Holistische geneeskunde

Afvallen in je slaap


Leun in je slaap - kan dat?

Word slank in je slaap - een aanbod kan niet verleidelijker zijn. Gewoon liggen, rusten en een paar kilo afvallen, zou het droomdieet zijn voor iedereen die probeert af te vallen. Maar als je nu denkt dat je kunt eten wat je wilt terwijl je afvallen, dan heb je het mis. Omdat deze strategie voor gewichtsverlies ook bepaalde richtlijnen volgt die moeten worden gevolgd, zodat het kan afslanken. Alles wat u moet weten en nuttige tips over het onderwerp vindt u hier.

Slank in je slaap - het dieetconcept

Afvallen tijdens het slapen is een dieetconcept dat halverwege de jaren negentig is ontwikkeld door de internist en voedingsdeskundige Dr. Detlef Pape is ontwikkeld. Samen met de sportarts Elmar Trunz-Carlisi, de bedrijfsarts Rudolf Schwarz en de bevoegde vertegenwoordiger van Stadtwerke Köln GmbH Helmut Gillessen, voerde Pape een project uit waarbij de medewerkers van Stadtwerke Köln gezonder zouden eten met inachtneming van bepaalde voedingsrichtlijnen. Het project was zeer succesvol en de deelnemers verloren na slechts vijf maanden dieet gemiddeld 11,5 kg lichaamsgewicht. Reden genoeg voor andere mensen die geïnteresseerd zijn in voeding om dit concept na te bootsen. In feite niet zo'n slecht idee, want achter het slim-in-slaapdieet schuilt een medisch gefundeerde strategie.

Alles een kwestie van tijd

Het concept voor Pape's "Afvallen tijdens het slapen" is gebaseerd op het vermoeden van de medische professional dat er een verband bestaat tussen iemands bioritme, de voedingssamenstelling van zijn voedsel en het tijdstip waarop het voedsel wordt gevoerd. Vooral het samenspel tussen gewichtstoename en insulinegehalte speelt hier een belangrijke rol, aldus Pape.

Insuline (Insulinum) is een hormoon dat wordt gevormd in de alvleesklier en waarvan bekend is dat het verantwoordelijk is voor het gebruik van suiker in het lichaam. In detail zorgt insuline ervoor dat de suikermoleculen in het bloed kunnen migreren naar de lichaamscellen. Hierdoor fungeert de suiker hier als energiedonor voor cel-interne processen. Het hormoon beïnvloedt ook de vet- en eiwitbalans van het lichaam. Een hoog insulinegehalte remt de vetverbranding en bevordert daardoor de vetopslag in het lichaamsweefsel. Een effect dat bij het afvallen minder gewenst is. Om deze reden heeft Pape het insulinedieet ontwikkeld, dat is ontworpen om de insulinesecretie van het lichaam zo laag mogelijk te houden door middel van gerichte voedselkeuze en zo de vetverbranding stimuleert.

Van suikers en vetten

Nu denk je misschien dat de strategie van Pape is om de inname van voedsel te minimaliseren die de afgifte van insuline bevordert. Dit gebeurt voornamelijk door koolhydraten (sacchariden), beter bekend als suiker. Bij het afvallen vertrouwt pape echter minder op het niet consumeren van koolhydraten en meer op een bepaalde timing bij het consumeren van koolhydraatrijk voedsel. Dat is niet zo verkeerd, want hoewel ons lichaam theoretisch zonder suiker zou kunnen, maken de dagelijkse prestatie-eisen het in de praktijk helemaal moeilijk om helemaal zonder koolhydraten te doen.

De reden: in vergelijking met vitamines, die het lichaam ook dienen als energieleverancier, maar eerst een bepaalde periode van metabolisme moeten doormaken, levert suiker zijn energie zeer snel aan het organisme. Dit is vooral belangrijk tijdens de dagelijkse spitsuren waarin het lichaam grote motivatiefasen doorloopt. Gelukkig wordt de suiker tijdens de spits ook relatief snel afgebroken, waardoor een verhoogde opslag van koolhydraten op natuurlijke wijze kan worden voorkomen.

