag ACE-remmers krijgen, kan de uiterst zeldzame bijwerking van angio-oedeem statistisch honderden sterfgevallen per jaar veroorzaken.

Onder deze omstandigheden en op basis van de nu beschikbare vergelijkende gegevens, zouden ARB's volgens de Zwitserse wetenschappers de betere keuze voor hypertensie moeten worden.

Verlaag natuurlijk de bloeddruk

Maar niet elke patiënt hoeft sowieso zijn toevlucht te nemen tot medicatie, omdat in veel gevallen hoge bloeddruk kan worden verlaagd zonder medicatie.

Naast gewichtsverlies, regelmatige lichaamsbeweging en stoppen met roken, kan een uitgebalanceerd, gezond dieet ook helpen de bloeddruk te verlagen.

Het is hier erg belangrijk: zout alleen met mate. Een zoutrijk dieet kan de bloeddruk verhogen. Er mag niet meer dan vier tot zes gram zout per dag worden geconsumeerd.

Opgemerkt moet worden dat de meeste eindproducten vaak grote hoeveelheden zout bevatten.

Het menu moet over het algemeen veel fruit en groenten bevatten. Vooral knoflook, bietensap en meidoorn worden aanbevolen.

Mediterrane gerechten met olijfolie en groenten worden ook aanbevolen, zoals Britse onderzoekers hebben aangetoond.

Volgens wetenschappelijk onderzoek kunnen hete pepers en natuurlijke yoghurt ook helpen bij het verlichten van hoge bloeddruk.

Een magnesiumsupplement helpt in veel gevallen ook. Alcohol moet zoveel mogelijk worden vermeden.

Bovendien kunnen ontspanningsoefeningen voor stressvermindering, zoals yoga of autogene training, zeer effectief zijn en een positieve invloed hebben op hoge bloeddrukwaarden.

Sommige huismiddeltjes voor hoge bloeddruk, zoals Kneipp-toepassingen, kunnen een goede ondersteuning bieden. (advertentie)

Auteur en broninformatie


Video: Uniek implantaat zorgt voor forse daling hoge bloeddruk (Januari- 2022).