Nieuws

Voetbal: Headers zijn aantoonbaar schadelijker voor vrouwelijke spelers dan mannen

Voetbal: Headers zijn aantoonbaar schadelijker voor vrouwelijke spelers dan mannen


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Hersenletsel: Headers schaden vrouwen meer dan mannen

Volgens een nieuwe studie zijn voetbalhoofdballen aanzienlijk gevaarlijker voor vrouwen dan voor mannen. De gebieden met beschadigd hersenweefsel zijn daarom vijf keer zo uitgebreid bij vrouwelijke atleten dan bij mannelijke atleten.


https://www.heilpraxisnet.de/wp-admin/post.php?post=418889&action=edit

Gevaarlijk hoofdletsel

Hoofdletsel bij voetbal of andere "contactsporten" komt relatief vaak voor. Vooral hoofdballen zijn gevaarlijk, ze kunnen de hersenen beschadigen. En dat van vrouwen beduidend meer dan dat van mannen, zoals Amerikaanse wetenschappers inmiddels hebben ontdekt.

30 miljoen vrouwen en meisjes schoppen

Volgens FIFA, het internationale bestuursorgaan van voetbalbonden, voetballen wereldwijd ongeveer 30 miljoen vrouwen en meisjes. Een kopbal is voor hen veel gevaarlijker dan voor mannelijke voetballers.

Dit is het resultaat van een onderzoek door onderzoekers onder leiding van Michael Lipton van het Albert Einstein College of Medicine in New York. De studie gepubliceerd in het tijdschrift "Radiology" toonde aan dat hersenbeschadiging veroorzaakt door hoofdballen bij vrouwen vijf keer sterker is dan bij mannen.

Zoals een verklaring zegt, suggereerden de resultaten dat genderrichtlijnen gerechtvaardigd zouden kunnen zijn om voetbalgerelateerd hoofdletsel te voorkomen.

Vrouwen voelen zich slechter na hoofdletsel

"Onderzoekers en clinici weten al lang dat vrouwen slechter af zijn dan mannen na een hoofdletsel", zegt onderzoeksauteur Michael Lipton.

'Maar sommigen waren van mening dat dit alleen kwam omdat vrouwen meer bereid waren symptomen te melden', zei de radioloog.

"Op basis van ons onderzoek, dat objectieve veranderingen in hersenweefsel meet in plaats van zelfgerapporteerde symptomen, lijken vrouwen meer kans te hebben dan mannen om hoofdletsel op te lopen door hersenletsel."

Speciale MRI-procedure

Om tot hun resultaten te komen, onderzochten de onderzoekers 49 mannelijke en vrouwelijke amateurvoetballers in de leeftijd van 18 tot 50 jaar die in de twaalf maanden voor het examen ongeveer hetzelfde aantal kopballen hadden gemaakt.

Er werd een speciale vorm van MRI gebruikt, de zogenaamde "diffusion tensor imaging" (DTI).

De wetenschappers ontdekten dat het volume aan schade aan witte stof vijf keer groter was bij vrouwelijke voetballers dan bij mannelijke spelers.

Er werd ook aangetoond dat acht hersengebieden werden aangetast bij vrouwen en slechts drie bij mannen.

"De resultaten vormen een aanvulling op het groeiende aantal bewijzen dat mannen en vrouwen verschillende biologische reacties op hersentrauma ontwikkelen", zegt hoofdauteur Todd G. Rubin.

Headers kunnen niet worden verboden

Het is niet duidelijk waarom vrouwen gevoeliger zijn voor hoofdletsel dan mannen. De onderzoekers vermoeden onder meer dat de verschillen in de nekspieren een rol kunnen spelen.

Volgens de auteurs van het onderzoek was de schade die in het onderzoek werd gevonden slechts gering, maar het is nog steeds een reden tot bezorgdheid.

In sommige gevallen kunnen ze leiden tot verdere hersenbeschadiging en ernstige functiestoornissen.

Moeten voetballers dus stoppen met de headers? "We hebben verschillende onderzoeken uitgevoerd waaruit blijkt dat de meeste spelers een bepaald aantal headers kunnen verdragen", aldus Dr. Lipton.

"In plaats van kopteksten helemaal te verbieden - wat waarschijnlijk niet realistisch is - gaan we er liever achter hoeveel spelers kopteksten in de problemen brengen. Wat belangrijk is aan deze studie, is dat mannen en vrouwen mogelijk anders moeten worden bekeken. ”(Ad)

Auteur en broninformatie


Video: Meisjes verslaan alle jongensteams en zijn kampioen (Juni- 2022).


Opmerkingen:

 1. Byrnes

  Een zeer nieuwsgierige vraag

 2. Ronan

  het zeer goede stuk

 3. Eurymachus

  niet dat

 4. Channing

  Je hebt helemaal gelijk. Daarin wordt er ook iets goed gedacht, ben het met je eens.

 5. Faurisar

  Ik heb het gelezen, maar begreep niets. Te slim voor mij.Schrijf een bericht