In rust is een extra suikerinname echter niet erg gunstig. Dit geldt vooral voor de nachtelijke slaapfase, waarin het zogenaamde regeneratiemetabolisme actief is. Dit is voornamelijk verantwoordelijk voor het herstel en de regeneratie van alledaagse celschade. Bovendien ontgift het regeneratieve deel van het metabolisme de cellen tijdens de slaap door opgeslagen metabole producten te verwijderen die zich de hele dag in het celweefsel hebben opgehoopt. Vooral lichaamsvet dient als energiebron voor het regeneratiemetabolisme. Een feit dat eigenlijk kan worden gebruikt om vet te verbranden in diëten als je specifiek koolhydraten vermijdt voordat je gaat slapen. Dit belemmert anders de natuurlijke vetverbranding van het metabolisme voor nachtelijke regeneratie en maakt dus ook afvallen moeilijker.

Dit metabolische mechanisme was natuurlijk bekend bij de voedingsdeskundige Pape. Daarom begon hij zich in zijn slim-in-slaap-project te oriënteren op het bioritme van het lichaam en de voedingsinname bij het afslanken tijdens de slaap zo te bedenken dat de consumptie van koolhydraatrijk voedsel optimaal is afgestemd op het dagelijkse prestatieritme van het lichaam.

Suiker is niet hetzelfde als suiker

Afvallen tijdens het slapen gaat niet over het volledig weglaten van koolhydraten, maar het timen van de inname van koolhydraten zodat het de nachtelijke regeneratiestofwisseling niet verstoort. Daarnaast wordt bij het kiezen van voedsel ook aandacht besteed aan het type koolhydraten. Er zijn vier verschillende varianten:

 • Simpele suiker (monosacchariden) - Simpele koolhydraten zijn die koolhydraten die uit slechts één suikermolecuul bestaan. Deze omvatten vooral fruitsuiker (fructose), slijmsuiker (galactose), glucose (glucose). Dankzij hun naam zijn veel eenvoudige suikers al te herkennen als een belangrijke voedingsstof voor fruitsoorten. Dextrose wordt al lang geprezen als een bijzonder efficiënte energiebron. D-glucose, ook bekend als dextrose, is het gelijknamige ingrediënt in het Dextro Energy-assortiment, dat een hele reeks energiegevende voedingsmiddelen produceert, van glucose, van sportdrankjes tot zuigtabletten en chocolade.
 • Dubbele suiker (disacchariden) - Disacchariden bestaan ​​uit twee suikermoleculen en dus uit twee enkele suikers. De bekendste dubbele suikers zijn onder meer moutsuiker (maltose), melksuiker (lactose) en rietsuiker of bietsuiker (sucrose). Rietsuiker en moutsuiker zijn de klassieke suikervarianten voor de productie van zoetstoffen in de voedingsindustrie. Lactose daarentegen komt vooral voor in melk en melkproducten. Het werkelijke melksuikergehalte fluctueert sterk, afhankelijk van het product en het type melk. Zo bevatten geiten- en koemelk slechts 4,3 tot 4,6% lactose, kamelenmelk 5% en ezelinnenmelk zelfs meer dan 7% koolhydraten. Zuivelproducten zoals yoghurt of zure room zijn ook aanzienlijk minder koolhydraten met ongeveer 3% lactose in vergelijking met pure melk.
 • Meervoudige suiker (oligosacchariden) - Een speciale vorm van koolhydraten, die bestaat uit drie tot tien simpele suikers. Afhankelijk van het exacte aantal wordt er verder onderscheid gemaakt tussen drievoudige suiker (trisacchariden, bijv. Raffinose), viervoudige suiker (tetrasacchariden, bijv. Stachyose), vijfvoudige suiker (pentasacchariden, bijv. Verbascose), etc. In tegenstelling tot enkelvoudige en dubbele suikers, smaken oligosacchariden niet zoet, maar hebben ze er wel één nogal melig. Meerdere suikers zoals raffinose worden ook voornamelijk aangetroffen in granen en groenten zoals peulvruchten of pompoenen, waar ze vaak de transportfunctie van meerdere en meerdere suikers op zich nemen.
 • Meervoudige suiker (polysacchariden) - Als een koolhydraat uit tenminste elf enkele suikers bestaat, spreekt men van een meervoudige suiker. Vooral plantaardig zetmeel (amylose), dierlijk zetmeel (glycogeen), pectinestoffen (pectine), omhullende stoffen (chitine) en cellulosevezels (cellulose) zijn hier vooral bekend. Net als meerdere suikers hebben meerdere suikers een meer bloemige, soms zelfs kalkachtige smaak. Bovendien komen ze ook zelden voor in fruit en zoet smakende planten, maar eerder in groenten, granen en zelfs in dierlijk voedsel. Zetmeel en pectine worden bijvoorbeeld voornamelijk aangetroffen in aardappelen, noten, peulvruchten zoals bonen of erwten, en in volkoren granen. Zetmeel in de vorm van glycogeen komt ook voor in dierlijke producten zoals dierlijke lever. Chitine daarentegen is bij de meesten bekend als onderdeel van de schaal van zeedieren (bijv. Mosselen, krabben of schubben). Dit koolhydraat zit echter ook in paddenstoelen.

