Nieuws

Deze armband kan helpen bij dementie zoals de ziekte van Alzheimer


Hoe een meetarmband individuele dementietherapie ondersteunt

Dementie neemt al jaren gestaag toe. Volgens het Fraunhofer Instituut wordt meer dan 70 procent van de 80-plussers getroffen. Hoewel onderzoek op dit gebied in volle gang is, wordt genezingstherapie in de nabije toekomst niet verwacht. Een nieuwe armband moet echter op zijn minst de zorg voor de getroffenen vergemakkelijken en de levenskwaliteit van de patiënten verbeteren. Het polsbandje dient als meet- en adviessysteem en levert met onopvallende sensoren continu up-to-date data die gebruikt kunnen worden voor geïndividualiseerde therapie.

Fraunhofer-onderzoekers ontwikkelden samen met partners de nieuwe zorgarmband. Dit kan momenteel worden gebruikt voor bijna 1,6 miljoen mensen met dementie in Duitsland die in de loop van de ziekte steeds hulpelozer worden en zorg nodig hebben. Ook steeds meer jongeren worden getroffen. De meeste patiënten lijden aan dementie door Alzheimer. De gegevens van de armband maken individuele therapie en betere zorg mogelijk. De verkregen informatie kan ook worden gebruikt om efficiëntere behandelingen te ontwikkelen.

De armband is een soort vroegtijdig waarschuwingssysteem

Het Fraunhofer Instituut stelt dat de momenteel beschikbare zorginformatie ongestructureerd en moeilijk te gebruiken is. Preventieve maatregelen kunnen door een gebrek aan informatie vaak niet tijdig worden genomen. Dit moet worden gewijzigd met het PYRAMID-project. Het doel van het instituut en zijn partners is het ontwikkelen van een nieuw zorgconcept dat de levenskwaliteit van mensen met dementie en hun naasten verbetert. Daarnaast moet op deze manier ook een nauwere samenwerking met verpleegkundig en medisch personeel worden gerealiseerd.

Het hightech polshorloge

Het modulair uitbreidbare meet- en begeleidingssysteem in de vorm van een polshorloge meet automatisch de benodigde gezondheids- en zorggegevens van de dementiepatiënt. "Het doel is om de patiënt door de jaren heen onopvallende ondersteuning te bieden, van vermoedelijke diagnose tot klinische zorg", legt Erik Jung, fysicus bij Fraunhofer IZM, uit in een persbericht. Informatie kan te allen tijde up-to-date worden gehouden, wat de zelfbeschikking van getroffenen vergroot en hen de kans geeft om zo lang mogelijk in de vertrouwde omgeving te kunnen blijven. Met het nieuwe meetsysteem kon een verslechtering van de koers tijdig en prognostisch worden herkend. Deze gegevens kunnen vervolgens worden doorgegeven aan verplegend personeel of andere deelnemers aan de behandeling.

Wat registreert de armband?

De onderzoekers melden dat vitale parameters zoals hartslag, lichaamstemperatuur, maar ook hartslagvariabiliteit en huidweerstand worden gemeten. Daarnaast worden externe invloeden zoals buitentemperatuur, helderheid en volume geregistreerd. Ook de bewegingspatronen van de patiënt worden vastgelegd. Als iemand met dementie bijvoorbeeld nauwelijks beweegt of het huis verlaat, kan dit duiden op een verslechtering.

Familieleden moeten in het concept worden opgenomen

Naast de gegevens die door het polsbandje worden verzameld, moeten regelmatig ingevulde vragenlijsten van familieleden worden geëvalueerd en bij de diagnose worden betrokken. De verzamelde gegevens worden vervolgens overgebracht naar een documentatiesysteem, rekening houdend met de huidige richtlijnen voor gegevensbescherming, en kunnen van daaruit, bijvoorbeeld via een app, worden doorgestuurd naar de gewenste ontvangers.

Klein technisch meesterwerk

Het complete meetsysteem is onopvallend in de armband geïntegreerd. Het bevat een microcontroller die de gegevens verzamelt, een Bluetooth-module, een batterij, een USB-interface en een NFC-antenne, die ook kan worden gebruikt als automatische deuropener. Concept- en ontwerpstudies zijn al afgerond. Momenteel wordt er gewerkt aan een prototype voor demonstratiedoeleinden. "We zijn ervan overtuigd dat het meetsysteem de patiëntenzorg zal vergroten, de samenwerking tussen alle betrokkenen zal verbeteren en noodsituaties zoals sneller vallen zal identificeren", vat Erik Jung samen. (vb)

Auteur en broninformatieVideo: video over dementie, verpleeghuis Meander (Januari- 2022).