Nieuws

Kinderen met een slechte hand-oogcoördinatie zijn vaker slecht op school

Kinderen met een slechte hand-oogcoördinatie zijn vaker slecht op school


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Waarom zijn onhandige kinderen erger op school?

Sommige kinderen zijn gewoon beter op school dan hun klasgenoten. Dit heeft niet per se te maken met de steun van leerkrachten en ouders, maar kan verschillende redenen hebben. Onderzoekers hebben nu ontdekt dat wanneer kinderen moeite hebben met het vangen van een bal, ze ook meer problemen hebben met lezen, schrijven en rekenen.

De wetenschappers van de University of Leeds ontdekten in hun huidige onderzoek dat onhandige kinderen die moeite hebben met het vangen van een bal, het slechter doen met lezen, schrijven en rekenen op school. De experts publiceerden de resultaten van hun studie in het Engelstalige tijdschrift "Psychological Science".

Studie onderzocht meer dan 300 proefpersonen

Als kinderen hand-oogcoördinatie missen, kunnen scholen mogelijk extra ondersteuning bieden, zeggen de artsen. Voor de studie namen meer dan 300 kinderen tussen de vier en elf jaar deel aan verschillende taken op de computer. De artsen controleerden de coördinatie en andere vaardigheden door middel van een test waarbij deelnemende kinderen interactie hadden met bewegende objecten. Taken voor het meten van hand-oogcoördinatie waren bijvoorbeeld het besturen, richten en volgen van objecten op een computerscherm.

Mensen met verbeterde hand-oogcoördinatie hadden hogere graden

Bij een van de taken moesten de kinderen een bewegend object raken met een racket op het scherm. De onderzoekers zeggen dat deze taak een basis cognitief vermogen weerspiegelt. De test kan voorspellen hoe de hersenen de beweging van objecten door tijd en ruimte voorspellen. Deelnemers met verbeterde hand-oogcoördinatie hadden doorgaans hogere academische graden, leggen de auteurs van het onderzoek uit. Verbeterde hand-oogcoördinatie kan leiden tot betere cijfers op school, voegen de experts toe.

Wat zijn de oorzaken van de resultaten?

De resultaten van de huidige studie laten zien dat hand-oogcoördinatie en zogenaamde interactieve timing robuuste voorspellers zijn van hoe goed kleine kinderen het op school zullen doen, zeggen de wetenschappers. Het huidige denken onder psychologen is dat het neurale circuit dat wordt gebruikt om het begrip van een kind van zijn externe omgeving en de manier waarop de kinderen zich oriënteren en hun wereld waarnemen te ontwikkelen, ook wordt gebruikt om getallen en abstracter denken te verwerken worden gebruikt. Natuurlijk roepen de resultaten van het onderzoek de vraag op of scholen die kinderen moeten identificeren die als onhandig worden beschouwd of die niet gecoördineerd zijn, en ze dan extra ondersteuning moeten geven, zeggen de auteurs van het onderzoek. (net zo)

Auteur en broninformatieVideo: Oog-hand coördinatie. Tekenles voor beginners deel 02. (Mei 2022).