Nieuws

Huidige hittegolf: elke dag minstens een extra liter water drinken?

Huidige hittegolf: elke dag minstens een extra liter water drinken?


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Rode Kruis adviseert: drink elke dag een extra liter water

Hoge zomertemperaturen in Duitsland liggen al vele dagen boven de 30 graden. En het wordt nog heter: op sommige plaatsen moet 36 graden worden bereikt. De extreme hitte kan aanzienlijke gezondheidsschade veroorzaken. Om jezelf te beschermen, moet je altijd genoeg drinken.

Gezondheidsschade door hitte

De zweterige hittegolf houdt nog langer aan. Temperaturen tot 36 graden worden de komende dagen voorspeld. Als de temperatuur stijgt, kan er aanzienlijke schade aan de gezondheid ontstaan. Het Duitse Rode Kruis (DRK) verwacht daarom steeds meer noodsituaties door hitte - vooral bij oudere of zieke mensen. De DRK federale arts Prof. Dr. Peter Sefrin, hoe koel te blijven, zelfs in de hitte.

Verhoog de dagelijkse drinkhoeveelheid aanzienlijk

Bovenal is het belangrijk om veel in de hitte te drinken. Volgens Sefrin moet de dagelijkse drinkhoeveelheid van ongeveer 1,5 - 2 liter met minimaal één liter worden verhoogd.

Omdat het gevoel van dorst vaak verloren gaat bij ouderen, hebben ze onder normale omstandigheden nauwelijks de drang om te drinken.

'Het probleem wordt verergerd door de hitte, omdat er meer vocht wordt uitgescheiden door zweten. Zieke mensen lopen ook extra risico in de hitte omdat bepaalde medicijnen een drainerende werking hebben ”, legt de arts uit.

De consumptie van alcohol moet worden beperkt, omdat dit leidt tot meer vochtverlies. Het werkt ook veel sneller en sterker op warme dagen.

Vergeet de zonbescherming niet

Je moet jezelf beschermen tegen direct zonlicht. Lang in de zon blijven en lichamelijke inspanning moeten worden vermeden.

“Door bewegingen in een warme omgeving heeft de bloedsomloop een dubbele belasting. Peuters en senioren mogen nooit worden blootgesteld aan direct zonlicht ”, zegt Sefrin.

Een zonnehoed, eventueel met nekbescherming, is een must om kinderen te beschermen tegen te veel zon. Dergelijke hoofddeksels zijn ook aan te raden voor senioren.

Bij excursies of andere buitenactiviteiten mag zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor niet worden vergeten. Lichtdichte kleding die zweet kan absorberen en warmte doorlaat, wordt ook aanbevolen.

De deskundige wijst er ook op dat woonruimtes 's avonds of' s ochtends zo koel mogelijk en goed geventileerd moeten worden gehouden.

Overdag kan te veel warmte worden voorkomen door het sluiten van de gordijnen en het sluiten van ramen en deuren.

Wat te doen bij noodsituaties op gezondheidsgebied

De federale arts van DRK legt ook uit wat te doen als de hitte noodsituaties in de gezondheid veroorzaakt.

"De eerste tekenen van een noodsituatie bij hitte kunnen problemen met de bloedsomloop zijn, een plotselinge ineenstorting van de bloedsomloop, maar ook spierkrampen, vooral in de benen", zegt Sefrin.

'Gekoelde, elektrolythoudende dranken helpen hier - zoals appelsap-spritzer. Een warmteaccumulatie kan worden voorkomen door onnodige of strakke kleding te openen. Zorg voor extra koeling door koude enveloppen en uitwaaierende lucht. "

Als de toestand van het hitteslachtoffer niet verbetert als gevolg van de eerstehulpmaatregelen, moet de hulpdiensten worden ingeschakeld 112. (advertentie)

Auteur en broninformatieVideo: Water Drinken. Waarom Moeten We Water Drinken? (Augustus 2022).