Wees voorzichtig bij het kiezen van koolhydraten!

Met name natuurlijke polysacchariden zijn extreem vezelrijk. Sommigen van hen, zoals cellulose, dienen het organisme uitsluitend als voedingsvezels, omdat het lichaam ze vanwege hun speciale moleculaire structuur niet kan afbreken en daarom ongebruikt uitscheidt. Het is daarom niet verwonderlijk dat meerdere suikers als bijzonder gezond worden beschouwd en daarom de voorkeur verdienen bij het afvallen tijdens het slapen. Over het algemeen speelt de gezondheidswaarde van koolhydraten een belangrijke rol in de slim-in-slaap-filosofie. Er moet onderscheid worden gemaakt tussen gezonde en ongezonde koolhydraten.

In dit opzicht worden gezonde koolhydraten beschreven als natuurlijke koolhydraten, dat wil zeggen onverwerkt, die voorkomen in natuurlijke voedingsmiddelen. Ze zijn niet kunstmatig verfijnd en kunnen daarom ook worden omschreven als volle of complexe koolhydraten. Hun voordeel ligt in het feit dat ze een grote hoeveelheid voedingsvezels bevatten, die het lichaam door een afbraakproces moet doorlopen om zich te scheiden van het bruikbare deel van suikermoleculen. Dit stimuleert op zijn beurt de metabole activiteit en zorgt er ook voor dat de bloedsuikerspiegel niet uit balans raakt omdat de gesplitste componenten gemakkelijk en snel kunnen worden gebruikt.

Bij geraffineerde suikers is de situatie anders. De term beschrijft al die koolhydraten die een raffinageproces in de voedselproductie hebben ondergaan. Dit geldt vooral voor dubbele suikers zoals sucrose, die vaak worden gebruikt om witte geraffineerde suiker te maken. Raffinage zorgt ervoor dat bepaalde suikermoleculen kunstmatig worden gescheiden van koolhydraatvezels, wat resulteert in geïsoleerde of ongezonde koolhydraten. Omdat ze niet meer door het lichaam afgebroken hoeven te worden, zorgen deze suikervarianten niet alleen voor een slechte stofwisseling op lange termijn, maar ook voor een verhoogde opslag van overmatige hoeveelheden suiker in het bloed. Als gevolg hiervan stijgt de bloedsuikerspiegel sterk na het eten van geraffineerde suiker, wat niet alleen een verhoogde afgifte van insuline en dus een slechtere vetstofwisseling betekent. Evenzo neemt het risico op het ontwikkelen van diabetes mellitus aanzienlijk toe door de permanente consumptie van ongezonde koolhydraten.

