Nieuws

Studie: wetenschappers ontdekken 14 nieuwe risicogenen voor borstkanker

Studie: wetenschappers ontdekken 14 nieuwe risicogenen voor borstkankerWe are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Gezinsrisico: 14 nieuwe risicogenen voor borstkanker geïdentificeerd

Onderzoekers hebben 48 genen geïdentificeerd waarvan de activiteit verband houdt met het risico op borstkanker. Onder hen zijn 14 genen die nog niet in verband zijn gebracht met borstkanker. Onderzoek van deze genen kan meer informatie opleveren over de tumorbiologie van borstkanker en mogelijk doelstructuren voor nieuwe therapieën identificeren.

Kanker met het hoogste sterftecijfer

Volgens gezondheidsdeskundigen is borstkanker de kanker met het hoogste sterftecijfer onder vrouwen in Duitsland. Landelijk sterven er jaarlijks ongeveer 17.000 aan en worden jaarlijks ongeveer 70.000 ziek. Er zijn nog veel onbeantwoorde vragen over de oorzaken van borstkanker, maar volgens de kankerinformatiedienst van het Duitse kankeronderzoekscentrum (DKFZ) kunnen de volgende factoren worden afgeleid uit grote onderzoeken die het risico van een vrouw op het ontwikkelen van de ziekte beïnvloeden: leeftijd, hormonale situatie, levensstijl en mogelijk erfelijke risicegenen. In een nieuwe studie hebben onderzoekers nu 48 genen geïdentificeerd waarvan de activiteit verband houdt met het risico op borstkanker. Onder hen zijn 14 genen die nog niet in verband zijn gebracht met borstkanker.

Verhoogd gezinsrisico

Zoals de DKFZ in een recent rapport schrijft, is het familierisico van vrouwen van directe familieleden met borstkanker ongeveer twee keer zo groot als dat van de algemene bevolking.

Er is al een groot aantal genetische merkers bekend die verband houden met het verhoogde risico. Deze markers worden meestal geïdentificeerd door zogenaamde genoom-brede associatiestudies.

Onderzoekers onderzoeken miljoenen kleine genetische varianten die alleen van elkaar verschillen in een enkele DNA-bouwsteen (SNP's "single nucleotide polymorphisms") voor een verband met het risico op borstkanker.

“We zijn vooral geïnteresseerd in die SNP's die geassocieerd zijn met genexpressie in borstweefsel. We denken dat ze ons zullen helpen bij het identificeren van genen die bijdragen aan de ontwikkeling van borstkanker door veranderingen in activiteit, ”zegt Jenny Chang Claude van de DKFZ.

Naast tal van andere collega's van de DKFZ, is de onderzoeker een van de auteurs van een zojuist gepubliceerd onderzoek in het tijdschrift "Nature Genetics".

Genen die betrokken zijn bij de ontwikkeling van borstkanker

Het doel van het internationale project was om nog onbekende genen te identificeren die mogelijk betrokken zijn bij de ontwikkeling van borstkanker.

Daartoe identificeerden de onderzoekers eerst SNP's die geassocieerd zijn met veranderde expressie van individuele genen. Deze SNP's werden vervolgens onderzocht op een relatie met het risico op borstkanker.

Wei Zheng van het Vanderbilt University Medical Center in Nashville, Tennessee, heeft wereldwijd meer dan 160 onderzoeksgroepen geleid.

In totaal werd genetische analyse van 229.000 vrouwen in de studie opgenomen, van wie meer dan de helft borstkanker had. Studies van dergelijke omvang zijn nodig om statistisch betrouwbare uitspraken te kunnen doen over de individuele SNP's.

Belangrijke mechanismen bij de ontwikkeling van kanker

Uiteindelijk hebben de experts 48 genen geïdentificeerd waarvan de veranderde expressie significant geassocieerd is met een verhoogd risico op borstkanker. Van 14 van hen was nog niet bekend dat ze verband hielden met borstkanker.

De onderzoekers schakelden specifiek 13 van de 48 genen uit die een bijzonder sterke risico-associatie hadden in verschillende borstkankercellijnen.

In elf gevallen resulteerde dit in veranderingen in celgroei en kolonievorming - beide belangrijke mechanismen bij de ontwikkeling van kanker.

De wetenschappers willen nu alle in het onderzoek geïdentificeerde genen nauwkeuriger karakteriseren. Ze hopen dat ze hierdoor een beter begrip krijgen van de tumorbiologie van borstkanker.

Het kan ook mogelijk zijn om tot nu toe onbekende kankergerelateerde signaalroutes te detecteren die kunnen worden geblokkeerd met gerichte actieve ingrediënten. (advertentie)

Auteur en broninformatie


Video: Hans Clevers: Kunnen we kanker vangen en vernietigen? lezing Eos Grijze Cellen (Augustus 2022).