Nieuws

Gezondheidsrisico's: magnetische resonantiebeeldvorming (MRI) kan kwik vrijmaken uit conventionele tandvullingen

Gezondheidsrisico's: magnetische resonantiebeeldvorming (MRI) kan kwik vrijmaken uit conventionele tandvullingen


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Hoe beïnvloedt magnetische resonantiebeeldvorming vullingen?

Veel mensen zijn bang om naar de tandarts te gaan. In de meeste gevallen is deze angst tamelijk ongegrond, maar sommige gebruikte vullingen kunnen bijvoorbeeld een onvoorzien risico opleveren. Wanneer patiënten met dergelijke vullingen in hun tanden magnetische resonantiebeeldvorming ondergaan, kan kwik via hun mond ontsnappen.

In hun huidige onderzoek ontdekten de wetenschappers van de Akdeniz University dat amalgaamvullingen in tanden kwik in de mond kunnen vrijmaken na beeldvorming met magnetische resonantie. De artsen publiceerden de resultaten van hun studie in het Engelstalige tijdschrift "Radiology".

Giftig metaal komt vrij in de mond

Het is zeker geen prettig idee dat ze na een bezoek aan de tandarts mogelijk kwik in hun mond hebben. Experts uit Turkije ontdekten dat een relatief nieuw type magnetische resonantiebeeldvorming kwik in je mond lekt. Met andere woorden, een eenvoudig medisch onderzoek kan een giftig metaal in je mond afgeven.

Hoe sterk is het magnetische veld bij magnetische resonantiebeeldvorming?

Magnetische resonantiebeeldvorming is een lichaamsscantechniek die al bijna 50 jaar bestaat. Zoals de naam al doet vermoeden, is deze techniek gebaseerd op het gebruik van sterke magnetische velden om afbeeldingen van interne organen te genereren, leggen de auteurs van de studie uit. Een normale magnetische resonantietomografie maakt gebruik van een magnetisch veld van 1,5 T (Tesla - de maateenheid voor de magnetische veldsterkte). Ter vergelijking: het magnetische veld dat onze hele planeet omgeeft is slechts ongeveer 0.00005T.

Hoe beïnvloeden ultrahoge magnetische velden tandheelkundige implantaten?

Een nieuw type MRI-scanner is sinds begin 2000 in commerciële productie. Dit kan magnetische velden genereren met een sterkte van 7 T en hoger. Volgens de FDA (U.S. Food and Drug Administration) vormen sterktes tot 8 T geen significant gezondheidsrisico en worden de nieuwe apparaten steeds populairder. Desalniettemin bleef de bezorgdheid bestaan ​​dat er te weinig onderzoek was gedaan naar de veiligheid van apparaten. In het bijzonder vroegen artsen zich af of bekend is hoe de ultrahoge magnetische velden chirurgische en tandheelkundige implantaten bij patiënten zouden beïnvloeden.

Het onderzoek was gericht op 60 tanden gevuld met amalgaam

In de huidige studie hebben de experts 60 menselijke tanden onderzocht, die om verschillende redenen zijn verwijderd. Deze tanden kregen een amalgaamvulling - een type zilver dat meestal wordt gebruikt voor een normale vulling. Vervolgens werden de tanden toegewezen aan drie verschillende groepen. Eén groep onderging normale 1,5T magnetische resonantiebeeldvorming, de tweede groep onderging 7T onderzoek en een controlegroep onderging een dergelijke behandeling niet. De tanden werden vervolgens negen dagen lang in het laboratorium blootgesteld aan kunstmatig speeksel. Vervolgens werd de hoeveelheid kwik gemeten die door de behandeling uit de tanden was ontsnapt.

Hoeveel kwik lekte uit de vullingen?

De gemiddelde hoeveelheid kwik die uit een normale MRI-scan naar voren kwam, was iets hoger dan die van de controlegroep. Bij behandeling met een ultrahoog magnetisch veld kwam er bijna vijf keer zoveel kwik vrij. De onderzoekers ontdekten ook dat andere tandheelkundige implantaten ook problemen hadden, waarbij gouden en platina kronen warmer werden onder de hogere magnetische velden. (net zo)

Auteur en broninformatieVideo: COMPONEER Direct Composite Veneering System - long version (Juni- 2022).


Opmerkingen:

  1. Hartford

    Het spijt me, maar ik stel voor een andere weg te gaan.

  2. Panya

    A very great idea and in a timely manner

  3. Obadiah

    Ik ben op de hoogte van deze situatie. Men kan discussiëren.Schrijf een bericht