Nieuws

Zwak immuunsysteem: tatoeages kunnen soms tot hevige pijn leiden


Wees voorzichtig met tatoeages als je een verzwakt immuunsysteem hebt

Enkele decennia geleden was er een wijdverbreid vooroordeel dat een tatoeage alleen voor gevangenen en zeilers is. Tegenwoordig zijn tatoeages echter in de mode geraakt bij jongere mensen en krijgen steeds meer mensen tatoeages. Onderzoekers hebben nu gewaarschuwd dat mensen niet getatoeëerd moeten worden als ze een verzwakt immuunsysteem hebben. Dit kan tot gezondheidscomplicaties leiden.

Tijdens hun huidige onderzoek ontdekten de artsen van het Queen Elizabeth University Hospital in Glasgow dat complicaties kunnen ontstaan ​​wanneer mensen met een verzwakt immuunsysteem worden getatoeëerd. De experts publiceerden de resultaten van hun studie in het Engelstalige tijdschrift "BMJ Case Reports".

De getroffen vrouw ontwikkelde ernstige beenpijn

De waarschuwing van de arts is gebaseerd op een geval waarin een vrouw met cystische fibrose en een longtransplantatie zeer ernstige pijn aan de dijen en knieën kreeg nadat ze een tatoeage op haar been had gekregen. Wanneer mensen zogenaamde immunosuppressiva gebruiken, moeten ze voorzorgsmaatregelen nemen als ze van plan zijn een tatoeage te krijgen, leggen de artsen uit. Immunosuppressiva worden vaak gegeven na een orgaantransplantatie of voor de behandeling van auto-immuunziekten zoals de ziekte van Crohn (een inflammatoire darmaandoening), lupus of reumatoïde artritis. Maar mensen met chronische langdurige ziekten zoals diabetes kunnen ook een zwak immuunsysteem hebben, wat ook het risico vergroot dat ze door een tatoeage verschillende complicaties krijgen.

Welke interventies verhogen het risico op infectie?

Bij deze mensen is er bij elke ingreep een verhoogd risico op infectie, of het nu gaat om een ​​geplande operatie, een tatoeage of een piercing, leggen de experts uit. Daarom moeten patiënten zorgvuldig overwegen of ze een tatoeage kunnen krijgen. Zulke mensen moeten met hun arts praten voordat ze een tatoeage krijgen en geïnformeerd worden over mogelijke gezondheidsrisico's. Bovendien moet ervoor worden gezorgd dat de tattookunstenaar voldoende gekwalificeerd is en zich aan alle praktijken houdt om zijn werkomgeving echt steriel te houden, zeggen de artsen.

Vrouw ontwikkelde gezwollen knieën en hevige pijn

In het geval dat wordt beschreven in het tijdschrift "BMJ Case Reports", ontwikkelde de 31-jarige vrouw tien maanden na een tatoeage op haar dij een gezwollen knie- en beenpijn. De pijn was zo hevig dat het zelfs de slaap van de getroffenen beïnvloedde.

Lijders moesten grote hoeveelheden pijnstillers slikken

Hoewel de vrouw jaren eerder zonder problemen een tatoeage op haar andere been had gehad, ontwikkelde een week na de nieuwe tatoeage de hierboven genoemde pijn. De pijn werd zo ernstig dat deze moest worden behandeld met de synthetische opioïde pijnstiller Tramadol. De patiënt kreeg ook paracetamol en de pijnstiller nefopam. Bovendien nam de vrouw immunosuppressiva om de gevolgen van haar longtransplantaties het hoofd te bieden en gebruikte ze insuline voor cystische fibrose-gerelateerde diabetes, leggen de experts uit.

Wat hebben de onderzoeken opgeleverd?

Er werd niets ongewoons gevonden door bloedonderzoek en röntgenfoto's. Onderzoeken van het vocht uit de knie lieten geen tekenen van infectie door bacteriën of schimmels zien, leggen de artsen uit. MRI-scans lieten echter zien dat een van de dijspieren ontstoken was. Een biopsie van de spier vertoonde ook geen tekenen van infectie, maar bevestigde de spierontsteking.

Wat veroorzaakte de ontsteking in de spier?

In de meeste gevallen is niet bekend wat de ontsteking in de spier veroorzaakte. Het kunnen bacteriën zijn, of het kan een reactie zijn op een toxine, zoals de gebruikte inkt, vermoeden artsen. De vrouw kreeg fysiotherapie en uiteindelijk, na een jaar na de tatoeage, verbeterde de situatie weer, maar pas drie jaar na de tatoeage was ze vrij van spierpijn.

Artsen moeten tatoeages overwegen tijdens examens

Artsen moeten patiënten informeren over de mogelijke risico's van een tatoeage en tatoeages moeten ook worden overwogen bij het diagnosticeren van pijn of ziekte, adviseren de experts. Vrouwelijke spierontsteking is mogelijk niet het enige geval van dit type. Deze zaak kan eenvoudigweg een zeldzame gebeurtenis zijn, of er kan een onderdiagnose zijn voor patiënten met vergelijkbare symptomen en tatoeages, voegen de auteurs van het onderzoek toe. (net zo)

Auteur en broninformatie


Video: ALLES over AL mijn TATTOOS! nare ervaring, betekenis, pijn (Januari- 2022).