Nieuws

Hoeveelheid drank en dosering van medicatie: waar hartpatiënten rekening mee moeten houden bij hitte

Hoeveelheid drank en dosering van medicatie: waar hartpatiënten rekening mee moeten houden bij hitte


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Extreme hitte: waar hartpatiënten en senioren op moeten letten

De huidige zomertemperaturen brengen niet iedereen vreugde. De warmte is bijzonder veeleisend voor patiënten met hart- en bloeddrukproblemen. In sommige gevallen moet de medicatiedosering worden aangepast. Bovendien zou niet alleen deze groep mensen op dit moment veel meer moeten drinken. Deskundigen hebben nog meer hittetips voor hartzieke en oudere mensen.

Warmte vraagt ​​veel van patiënten met hart- en vaatziekten

De huidige temperaturen boven de 30 graden Celsius kunnen met name voor ouderen en mensen met hoge bloeddruk en andere hart- en vaatziekten een uitdaging zijn. Mogelijke gevolgen van de extreme hitte zijn vermoeidheid en duizeligheid, evenals een bloeddrukdaling en zelfs een instorting van de bloedsomloop, evenals hartritmestoornissen of spierkrampen. Kwetsbare mensen moeten dringende voorzorgsmaatregelen nemen.

De hoeveelheid drank aanpassen en de medicatiedosis wijzigen

De gevolgen voor de gezondheid, zoals hierboven beschreven, "kunnen de getroffenen voorkomen door voorzorgsmaatregelen te bespreken met hun behandelende arts, die kan variëren afhankelijk van de hartziekte", legt de hartspecialist prof.dr. med. Dietrich Andresen, CEO van de Duitse Hartstichting, in een bericht.

Hij noemde als voorbeeld de 'aanpassing van de drinkhoeveelheid of noodzakelijke dosisaanpassingen voor medicatie'.

In een bijdrage heeft de Hartstichting belangrijke aanbevelingen voor hartpatiënten samengevat over hoe om te gaan met de zomerhitte.

Lichte kleding en een koelere omgeving

Het bloed neemt de overtollige warmte van het lichaam op en transporteert het naar de kleine huidvaatjes, die, zoals "koelspiralen", de warmte naar de lucht afvoeren.

Hoe groter het oppervlak van de onbedekte huid, hoe koeler en droger de lucht die langsstroomt, en vooral hoe meer bloed uit het hart door de huidvaten wordt gepompt, hoe meer warmte het lichaam kan afgeven.

Een gezond hart kan deze extra last gemakkelijk aan. Een ziek hart daarentegen bereikt snel zijn grenzen.

"Oudere mensen en vooral patiënten met een zwak hart moeten de grootst mogelijke hitte vermijden, lichamelijk zacht zijn en in de zomer extra voorzichtig zijn," beveelt prof. Andresen aan.

Extra vochtverlies bij het nemen van bepaalde medicijnen

Het lichaam geeft ook warmte af door zweet, maar verliest vocht en elektrolyten (zouten: natrium, kalium, magnesium): bij zeer warm weer één tot twee liter vloeistof per dag.

Drinken is daarom zo belangrijk om dit verlies van vocht en zout te compenseren.

'Als je dorst hebt, drinken gezonde mensen automatisch zoveel als ze nodig hebben om in balans te blijven. Maar bij oudere of hartzieke mensen kan het dorstgevoel niet intact zijn, zodat ze niet genoeg drinken en het vochtverlies niet wordt gecompenseerd ”, waarschuwt prof. Andresen.

"Als in een dergelijke situatie een extra inname van waterstuwende medicatie (diuretica) leidt tot een groter vochtverlies, neemt het bloedvolume in de bloedvaten af: de bloeddruk daalt en, vooral als je opstaat vanuit een liggende of zittende positie, kan de bloedsomloop instorten met kort bewustzijnsverlies. "

Gevaar door overmatige hydratatie

Omdat de uitzweetzouten ook niet voldoende in balans zijn, zijn er verdere klachten zoals hoofdpijn, algemene vermoeidheid, maar ook spierkrampen en soms hartritmestoornissen.

Ouderen en patiënten met hartfalen moeten daarom op warme dagen worden gestopt om voldoende te drinken, naast één tot twee liter per dag.

Alle andere mensen moeten ook de dagelijkse drinkhoeveelheid verhogen gezien de huidige hittegolf. Een deskundige van het Duitse Rode Kruis (DRK) zei dat er dagelijks minimaal één liter water moet worden geconsumeerd.

Volgens prof.Andresen mogen mensen met hartproblemen ook niet te veel drinken, omdat overmatige hydratatie kan leiden tot een verslechtering van hun cardiale output.

“Om deze reden moeten patiënten met hartproblemen de hoeveelheid die ze drinken en de medicatie die ze innemen afstemmen met hun verantwoordelijke arts. Dagelijks wegen helpt bij het bepalen van de benodigde hoeveelheid drinken ', zegt de expert.

Dagelijks wegen om de hoeveelheid drinken te controleren

Zoals uitgelegd in de aankondiging van de Hartstichting, moeten hartpatiënten, vooral patiënten met hartfalen, zich 's ochtends voor het ontbijt en na het eerste toiletbezoek wegen.

Over het algemeen is regelmatig wegen in de ochtend voldoende om de vochtbalans te controleren. De vloeistofbalans kan over de dag ruwweg worden geschat door 's avonds extra te wegen.

Als het lichaamsgewicht ondanks de hydratatie met meer dan een pond is toegenomen, is de drinkhoeveelheid te hoog.

Iedereen die ondanks hydratatie gewicht heeft verloren als hartfalenpatiënt, mag - alleen in overleg met de arts - de dosering van het drainagemiddel verlagen. (advertentie)

Auteur en broninformatie


Video: Medicatieveiligheid: waar moet je op letten? (Juni- 2022).


Opmerkingen:

 1. Barr

  Ik vind dat je geen gelijk hebt. Ik ben verzekerd. Ik stel voor om het te bespreken. Schrijf me in PB.

 2. Killian

  Precies wat je nodig hebt! :)

 3. Meztihn

  Gefeliciteerd, geweldig idee en tijdig

 4. Cassibellaunus

  Ik kan aanraden om u een site te bezoeken waarop er veel informatie is over een thema dat u interesseert.

 5. Holwell

  Ja je hebt talent :)

 6. Leax

  Het relevante standpunt, nieuwsgierig.Schrijf een bericht