Interessante feiten: volgens een studie van de afdeling Food Science and Technology van de Yeungnam University in Korea heeft de consumptie van geraffineerde suiker totaal verschillende gezondheidseffecten. Deze suikervarianten hebben blijkbaar niet alleen minder vezels, maar ook minder antioxidanten dan hun natuurlijke tegenhangers. Dit is met name schadelijk voor hart en bloedvaten en daarom verhoogt geraffineerde suiker niet alleen diabetes, maar ook het risico op hart- en vaatziekten.

Dieetplan om af te vallen tijdens het slapen

Te zien is dat de voedselinname bij het afvallen tijdens het slapen allesbehalve een kwestie van interpretatie is. Het dieetplan voor dit dieet volgt, althans wat betreft de samenstelling van het voedsel, duidelijke richtlijnen voor de consumptie van koolhydraten. Volgens Pape's "slim-in-slaap" -concept moeten drie maaltijden worden gegeten met een minimuminterval van vijf uur. Hieronder volgt een kort overzicht van de belangrijkste basisregels voor afvallen tijdens het slapen:

 • Ochtend: koolhydraten - 's Ochtends heeft ons lichaam snel veel energie nodig om te kunnen voldoen aan de eisen van de dag op het werk, in de vrije tijd en in het privéleven. Bovendien duurt het nog lang tot de volgende slaapfase, daarom heeft de stofwisseling voldoende tijd om de ochtendkoolhydraatinname overdag in evenwicht te brengen. Het ochtendmaal kan daarom bestaan ​​uit voedingsmiddelen die rijk zijn aan koolhydraten. Met betrekking tot gezonde en ongezonde koolhydraten verdienen voedingsmiddelen die natuurlijke complexe suiker bevatten (bijv. Fruit, volkorenbrood of muesli) duidelijk de voorkeur boven geraffineerde suikertoevoegingen.
  Tip: Zuivelproducten moeten ook 's ochtends voorzichtig worden geconsumeerd omdat ze lactose en eiwitten bevatten, wat volgens Dr. Pape is alleen op dieet voor de lunch.
 • Middag: koolhydraten en eiwitten - De middagmaaltijd kan bestaan ​​uit uitgebalanceerd gemengd voedsel als je tijdens het slapen afvallen. De inname van koolhydraten moet nu enigszins worden vastgeschroefd en in evenwicht worden gebracht met een adequate eiwitinname. Nu zijn melk en melkproducten zoals kaas, yoghurt, maar ook vlees, vis, eieren en ander eiwithoudend voedsel toegestaan. Pape's project in Stadtwerke Köln was gebaseerd op voedsel dat gewoonlijk werd aangeboden in de kantine of kantine van het bedrijf. Hij stelde geen hoge eisen aan de voedselkeuze, maar vermeldde niettemin dat het vetgehalte van de lunch in de zin van een negatieve caloriebalans niet te hoog mocht zijn.
  Tip: groenten zoals bonen en aardappelen, evenals sommige soorten granen en noten, bevatten zowel koolhydraten als eiwitten en bieden ook waardevolle vitamines en mineralen. Wanneer je tijdens je slaap afvallen, ben je dus gemaakt voor een heerlijke lunch.
 • Avond: Eiwitten - Het belangrijkste aspect van het Pape-dieetconcept is de afwezigheid van koolhydraatrijk voedsel 's avonds. Dit is bedoeld om de gerichte opwekking van energie voor het regeneratiemetabolisme uit opgeslagen lichaamsvet en ontgifting te stimuleren en zo gewichtsverlies tijdens de slaap te ondersteunen. Het doel van de eiwitmaaltijd is dan ook om bewust de insulineafgifte laag te houden door geen koolhydraten te gebruiken zodat de vetverbranding optimaal kan werken. In plaats van energieleverende koolhydraten is er daarom 's avonds een eiwitrijke maaltijd, bestaande uit voedingsmiddelen zoals vis, vlees, eieren of melkproducten.
  Tip: Zelfs tijdens het avondeten mogen de geselecteerde voedingsmiddelen niet te vet zijn om het nachtelijke vetverlies niet te belemmeren. Daarom worden magere vissoorten en vlees zoals zalm, tonijn, kalkoen of gevogelte aanbevolen.
 • Tussendoor: veel drinken - Tussen de maaltijden door staat het concept "Afvallen tijdens het slapen" alleen drankjes toe. En ook hier moet u letten op het voedingsplan van het slim-in-slaapdieet. Omdat koolhydraten niet in de dranken mogen voorkomen, wat betekent dat vruchtensappen, limonades en frisdranken over het algemeen taboe zijn voor tussendoor. Alleen water, ongezoete thee en koffie zonder melk en suiker zijn daarom geschikt voor pape.

