Nieuws

ADHD, astma, infecties - premature baby's met een verhoogd risico op ziekte

ADHD, astma, infecties - premature baby's met een verhoogd risico op ziekte


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Wat is de relatie tussen vroeggeboorte en ADHD?

Te vroeg geboren baby's hebben meer kans op gezondheidsproblemen. Onderzoekers hebben nu ontdekt dat baby's die een maand te vroeg geboren zijn, op latere leeftijd meer kans hebben op het ontwikkelen van ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder).

In hun huidige studie ontdekten wetenschappers van het Institute of Public Health in Oslo dat baby's die te vroeg geboren zijn een verhoogd risico lopen op het ontwikkelen van Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD). De artsen publiceerden de resultaten van hun studie in het Engelstalige tijdschrift "JAMA Pediatrics".

Vooral meisjes worden zwaar getroffen

Als baby's worden geboren vóór de 34e week van de zwangerschap, vergroot dit de kans op symptomen zoals hyperactiviteit of een korte aandachtsspanne. Hyperactiviteit komt vaker voor bij premature baby's, terwijl korte aandachtsspanne invloed heeft op degenen die later in het leven worden getroffen, leggen de experts uit. Vooral meisjes hebben last van deze effecten. Eerdere resultaten suggereerden dat premature baby's onderontwikkelde organen zouden kunnen hebben, wat kan leiden tot ontstekingen en hormonale veranderingen, die vervolgens ADHD veroorzaken.

Gegevens van meer dan 113.000 kinderen werden geëvalueerd

Voor hun onderzoek analyseerden de artsen de resultaten van een Noors cohortonderzoek onder moeders en kinderen, dat de gegevens van meer dan 113.000 kinderen bevatte. Van de deelnemende kinderen waren er 33.081 broers en zussen. Dit is de eerste studie die de relatie tussen vroeggeboorte en ADHD-symptomen onderzoekt door broers en zussen te vergelijken, zeggen de wetenschappers. De huidige studie analyseerde hoe waarschijnlijk het is dat premature baby's op de leeftijd van vijf en acht jaar voor ADHD waren.

Wanneer is het een vroeggeboorte?

Vroeggeboorte kan leiden tot lichamelijke problemen en verschillende ontwikkelingsproblemen die een leven lang meegaan, zeggen de artsen. Een baby wordt te vroeg geboren als de baby ten minste drie weken te vroeg wordt geboren (vóór de 37e week van de zwangerschap). Premature baby's zijn vaak te licht en kleiner dan normaal geboren kinderen. Soms wordt de fysieke groei en ontwikkeling vertraagd bij getroffen kinderen.

Verdere effecten van vroeggeboorte

Vroege geboorte is ook geassocieerd met algemene gedrags- en persoonlijkheidsproblemen waarvan wordt aangenomen dat ze worden veroorzaakt door afwijkingen in de hersenontwikkeling. De longen zijn een van de laatste vitale organen die pas na 32 weken volledig zijn ontwikkeld. Om deze reden hebben premature baby's meer kans op astma en andere longproblemen. Te vroeg geboren kinderen hebben ook darm-, gehoor-, zicht- en tandproblemen en krijgen vaker infecties. Vroeggeboorte is de grootste oorzaak van kindersterfte in de Verenigde Staten. Alleen al in 2015 werd ongeveer 17 procent van de kindersterfte veroorzaakt door vroeggeboorte en een laag geboortegewicht, leggen de wetenschappers uit.

Test kan de kans op vroeggeboorte bepalen

Een nieuwe, goedkope test kan het risico van vroegtijdige bevalling van een vrouw voorspellen. Met deze test kunnen artsen een behandeling starten om vroeggeboorte of zwangerschapscomplicaties te voorkomen. Gecombineerd met informatie over andere risicofactoren zoals de leeftijd en het inkomen van de moeder, kan de test met meer dan 80 procent nauwkeurigheid voorspellen of een vrouw het risico loopt op vroeggeboorte. Vroegtijdige bevalling wordt vaak geassocieerd met ontsteking en heeft vele mogelijke oorzaken, waaronder mogelijke acute maternale infectie, blootstelling aan milieutoxines of chronische ziekten zoals hoge bloeddruk en diabetes. (net zo)

Auteur en broninformatieVideo: Batstra: ADHD is geen ziekte (Juni- 2022).


Opmerkingen:

 1. Gareth

  Begrijpelijkerwijs, bedankt voor hun hulp in deze kwestie.

 2. Sewati

  Dit is een conventie, niet meer, niet minder

 3. Vern

  Tussen ons spreken, naar mijn mening, is het duidelijk. Probeer het antwoord op uw vraag te zoeken op google.com

 4. Moketoveto

  Zijn er analogen?

 5. Hlaford

  Wat mij betreft is dit niet de beste variantSchrijf een bericht