Nieuws

Psyche: Mensen met geldzorgen hebben meer zelfmoordgedachten

Psyche: Mensen met geldzorgen hebben meer zelfmoordgedachtenWe are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Geldproblemen vormen ernstige gezondheidsrisico's

Stress, angst, woede, depressie, isolement - geldproblemen worden vaak geassocieerd met gezondheidsrisico's. Uit een Engels representatief onderzoek is onlangs gebleken dat één op de zes mensen met geldproblemen zelfs suïcidale gedachten heeft.

De Britse hulporganisatie "Mental Health UK" heeft onlangs de resultaten gepubliceerd van een onderzoek door het marktonderzoeksinstituut "YouGov", waaraan meer dan 2000 Britse volwassenen hebben deelgenomen. In de enquête werd gekeken naar de gezondheidsgevolgen van geldproblemen. "De resultaten laten zien hoe vicieus de cyclus van geestelijke gezondheid en geldproblemen kan zijn", zei Brian Dow, directeur van Mental Health UK, in een persbericht bij de enquête.

Schuld en schaamte - Geldproblemen worden zelden besproken

Uit de resultaten blijkt dat 25 procent van de volwassenen met geldproblemen zich schuldig voelt. 41 procent van de ondervraagden schaamt zich voor hun schulden. Slechts ongeveer een op de drie (28 procent) praat over deze problemen en 50 procent van alle respondenten met geldproblemen wist niet waar ze hulp konden krijgen.

Verhoogd alcoholgebruik en depressie

15 procent van de deelnemers gaf aan meer alcohol te moeten drinken en meer te roken als er geldproblemen waren (13 procent) om het probleem beter aan te kunnen. Bovendien meldde 65 procent van de proefpersonen meer stress in het dagelijks leven, 62 procent voelde meer angst, 20 procent zei verhoogde prikkelbaarheid en woede.

Isolatie, depressie en zelfmoordgedachten

23 procent van de ondervraagden heeft zich steeds meer geïsoleerd vanwege geldzorgen. 44 procent vertoonde symptomen van depressie. Een op de zes mensen (16 procent) dacht zelfs aan zelfmoord.

Geldproblemen zijn geen zeldzaam probleem

De groep mensen met geldproblemen is allesbehalve klein. Bijna drie op de tien mensen (27 procent) hebben financiële zorgen gehad, zo blijkt uit het onderzoek. Mental Health UK schat dat vier miljoen mensen in het VK door financiële problemen het risico lopen op psychische problemen.

Gevaarlijk totaalpakket

'Mensen voelen zich beschaamd en geïsoleerd en weten niet waar ze hulp kunnen krijgen', legt Brian Dow uit. Stress, woede en depressie zouden leiden tot ongezond gedrag zoals roken en alcoholisme. Dit maakt het probleem natuurlijk alleen maar erger en de zaken kunnen eronder vallen. Zoals de resultaten aantonen, kan dit zelfs eindigen met zelfmoordgedachten, zei Dow.

Gebrek aan verduidelijking over het onderwerp

'We willen dat meer mensen zich bewust zijn van het verband tussen geldzorgen en psychische problemen', legt Dow uit. De expert vat samen dat meer mensen met dergelijke problemen deze zouden moeten herkennen en hulp moeten kunnen zoeken wanneer ze die nodig hebben. (vb)

Auteur en broninformatieVideo: TABOO: Zelfmoordgedachten (Augustus 2022).