Lean-in-sleep - meer dan alleen een dieet

Pape zelf beveelt aan om niet alleen zijn dieetconcept voor een korte periode te gebruiken, maar ook als een langdurige verandering in het dieet. En zelfs volgens het consumentenadviescentrum is dit in ieder geval niet aan te raden, omdat het concept gebaseerd is op een uitgebalanceerde combinatie van voedingsstoffen ondanks de scheiding van eiwitten en koolhydraten. Er is geen risico op ondervoeding door een permanent dieet na het insulinedieet. Integendeel, degenen die volgens het concept eten, zijn gevoelig voor hun eigen bioritme en voor de stofwisselingsprocessen van hun eigen lichaam, wat meer dan bevorderlijk is voor een gezond dieet. We kunnen daarom met een gerust geweten een aanbeveling doen en suggereren om af te vallen tijdens het slapen, niet alleen als dieet, maar als een onafhankelijk voedingsconcept.

Contra-indicaties

Ondanks de positieve gezondheidsaspecten van de slim-in-slaap-strategie van Pape, zijn er ook redenen die tegen een dieet spreken. Vooral diabetici worden afgeraden deze voedingsmaatregel vanwege hun insulinestoornis door ziekte. Mensen met een bestaande nierziekte moeten ook hun arts in detail raadplegen voordat ze met dit dieet beginnen en, indien nodig, medische controle van hun gezondheid zoeken voor de duur van het dieet. Zowel bij diabetes als bij nierinsufficiëntie kunnen de opzettelijk lage insulineafgifte van het Slim-in-Sleep-dieet en de hoge eiwitinname tijdens de lunch en 's avonds tot gezondheidsproblemen leiden.

Vijf tips voor een geslaagd voedingspatroon

Zelfs als het concept zelf veelbelovend is, zoals bij elk dieet, zijn er een paar struikelblokken bij het afvallen tijdens de slaap, wat het succes van het dieet niet succesvol kan maken. De reden hiervoor is meestal het niet naleven van de voedingsrichtlijnen. Er zijn enkele eenvoudige richtlijnen voor enkele van de meest voorkomende oorzaken:

