Nieuws

Tabaksconsumptie: roken verhoogt ook het risico op reuma

Tabaksconsumptie: roken verhoogt ook het risico op reuma


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Werelddag zonder tabak: roken verhoogt het risico op reuma

Volgens deskundigen zijn er in Duitsland steeds minder rokers, maar veel Duitsers gebruiken nog regelmatig sigaretten en brengen daarmee hun gezondheid in gevaar. Roken verhoogt niet alleen het risico op hart- en vaatziekten, maar ook reuma. Bovendien verergert de consumptie van tabak reumatische schade.

Tabaksconsumptie is een gevaar voor de gezondheid

Roken is gevaarlijk voor uw gezondheid. Dit geldt niet alleen voor sigarettenverpakkingen, maar is ook bewezen in tal van wetenschappelijke onderzoeken. Tabaksgebruikers worden ziek en sterven niet alleen aan longkanker, maar ook aan verschillende andere vormen van kanker, longziekte en hart- en vaatziekten. Bovendien verdubbelt roken het risico op reuma, zoals deskundigen nu melden ter gelegenheid van Werelddag zonder tabak op 31 mei.

Meer dan een kwart miljoen Duitsers hebben reumatoïde artritis

De algemene term "reuma" omvat honderden ziekten, waarvan sommige erg op elkaar lijken.

Reumatoïde artritis (RA) is de meest voorkomende inflammatoire gewrichtsaandoening, volgens de Duitse Vereniging voor Reumatologie (DGRh). Volgens dit lijden ongeveer 550.000 Duitsers aan de ziekte, die vaak wordt geassocieerd met constante gewrichtspijn.

Vrouwen worden driemaal vaker getroffen. Het begin van de ziekte is mogelijk op elke leeftijd, meestal tussen de 40 en 50 jaar.

Zoals de DGRh nu meldt, verhogen zeven sigaretten per dag het risico op het ontwikkelen van reumatoïde artritis met meer dan het dubbele.

De experts dringen er daarom bij patiënten op aan om te stoppen met roken ter gelegenheid van Werelddag zonder tabak op 31 mei.

Roken beschadigt alle weefsels en organen

Bij elke trek van een sigaret komt er een mengsel van ongeveer 4.000 stoffen in de longen. De meeste verontreinigende stoffen worden via de bloedbaan in het lichaam verspreid. Daarom beschadigt roken niet alleen de luchtwegen, maar ook alle weefsels en organen, legt de DGRh uit.

De minder bekende gevolgen zijn onder meer de slechte invloed op reumatische aandoeningen.

Volgens professor Dr. med. Hanns-Martin Lorenz, voorzitter van de DGRh en hoofd van de afdeling Reumatologie van het Universitair Ziekenhuis Heidelberg, niet precies bekend:

"We vermoeden echter dat roken storingen in het immuunsysteem veroorzaakt die bepaalde mensen de laatste aanzet kunnen geven om reumatoïde artritis te ontwikkelen."

Roken kan volgens de deskundige de vorming van antistoffen bevorderen die het synoviaal membraan aantasten en daarmee de afbraak van de gewrichten in gang zetten.

Volgens de mededeling zijn de studieresultaten duidelijk: zware rokers hebben veel meer kans op het ontwikkelen van reumatoïde artritis. Vooral vrouwen lopen risico.

Minder dan zeven sigaretten per dag verhogen het ziekterisico met meer dan het dubbele. Het risico neemt al na een paar jaar toe en gaat door tot 15 jaar na het stoppen met roken.

De effectiviteit van geneesmiddelen is verzwakt

Bovendien lopen rokers een hoger risico op hart- en vaatziekten dan niet-rokende reumapatiënten. En therapieën zijn erger:

"Roken kan ook de effectiviteit van reumamedicatie en vooral de nieuwere biologische geneesmiddelen verzwakken", legt professor Lorenz uit.

"Deze patiënten hebben daarom mogelijk hogere doses nodig en worden daarom in toenemende mate blootgesteld aan de bijwerkingen van de reumamedicijnen."

De progressie van de ziekte wordt versneld

Eerdere studies hebben aangetoond dat roken ook de progressie van de ziekte versnelt. Een recent onderzoek uit Zweden heeft aangetoond dat rokers aan het begin van de ziekte vaak snel hun gewrichten kunnen vernietigen.

Emil Rydell van de Universiteit van Lund en medewerkers begeleiden al meer dan vijf jaar een groep reumapatiënten.

Volgens de wetenschappers ervoer elke vijfde patiënt tijdens deze periode ondanks de behandeling een snelle achteruitgang, wat op de röntgenfoto's te zien was als een toenemende vernauwing van de gewrichtsruimte en door erosie van het bot.

Vooral rokers werden getroffen. Zoals de onderzoekers in het tijdschrift "Arthritis Research & Therapy" rapporteren, was er een 3,6 keer hogere mate van gewrichtsschade bij actieve rokers. Bij eerdere rokers was het risico verhoogd met een factor 2,79.

Vroegtijdige behandeling kan voorkomen dat de gewrichten worden vernietigd

'De eerste maanden en jaren na het begin van de symptomen zijn een cruciale fase bij reumatoïde artritis', zegt professor Lorenz. Een vroege behandeling van vandaag kan veel patiënten redden van vernietiging van de gewrichten en verlies van kwaliteit van leven.

'Helaas zien we rokers vaak dat de ziekte niet adequaat kan worden bestreden', zegt de reumatoloog. Stoppen met roken is daarom een ​​van de belangrijkste begeleidende maatregelen bij reumatherapie:

'Alle patiënten moeten uiterlijk bij het eerste gebruik van de medicatie stoppen met roken.' Elke behandelend reumatoloog moet dit advies als onderdeel van de behandeling aan zijn patiënten geven. (advertentie)

Auteur en broninformatie


Video: Johan Derksen VS Pauline Dekker Over Roken (Juni- 2022).


Opmerkingen:

 1. Cahir

  Excuseer, dat ik nu niet kan deelnemen aan de discussie - het is erg druk. Ik zal terugkeren - ik zal noodzakelijkerwijs de mening over deze vraag uiten.

 2. Arataur

  De weergaloze boodschap, is interessant voor mij :)

 3. Kyan

  Bravo, I think this is the excellent idea

 4. Murphy

  Ik denk dat je je vergist. Ik stel het voor om te bespreken.

 5. Fitzgerald

  Al het meest verboden is nu in het publieke domein, alleen bij ons!Schrijf een bericht