Nieuws

Verouderingsprocessen gestopt: onderzoek kan haaruitval en rimpels stoppen

Verouderingsprocessen gestopt: onderzoek kan haaruitval en rimpels stoppenWe are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Kunnen natuurlijke verouderingsprocessen worden teruggedraaid?

Elke oudere is waarschijnlijk bekend met deze problemen: de huid wordt op oudere leeftijd gerimpeld en bij mannen valt er steeds meer haar uit. Deze processen zijn typisch kenmerken van veroudering, maar onderzoekers hebben deze tekenen nu kunnen omkeren.

In hun huidige studie ontdekten wetenschappers van de Universiteit van Alabama in Birmingham dat de typische tekenen van veroudering kunnen worden teruggedraaid. Zo kunnen leeftijdsgebonden haaruitval en gerimpelde huid al snel geen probleem meer zijn voor oudere mensen. De artsen publiceerden de resultaten van hun studie in het Engelstalige tijdschrift "Cell Death & Disease".

Onderzoekers keren tekenen van veroudering bij muizen om

In een muizenmodel slaagden de onderzoekers er voor het eerst in om de tekenen van veroudering om te keren. Als bij muizen een mutatie werd veroorzaakt die leidt tot mitochondriale disfunctie, ontwikkelden de dieren binnen een paar weken een gerimpelde huid en uitgebreid, zichtbaar haarverlies. Toen de functie van de mitochondriën echter werd hersteld door het uitschakelen van het gen dat verantwoordelijk is voor mitochondriale disfunctie, keerde de gladde huid van de dieren terug en groeide ook de vacht weer. Nadien was de muis niet meer te onderscheiden van een gezonde muis van dezelfde leeftijd, leggen de wetenschappers uit.

Tijdens veroudering treedt een afname van de mitochondriale functie op

Het is belangrijk dat de mutatie plaatsvindt in een gen dat de mitochondriale functie beïnvloedt. Talloze mitochondriën in cellen produceren 90 procent van de chemische energie die cellen nodig hebben om te overleven, zeggen de experts. Een afname van de mitochondriale functie treedt op bij mensen tijdens veroudering. Mitochondriale disfunctie kan leeftijdsgebonden ziekten veroorzaken. Uitputting van DNA in mitochondriën wordt ook geassocieerd met mitochondriale ziekten bij de mens, hart- en vaatziekten, diabetes, leeftijdsgebonden neurologische aandoeningen en kanker, leggen de experts uit.

Omkering van de mutatie resulteerde in een gladde huid- en haargroei

De mutatie in het muismodel werd veroorzaakt door het antibioticum doxycycline toe te voegen aan voedsel of drinkwater. Dit veroorzaakt een zogenaamde uitputting van het mitochondriale DNA, omdat het enzym voor het repliceren van het DNA inactief wordt. Na een paar weken ontwikkelden de muizen grijs haar, verminderde haardichtheid, haarverlies, langzame bewegingen en lethargie. Deze veranderingen deden denken aan natuurlijke veroudering. Vier tot acht weken nadat de mutatie was veroorzaakt, werd een gerimpelde huid waargenomen en de vrouwtjes ontwikkelden grotere huidplooien dan de mannelijke ratten. Door de mutatie om te keren, konden haaruitval en gerimpelde huid worden teruggedraaid.

Welke effecten had de mutatie op de dieren?

De huid van muizen met geïnduceerde mutatie vertoonde een verhoogd aantal huidcellen, een abnormale verdikking van de buitenste huidlaag, disfunctionele haarzakjes en een verhoogde ontsteking, die leken bij te dragen aan de huidpathologie, verklaren de artsen. Deze effecten zijn vergelijkbaar met de zogenaamde extrinsieke veroudering van de huid bij mensen. De muizen met verarmd mitochondriaal DNA vertoonden ook een veranderde expressie van vier leeftijdsgebonden markers in cellen.

Er waren stoornissen in de balans van de huid

De huid vertoonde ook verstoringen in de balans tussen matrix-metalloproteïnase-enzymen en hun weefselspecifieke remmer - een balans van deze twee is nodig om de collageenvezels in de huid te behouden die rimpels voorkomen, leggen de onderzoekers uit. De mitochondriën van muizen met geïnduceerde mutatie hadden een verlaagd gehalte aan mitochondriaal DNA, veranderde mitochondriale genexpressie en instabiliteit van de grote complexen in mitochondriën die betrokken zijn bij oxidatieve fosforylering.

Mitochondria: omkeerbare regulatoren van huidveroudering en haaruitval

De omkering van de mutatie herstelde zowel de mitochondriale functie als de huid- en haarpathologie. Dit toonde aan dat mitochondriën omkeerbare regulatoren zijn van huidveroudering en haarverlies, legt studie auteur Dr. Keshav Singh van de University of Alabama in Birmingham in een persbericht.

Er is meer onderzoek nodig

Er is nu meer experiment nodig om te bepalen of fenotypische veranderingen in andere organen ook kunnen worden teruggedraaid door mitrochondriaal DNA te herstellen. (net zo)

Auteur en broninformatie


Video: Verlies je veel haar? Dit zijn zeven mogelijke oorzaken (Augustus 2022).