 1. Calorieën tellen: Het Pape-dieetconcept bouwt ook voort op een calorietekort, wat een voorwaarde is om überhaupt af te vallen. Iedereen die de richtlijnen van het concept doorbreekt tot het punt dat ze 's avonds geen koolhydraten eten, maar anders overdag worstelt zonder een maatstaf, zal onvermijdelijk falen omdat ze simpelweg te veel calorieën consumeren. Het is daarom belangrijk om naast het insulinedieet aandacht te besteden aan het aantal calorieën van de geselecteerde voedingsmiddelen. Apps voor mobiele telefoons bieden nu zeer uitgebreide mogelijkheden.
 2. Zorgvuldige selectie van voedsel: Over selectie gesproken - de juiste voedselkeuze is aan te raden, zelfs als u gewoon afvallen, wanneer u aan het afslanken bent. Interessant is dat dit heel goed werkt, vooral bij ceremoniële gelegenheden. Overal waar een uitgebreid buffet roet in het eten zet als het gaat om afvallen, herkent de diëtist een breed scala aan mogelijkheden om zijn voedingsconcept door te nemen en kan hij zelfs inspiratie opdoen voor nieuwe recepten. Zelfs in de supermarkt moeten mensen die in hun slaap willen afvallen, de tijd nemen in plaats van zich door de rijen planken te haasten om de verleiding te weerstaan. Een aandachtig oog vindt interessante aanbiedingen tussen alle verleidingen, die het afvallen tijdens het slapen heerlijk kunnen ondersteunen en tegelijkertijd erg lekker zijn.
 3. Verlangen naar voedsel vermijden: een pauze van vijf uur tussen maaltijden en een calorietekort tussen maaltijden brengt ook het risico van verlangen naar voedsel met zich mee. Vooral wanneer ongezonde, d.w.z. geraffineerde koolhydraten worden geconsumeerd bij het ontbijt of de lunch, leidt dit tot extreme fluctuaties in de bloedsuikerspiegel, die vaak tot uiting komen in onbedwingbare trek wanneer de bloedsuikerspiegel weer scherp daalt. Wie aan deze aanvallen toegeeft, brengt natuurlijk ook zijn voedingssucces in gevaar. Dit kan in ieder geval met het oog op ongezonde koolhydraten worden voorkomen door een geschikte suiker te kiezen. Daarom is het beter om gebruik te maken van complexe en natuurlijke suikers.
 4. Weersta hunkeren naar voedsel: Ondanks een goede vermijdingsstrategie, zal het verlangen naar voedsel nooit volledig worden gestopt. Dit is volkomen natuurlijk, maar kan worden verzacht door de juiste maatregelen te nemen. Zo is er achter tal van onbedwingbare trek vaak alleen maar een verhoogd gevoel van dorst. Om deze reden moeten de getroffenen bij het eerste teken van hunkeren gewoon een groot glas water drinken en kijken wat er gebeurt. Als er nog steeds honger of eetlust is, kun je de tijd tot de volgende maaltijd overbruggen met de volgende maatregelen:
  • Snacken op amandelen: amandelen bevatten veel vet, maar gezond vet. In detail zijn het omega-3- en omega-6-vetzuren waarvan bekend is dat ze de stofwisseling positief ondersteunen en zelfs helpen om af te vallen. Langzaam gekauwd, laten amandelen ook het hongergevoel een tijdje naar de achtergrond verdwijnen.
  • Groenten in plaats van chips: bereid een paar groentesticks voor de volgende bankavond voor de televisie als snackalternatief voor chips. Deze bevatten zoals bekend wat aardappelzetmeel en zijn daarom meer dan ongeschikt voor een avondsnack. Ondertussen zijn er ook heerlijke groentechips op de markt die afhankelijk zijn van koolhydraatarme groenten in plaats van aardappelen. We raden je echter aan om goed op de toevoegingen in de producten te letten en bij twijfel de groenteschilfers zelf te produceren. Snijd hiervoor de schoongemaakte groenten in dunne plakjes en leg ze op een bakplaat. Nu worden de groenteschijfjes bedekt met een beetje plantaardige olie en bestrooid met een beetje zout en kruiden (bijv. Tijm, rozemarijn, peper of paprika) voordat ze in de oven komen bij ongeveer 150 ° C gedurende 40 tot 50 minuten. Zorg ervoor dat je tijdens het bakken af ​​en toe de stoom laat ontsnappen, zodat de groentechips ook krokant en krokant worden. Bietengroenten zoals wortelen, pastinaak, radijs of rode biet en koolgroenten zoals savooiekool of boerenkool zijn bijzonder geschikt voor dit recept.
  • Kauwen in plaats van snacken: kauwgom kan ook vaak helpen bij de ontluikende hunkering. Kauwgom verbrandt niet alleen wat calorieën, maar stuurt ook positieve signalen naar het verzadigingscentrum in de hersenen, wat het hongergevoel vermindert.
 5. Neem de omgeving op: Werkcollega's, familieleden en vrienden moeten op de hoogte worden gehouden van uw dieetplan. Enerzijds zorgt dit voor een zekere druk om te slagen, zodat het dieet na drie dagen niet overboord wordt gegooid. Aan de andere kant krijg je ook motivatoren aan boord die je actief kunnen ondersteunen met goede aanmoediging en misschien zelfs het ene of het andere receptidee.

