Nieuws

De kans op overleving na een hartaanval neemt bij vrouwen toe bij behandeling door een arts


Veranderen de behandelresultaten wanneer vrouwen vrouwelijke patiënten behandelen?

Onderzoekers hebben nu ontdekt dat wanneer vrouwen een hartaanval krijgen, ze eerder zullen overleven als de getroffen vrouwen worden behandeld door een arts in het ziekenhuis.

In hun laatste onderzoek ontdekten onderzoekers van de Washington University in St. Louis dat vrouwen meer kans hebben op een hartaanval als ze worden behandeld door een arts. De artsen publiceerden de resultaten van hun studie in het Engelstalige tijdschrift "Proceedings of the National Academy of Sciences" (PNAS).

Meer dan 580.000 hartaanvallen zijn in detail geanalyseerd

Voor hun onderzoek onderzochten de Amerikaanse experts in totaal bijna 582.000 gevallen van hartaanvallen over een periode van bijna 19 jaar. De onderzoekers ontdekten dat vrouwen die werden opgenomen op een eerstehulpafdeling van het ziekenhuis een significant hogere overlevingskans hadden als een andere vrouw verantwoordelijk was voor hun behandeling. Hun kansen om een ​​hartaanval te overleven, werden ook verbeterd als ze werden behandeld door een mannelijke arts met veel vrouwelijke collega's in zijn team, leggen de artsen uit.

Vrouwelijke slachtoffers van hartaanvallen zullen minder snel overleven

Hoewel fundamenteel zeer goed opgeleide experts de behandeling hebben uitgevoerd, lijkt het geslacht van de arts en de patiënt een grote rol te spelen, legt studie-auteur Dr. uit. Seth Carnahan van de Washington University in St Louis. Voor hun onderzoek zochten de onderzoekers anonieme patiëntgegevens van ziekenhuizen in Florida van 1991 tot 2010, rekening houdend met factoren zoals leeftijd, etniciteit en medische geschiedenis. Zelfs na rekening te hebben gehouden met deze factoren, ontdekten ze dat vrouwelijke patiënten hartaanvallen minder vaak overleven dan mannelijke patiënten.

Hoe beïnvloedt een arts de behandelresultaten?

Wanneer patiënten werden behandeld door mannelijke artsen, stierf 12,6 procent van de mannen, vergeleken met 13,3 procent van de vrouwen. Dit komt overeen met een verschil van 0,7 procent. De verschillen tussen de geslachten waren echter meer dan drievoudig tot 0,2 procent toen vrouwelijke artsen de behandeling uitvoerden. In dit geval stierf 11,8 procent van de mannen, vergeleken met 12 procent van de vrouwen.

Vrouwelijke artsen hebben doorgaans betere behandelresultaten

De huidige resultaten bevestigen eerdere onderzoeksresultaten, waaruit bleek dat artsen de neiging hebben om betere behandelresultaten te behalen dan artsen, legt Dr. Carnahan. Het team ontdekte duidelijk dat de overleving van vrouwen toenam naarmate het aantal vrouwelijke artsen dat op de eerste hulp werkte, toenam. (net zo)

Auteur en broninformatieVideo: Zou jij een hartinfarct bij vrouwen herkennen? (Januari- 2022).