Nieuws

Resistente gist kan gevaarlijke ziekten veroorzaken

Resistente gist kan gevaarlijke ziekten veroorzaken


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Gebruikt de voedingsindustrie drugsresistente gisten?

Een belangrijke oorzaak van medicijnresistente klinische schimmelinfecties is dezelfde soort die eerder als niet-pathogeen werd beschouwd en die veel wordt gebruikt in de biotechnologie- en voedingsindustrie. Het is de medicijnresistente gistvariëteit Candida krusei.

In hun huidige onderzoek ontdekten onderzoekers van University College Dublin in Ierland dat een medicijnresistente gistsoort een van de vijf belangrijkste oorzaken is van klinische schimmelinfecties. De artsen publiceerden de resultaten van hun studie in het Engelstalige tijdschrift "PLOS Pathogens".

Gistvariëteit is verantwoordelijk voor verhoogde morbiditeit en mortaliteit

Candida krusei is een medicijnresistente gistsoort en een van de vijf meest voorkomende oorzaken van klinische schimmelinfecties. De experts zeggen dat dit type gist verantwoordelijk is voor significant verhoogde morbiditeit en mortaliteit bij immuungecompromitteerde patiënten. Daarentegen is een ander type gist, Pichia kudriavzevii genaamd, tot nu toe als veilig geclassificeerd omdat het al eeuwenlang wordt gebruikt voor het produceren van voedselproducten zoals cacao, gefermenteerde melk en maïsdranken. Deze gist speelt ook een steeds belangrijkere rol bij de productie van bio-ethanol en hoogwaardige chemicaliën in de biotechnologie. Tot dusver zijn er echter relatief weinig genetische of genomische studies uitgevoerd naar stammen van C. krusei en P. kudriavzevii, leggen de auteurs van de studie uit.

Twee soorten gist zijn bijna identiek

In hun onderzoek hebben de wetenschappers de genomen van 30 klinische en natuurlijk voorkomende stammen van deze twee soorten gesequenced. De resultaten laten overtuigend zien dat het om dezelfde soort gaat, hun genomen waren 99,6% identiek. Bovendien vertonen de twee soorten vergelijkbare niveaus van resistentie tegen antischimmelmiddelen, zeggen de artsen.

Industriële giststammen kunnen ziekten veroorzaken

De resultaten suggereren dat industriële giststammen ziekten bij de mens kunnen veroorzaken. De experts adviseren dat voorzichtigheid geboden is bij het gebruik van resistente P. kudriavzevii-stammen voor biotechnologie en voedseltoepassingen.

Grenzen voor resistentie tegen geneesmiddelen moeten worden beperkt

Het kan raadzaam zijn om niet-pathogene Pichia-soorten gist te beschouwen als mogelijke alternatieven voor sommige industriële toepassingen, legt studieauteur Alexander Douglass van University College Dublin uit. De limieten voor de P. kudriavzevii-stammen, die met name in de voedingsindustrie worden gebruikt, moeten worden beperkt, zeggen de onderzoekers. Als zou worden gesuggereerd dat bij de productie van voedsel resistente Candida albicans moet worden gebruikt, zou dit plan onmiddellijk worden verworpen. Het gebruik van Candida krusei lijkt niemand te storen omdat de voedselproducenten er een andere naam voor gebruiken, legt studie auteur Professor Ken Wolfe van University College Dublin uit. (net zo)

Auteur en broninformatieVideo: The Immune System Explained I Bacteria Infection (Mei 2022).