Dieet conclusie

Veel voorstanders van dit dieet of deze vorm van voeding, die melding maken van een aanzienlijk gewichtsverlies, bewijzen dat het slim-in-slaapconcept ook echt werkt. Het moet echter worden gezegd dat het dieet mogelijk niet voor iedereen geschikt is. Enerzijds is het samenstellen van ontbijt zonder melk en melkproducten een zeer lastige bezigheid en zeker niet voor iedereen, want je moet wel van recepten houden zoals muesli zonder melk en yoghurt. Aan de andere kant is het strenge fruitverbod in de avond en de strikt gereguleerde maaltijdpauze van vijf uur tussen de maaltijden een andere uitdaging voor velen die worstelen met zulke zware eisen.

Hoe het ook zij, afvallen tijdens het slapen is alles behalve duizeligheid, maar een goed doordacht concept dat, zoals elk dieet, bepaalde richtlijnen volgt. Het is in feite zelfs een onafhankelijke voedingsfilosofie, die de gevoeligheid van de deelnemer voor de persoonlijke voedingssamenstelling en het bioritme en metabole mechanisme van het eigen lichaam zou moeten wekken. Het concept bevordert ook een meer kritische houding ten opzichte van kunstmatige industriële suiker uit de raffinaderij en producten die geschikte suikervarianten als ingrediënt gebruiken. Een zeer wenselijke bijwerking als je bedenkt dat geraffineerde suiker wordt beschouwd als een belangrijke oorzaak van de epidemie van overgewicht. Al met al kan worden gezegd dat Pape het heel goed bedoelde met zijn gewichtsverlies tijdens het slapen en dat het concept erachter in theorie in ieder geval zeer aannemelijk is. De praktische implementatie van de voedingsrichtlijnen is echter niet altijd geschikt voor dagelijks gebruik. (ma)

Auteur en broninformatie

Deze tekst komt overeen met de specificaties van de medische literatuur, medische richtlijnen en lopende onderzoeken en is gecontroleerd door artsen.

Miriam Adam, Barbara Schindewolf-Lensch

Zwellen:

 • Pape, Detlev et al.: Leun in je slaap: het basisboek. De revolutionaire formule: hoe u uw bio-horloge gebruikt om af te vallen, Grafe en Unzer, 2014
 • Trunz-Carlisi, Elmar; Pape, Detlef; Schwarz, Rudolf; Gillessen, Helmut: Leun in je slaap: de fitness turbo, Graefe en Unzer, 2009
 • Lee, Jong Suk et al.: "Vergelijkende studie van de fysisch-chemische, voedings- en antioxiderende eigenschappen van enkele commerciële geraffineerde en niet-centrifugale suikers", in: Food Research International, Volume 109, 2018, sciencedirect.com


Video: 4 Tips Afvallen - Deze Unieke Tips Zorgen Dat Je RAZENDSNEL Gewicht Verliest (Januari- 2022).