Nieuws

Wanneer smartphones ons ziek maken: duimpijn is een typisch gevolg

Wanneer smartphones ons ziek maken: duimpijn is een typisch gevolg


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Nieuwe ziekte: behandel de duim van de mobiele telefoon correct

Het is moeilijk om ons dagelijks leven voor te stellen zonder smartphones. Het constante gebruik van kleine apparaten kan echter gezondheidsgevolgen hebben; een daarvan is de zogenaamde "gsm-duim". Experts leggen uit wat de getroffenen kan helpen.

Eigenaars van mobiele telefoons activeren hun apparaat meer dan 50 keer per dag

Mobiele telefoons en smartphones zijn voor veel mensen een onmisbare dagelijkse metgezel geworden. Vooral voor een groot deel van de jongere bevolking is het leven zonder de kleine apparaten tegenwoordig nauwelijks voorstelbaar. Een onderzoek toonde bijvoorbeeld aan dat veel kinderen slechts 30 minuten zonder mobiele telefoon kunnen voordat ze ontwenningsverschijnselen krijgen. Maar ook volwassenen kunnen er nauwelijks afstand van houden: volgens een onderzoek van onderzoekers van de Universiteit van Bonn activeren gsm-bezitters hun apparaat gemiddeld 53 keer per dag. Dit kan gezondheidsgevolgen hebben: intensief gebruik van mobiele telefoons is voorstander van "telefoonziekten" zoals de "mobiele-telefoon-duim". Experts leggen uit wat eraan kan worden gedaan.

Gebruik van smartphones met gevolgen voor de gezondheid

Het is al lang bekend dat het steeds intensievere gebruik van smartphones niet zonder gevolgen voor de gezondheid blijft.

Studies hebben aangetoond dat dergelijke apparaten de slaap verstoren en leiden tot spraak- en concentratieproblemen bij kinderen en adolescenten.

Bovendien gaan experts ervan uit dat bijziendheid zal toenemen als gevolg van constant smartphonegebruik.

Bovendien vormt een houding met een verlaagd hoofd een gevaar voor houdingsschade, zoals nekspanning.

En last but not least, mensen die constant sms'en, surfen en whatsapp lopen, riskeren duimpijn.

Nieuwe "orthopedische" levensstijlziekte

Volgens een verklaring van het Universitair Ziekenhuis Leipzig (UKL) spreekt men in Duitsland nu van de "gsm-duim", in Engelssprekende landen van "WhatsAppitis" of "WhatsApp Disease" - de smartphone heeft de wereld een nieuwe "orthopedische" beschavingsziekte gebracht .

"Bij het gebruik van de smartphone met één hand is de duim overbelast", zegt prof. Dr. Stefan Langer, hoofd plastische, esthetische en speciale handchirurgie in de kliniek voor orthopedie, traumachirurgie en plastische chirurgie in het universitair ziekenhuis van Leipzig.

"Dit neemt toe met de toenemende omvang van de displays van mobiele telefoons - en met de drang om constant onderweg te zijn op de sociale netwerken."

Sterkste vinger van de menselijke hand

Zoals de experts in de communicatie uitleggen, is de duim "ontworpen" om het grijpen van de hand te ondersteunen.

De sluiting is een typische beweging voor de sterkste vinger van de menselijke hand; echter geen permanente rek- of spreidbeweging.

"De voortdurende beweging van de duim naar de pink is inspannend en leidt tot pijn in de pols van de duim", legt prof. Langer uit.

“De typische patiënt van vandaag is 15 tot 25 jaar oud, eigenlijk heel gezond en natuurlijk volledig genetwerkt. In het verleden was de typische patiënt een 65-jarige vrouw die haar hele leven werkte. Ze had last van slijtage, waaronder klassieke peesontsteking in het duimgebied. '

Laat de mobiele telefoon staan ​​totdat de pijn weg is

Volgens de experts is het verschil van vandaag tot vroeger in patiëntleeftijd en lichamelijke constitutie niet alleen statistisch interessant, maar berooft het therapeuten ook van therapeutische mogelijkheden.

'De oudere dame kreeg vaak een cortisone-injectie, de pijn zakte weg, de ontsteking zakte weg. We hoefden alleen maar het peescompartiment te bedienen en te openen als dat nodig was, 'zei de expert.

“Met een gerust geweten kan ik de jonge gsm-gebruiker geen cortison geven: de patiënt of pees heeft nog leven voor zich. Er kunnen nog steeds echte medische problemen zijn waarbij cortison onmisbaar is ”, zegt prof. Langer.

'Er is ook geen echte reden voor een operatie. Ik kan alleen de jonge patiënt adviseren: laat de mobiele telefoon weg. Met een beetje geduld neemt de pijn na een week af. '

Ergotherapeuten kunnen ook helpen

Ergotherapeuten kunnen ook helpen, bijvoorbeeld Norina Weisenbilder van het Centraal Instituut voor Fysiotherapie en Revalidatie van de UKL.

'Bij elke stop zie ik mijn toekomstige patiënten staan ​​- het hoofd schuin, de rug naar achteren en de duim altijd in beweging. Op de lange termijn is spierspanning het logische gevolg. Eerst de grote buiging van de duim, dan de onderarm, de schouder, de nek ”, zegt de expert.

Ergotherapeuten en fysiotherapeuten beheersen technieken die fascie, spieren en bindweefsel losmaken. Kinesiotape op het duimzadelgewricht en aan de duimzijde van de onderarm kunnen ook helpen de lange duimbuiger te stabiliseren.

'Ik adviseer de gsm-tipgevers om beide duimen tegelijk te gebruiken', adviseert de ergotherapeut en fysiotherapeut.

“Dit betekent dat de duimen geen grote afstanden hoeven af ​​te leggen op het scherm, dus ze zijn niet overbelast. En over het algemeen moeten de gimmicks op de mobiele telefoon binnen de perken blijven. Dan doet de duim ook geen pijn. '

Behandel de patiënt niet te veel

Ondertussen vestigt prof. Langer de aandacht op het feit dat gsm-verslaving en de medische gevolgen daarvan ook door huisartsen worden meegewogen.

'Ik wil snel een overtherapie vermijden. Dus als een jongere pijn in zijn hand heeft, hoef je niet meteen een röntgenfoto, CT-scan of zelfs een MRI te maken ', zegt de Leipzigse chirurg.

“Een goedkope echo maakt meestal de gezwollen pees zichtbaar. De opties voor manuele therapie hoeven ook niet meteen uitgelegd te worden. Rustig is soms genoeg. Het zou het beste zijn ", zegt prof. Langer," als de dokter de mobiele telefoon tijdelijk zou kunnen verbieden, zoals bij uw eigen kinderen. "(Ad)

Auteur en broninformatie


Video: De S10E is de beste keus van de nieuwe Samsung Galaxy S10s (Mei 2022).